Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Ábécé

Nem divat ma verset olvasni, de lehet, ez nem az olvasók, hanem a költők hibája.
Tegnap tanárnővel beszélgettem. Mondja, a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak. Aggódik, de bízik benne, hogy kulturális intézmények, elsősorban színházak pótolhatják a hiányosságot.

Táblagépen levelezek, nézem a világhálót. Ha úgy tartja a kedvem, megnyomok egy gombot és a géphang, lehet női vagy férfi, ahogy akarom, felolvassa a szöveget.

Az egyik legnépszerűbb internetes keresőbe már nem kell begépelnem, mire vagyok kíváncsi, elég, ha bemondom: analfabetizmus, kikeresi, mit jelent.

Elveszne az ábécé hatalma?

Tízezernyi gyerek kezd el ismerkedni a betűkkel most az iskolákban. Olvasni és írni tanulnak. Befogadni mások tudását, kifejezni saját gondolataikat. Többségük a számítógépet már jóval ügyesebben kezeli, mint a szüleik. De az ábécé még hátravan.

A statisztikák alapján kellene, én mégsem aggódom. A gondolkodás, a kommunikáció, a betűk hatalma emelte ki az embert valami sötét lyukból. Ez a kifejezési eszköz volt az, ami segített egymásra épülő tudáspiramist felépíteni. Jó. Kétségtelen tény, hogy valóban sokan vannak, akiknek felnőttlétükre a betűk világa még nem nyitotta meg a kapuit, nekik segíteni illenék, támogatni őket, de közben tudni, érezni, a többség olvas, főleg, ha nem érthetetlen, értelmezhetetlen maszlagot tesznek eléje.
Mai Szieszta mellékletünkben, az olvasási szokásokról szóló írásban például Bognár Péter Petri György-díjas költő azt mondja: „Nagyon nem divat ma verset olvasni, de szerintem ez nem az olvasók, hanem a költők hibája. Nem hoznak létre olyan szövegeket, amelyeket az emberek falnának."

Hát ez az. Ha nincsenek írástudók, akkor olvasni tudók sem lehetnek. Szerencsére azért akadnak.

Úgy tűnik, léteznek olyan öröknek mondható emberi dolgok, melyek semmilyen radírral, semmilyen propagandával nem törölhetők le a mindennapjaink fehér lapjairól. Színház, könyv, zene, tánc és a többi lélekmelegítő.

Amíg lesznek írók, amíg lesznek könyvesboltok, amíg csak egy kicsit is kíváncsiak vagyunk egymásra, amíg az élet könyvtárát nem zárják be rendeletileg, vagy a polcain nemcsak egyfajta könyv helyeztetik el, amíg lesz annyi fizetésünk, hogy egy-egy könyvre áldozzunk pénzt és olvasási időt, addig lesznek jó és rossz olvasmányok. Mindegy. A lényeg, legyenek. Különbséget pedig majd az olvasó tesz
közöttük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százakból milliók

Pár száz győri törzsszurkolóból mostanra milliók lettek, akik a kórházban fekvő játékosokért (és a… Tovább olvasom