Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Magasra pattant

A fejléces papír megérkezik a szigetszentmiklósi hivatalba, s a vezetők máris tudják a dolgukat: „Hívjátok be Marikát…"

Néhány órával azután, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy miatt, péntek délutánra meg is találták a felelősöket. Egy családgondozót azonnali hatállyal felmentettek – ő ma már be se megy dolgozni. Fegyelmi eljárást indítottak továbbá a helyi gyermekvédelem intézményvezetőjével szemben.

Ez a világ rendje. Magyarországon.

Oly sok mindentől „bűzlik" és ízig-vérig magyar ez a történet, hogy hirtelen nem is tudom, hol kellene kezdeni. Vérlázító volt, persze, ahogy egy hete szívbaj nélkül a képünkbe nyomták, hogy az év(tized) talán leg-
gyomorforgatóbb, legmegrázóbb gyermekbántalmazási ügyében senki sem felelős. De min lepődünk meg? Abban az országban, ahol bizonyos szint fölött soha semminek nincs következménye, nincs felelőse, miért gondolhatta volna a jelentésre végül pecsétet nyomó illetékes, hogy most kellene találni egyet?

Igen: kellett volna. De nem: nem a miniszter feladata kirúgni a történet leggyengébb láncszemét. Látom, ahogy a fejléces papír megérkezik a szigetszentmiklósi hivatalba, s a vezetők máris tudják a dolgukat. „Hívjátok be Marikát…" Mert ezt kérte ugye a miniszter úr: egy fejet, de gyorsan. Marikáé, a családgondozóé jó lett.

De mi van akkor, ha valóban az történt, ami ellen Navracsics az asztalra csapott? Vagyis hogy egy kicsit mindenki vizsgálta az „ügyecskét", csak olyan az egész gyermekvédelmi rendszer, hogy mindenkinek kicsit kell tennie. Kicsit pedig tett Marika is, a háziorvos is, az iskola is, a rendszer is. És tényleg nem hibázott igazából senki. Csak kicsit.

A gyerekek tönkrement élete piszkít bele a történetbe.

A labda így viszont magasra pattan, ha Navracsics nem figyel, még fejen találja. Mert afelől nincs kétségem, hogy minisztériumi osztályvezetői szinten mindenki időben el fog hajolni a labda és a kérdés elől, amit pedig maga a miniszteri irgum-burgum húzott alá vastag, piros filccel: most, hogy Marikával végeztek, nem kellene azonnali, átfogó, rendkívüli eljárást indítani az egész családvédelmi-gyermekvédelmi rendszer átvizsgálására is?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El, vissza! Haza?

Oroszország más. Tovább olvasom