Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Az élet nyelvén

A „tanulásnak" voltaképpen egyetlen célja van, hogy minél teljesebben feltáruljon előttünk az élet minden érdekessége, törvényszerűsége, szépsége és jósága.

Platón szerint a tanulás nem más, mint a valamire való visszaemlékezés.
Ha alaposan átgondoljuk az ókori görög filozófus szavait, akkor be kell látnunk, valójában nem is olyan nagy ügy az a fránya tanulás. Leegyszerűsítve, csak olvasni kell tudni, no meg figyelni az órákon. Olvasni megtanulni pedig – jobb esetben – egyszerűen gyerekjáték. Figyelni az órákon: ez sem lehetetlen, ha talpraesett és lelkes tanár áll a katedrán.

No már most. Az lenne a legszerencsésebb, ha Platón eme emberszabású gondolatát gondosan a tanulók fejébe vernék az iskolában. Főképp minden olyan gyermek fejébe, aki – ki tudja, miért, de – fél az iskolától.

Aki a rossz tapasztalatok után úgy hiszi, a tanulás rettenetes, nehéz és gyötrelmes dolog. A szülők és a pedagógusok legfőbb feladata lenne hát, hogy e gyerekeket megnyugtassák és jó szavakkal bátorítsák őket: élvezzék a tanulást, s fogják fel az egészet klassz kirándulásként a tudományok birodalmába. A „tanulásnak" voltaképpen egyetlen célja van, hogy minél teljesebben feltáruljon előttünk az élet minden érdekessége, törvényszerűsége, szépsége és jósága. Hogy értsük az élet nyelvét. Igazi kalandtúra tehát a tanulás, ami csak „valamire való visszaemlékezés", ezzel együtt az új ismeretek iránti lelkesedés kiváltója, és semmi, de semmi félnivaló nincsen benne.

Vagy ha mégis, az már nem a gyerek hibája...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne félj, magyar!

Szeretnék egy országvezért, aki nem kiált, hogy rettegj, magyar, hanem szépen szól: ne félj! Tovább olvasom