Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

A fő bűnök

„Fatima is megmondta, hogy nem vagyok cigány. Mondjuk őt nem érdekelték a lókuszaim, amit nem tettem szóvá – cserébe azért, hogy nem kellett ledoktoroznom az áramszünet miatt épp nem villogó jósgömbjét."

A Nagy Génvizsgálat után lassan komolyan kell venni egy ilyen tarka marhaságot is, mert mi lehetne annál komolyabb, mint hogy egy magyar politikus szerinte jól csengő pedigrét csináltat magának. Zala megyében egyvalaki biztosan azt gondolta, hogy teljesen mindegy már, mit ígér vagy mit mond a választóknak, sokkal fontosabb, hogy a legrosszabbakat kizárja, s tudományos papírral igazolja: zsidó és cigány génállományra jellemző genomok nem csörgedeznek nemzeti szervezetében.

A tudományos világ – kínkeservében – ezen a tényen röhög már három napja. Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázónak mondjuk nem őszinte a mosolya, neki leginkább nagyapja emléke előtt kell elszámolnia. Hihető az érv: fogalma nem volt, hogy a jó üzletnek indult csendestársi léttel ilyen kínos szituba csöppenhet. Hogy felháborodott és kiszállt a cégből, elég vezeklés a részéről.

Tanulságok sorát lehet levonni ebből az ügyből is, ha komolyan vesszük. Mert igen: egy magát komolynak gondoló tudományos intézet (szolgáltató) komoly genetikusa ma Magyarországon nem küld el két ajtóval arrébb valakit, aki ilyen kéréssel áll elő. Persze jól cseng az a mondat, hogy természetesen kifizetem a vizsgálat árát; de Benedekkel ellentétben a cégvezető sajnálkozását nehéz őszintének vélnem. Az meg még magyarabbá teszi az ügyet, hogy a pecsétes, aláírt igazolást – „a tudományosan megalapozott génvizsgálatot" –, s az abból kirobbant botrányt azonnal rákenjük a féleszű ügyfélre, mondván, a papírt „egyes személyek tévesen és rossz szándékkal használták fel". Ugyan mit lehet félreérteni azon, hogy „a családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak"?

Hogy mennyit árt a tudománynak, a politikának, s a szellemi javakhoz képest az ordas eszmékkel lényegesen jobban álló Zala megyei politikusnak ez az ügy, nem tudom. Sokat minden bizonnyal már nem. Egyet azonban talán még nem késő tisztázni: a „fő bűnök" sorrendjében nem a cigány és a zsidó származás áll az élen. Van annál rosszabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lobog a hajam!

Tovább olvasom