Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hess, baglyok

Éltették Mussolinit, szidták az Újpestet, s huhogtak a Rózsahegy színes bőrű csatárának: a néhány „biztosító" rendőr pedig – törvényi háttér hiányában – a fejét vakarta.
„Legyenek olyan programok és olyan hangulat, ami miatt érdemes előbb kijönni, és a meccs után is maradni: ha ez megvalósul, családi szórakozássá válhat egy mérkőzés. A szurkolói magatartásnak is változnia kell, de a kiépülő biztonsági rendszer önmagában is nagyon sokat fog javítani ezen" – ezt a Ferencváros új stadionjának építése kapcsán nyilatkozta az egyik internetes portálnak Fürjes Balázs kormánybiztos. Nagy tételben mernék már most fogadni, hogy ennek ellenére nem viszem majd a családot 2016-ban sem az Üllői útra, s nem azért, mert bármi bajom lenne a Fradival. Egyszerűen nem hiszek abban, hogy tényleg rendet tesznek ott a nézőtéren, s a pálya környékén.
Évtizedes duma már, hogy a rendbontó szurkolókat kiszűrik, a beléptetőrendszer gyógyír lehet minden bajra, s a sportszerű B-közép mellett a családoké lesz a főszerep a lelátókon. Nem csak a Fradi-pályán, mindenütt. Volt szerencsém néhány éve Münchenben hetvenéves stuttgarti „mamákat" látni csapatuk sáljában, sapkájában mínusz öt fokban szurkolni, a két csapat fanatikusait együtt sörözni: ott nemcsak a lózungok mentek, hanem cselekedtek is.

Idehaza meg azok után, hogy a „zsidózást" nem tűrvén a FIFA bezáratta a kapukat a magyar–román meccs előtt (tényleg, ha már nem tudunk viselkedni, miért éppen Izraellel kellett barátságos összecsapást lekötni?), még egy szimpla edzőmeccs is elég a provokációhoz, rasszista szólamokhoz. A Fradi szerdán Lipóton játszott edzőmeccset a szlovák Ruzomberokkal: újabb dicsőség a falunak, hogy ilyen neves csapatokat láthatott vendégül, s öröm a megyében élő Fradi-szurkolóknak. Jöttek is vagy ezren az élményért egy szimpla felkészülési meccsre: csakhogy a fővárosi ultrák is néhány tucatnyian elkísérték csapatukat. Éltették Mussolinit, szidták az Újpestet, s huhogtak a Rózsahegy színes bőrű csatárának: a néhány „biztosító" rendőr pedig – törvényi háttér hiányában – a fejét vakarta, majd boldog volt, hogy végül rendben lement a meccs, s mindenki hazaindult.

Láttam már diósgyőri szurkolót, aki a győri stadion előtt éppen „verekedőpartnert keresett" a meccsre indulók között, újpestit, aki letolta a nadrágját, amikor kollégám fotózta, kerítésbontó debrecenieket, s korábban egymás közt telefonon „valahol a városban" bunyót szervező győri és székesfehérvári drukkereket. Egyik rokonom biztonsági őrként is dolgozott: egy évig bírta, s máig azt emlegeti, hogy olyan nehéz embereket, mint az ittas, fanatikus, köpködő, kötekedő „NB I-es szurkoló", életében nem látott. Igaz, a jó foci lehet, hogy elterelné figyelmüket.

Olvasóink írták

  • 2. szekelyse50 2013. február 10. 16:07
    „A sport is igényel egy minimális kultúrát,ha jó,ha nem.”
  • 1. dsj 2013. február 09. 17:00
    „Nem tudom, mi lehet ennek a társadalmi méretű elmebajnak az oka, ami ránk tört. Sejtésem van, miszerint egy pszichopata uralja az országot, rájátszva az emberek legrosszabb tulajdonságaira, s farizeus magatartásával, ájtatos szemforgatásával sokakat bolondít még ma is, amikor a szomorú tények már ráébreszthették volna "a zembereket" tévedésükre. Mindegy, ha a társadalom vevő az ostobaságra, a politikai marketing meg tudja szédíteni, akkor ez van: Mussolini, zsidózás, cigányozás és nyomor. Lesz-e vajon elég erős összefogás 2014-ben? Lesz-e a halk, ám okos szónak foganatja a következő választáskor, vagy marad a sötétség és a harsány bunkóság a lelátókon és az ország minden területén?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz a Dunán

A megyében számos helyen különösebb nagyberuházás nélkül hasznosíthatnánk a víz erejét. Tovább olvasom