Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Erős szél után szerdán nagyrészt napos, kissé hűvös idő

Hidegfront vonul át felettünk, amely szerda napközben hagyja el térségünket. Egyre nagyobb területen kisüt a nap.


Szerda - Szerdán nagyrészt napos, kissé hűvös idő

Hidegfront vonul át felettünk, amely szerda napközben hagyja el térségünket. A front mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik, így bár szerdán egyre nagyobb területen kisüt a nap, az elmúlt napokhoz képest jelentősen mérséklődik a felmelegedés.

Kedd - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.04.29. szerda éjfélig

SZÉL: Kedd este és éjszaka a Dunántúl többi részén és a középső országrészben is egyre többfelé viharossá (>65-70 km/h) fokozódik az északnyugati szél.

A legerősebb lökések (90-100 km/h) hajnalig Sopron és Mosonmagyaróvár tágabb környezetében, a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő vidékein és a Balaton környékén valószínűek. Hajnaltól 90 km/h feletti szélsebességre már nem kell számítani.

Erős szél lehet éjszaka. Forrás: met.hu
Erős szél lehet éjszaka. Forrás: met.hu


Szerdán napközben pedig inkább már csak az északkeleti megyékben érheti el a szél sebessége a 70 km/h-t.

ZIVATAR/ESŐ: Az éjszaka első felében még előfordulhat egy-egy zivatar. Az intenzívebb záporokból lehulló csapadék kisebb körzetekben elérheti a 20-25 mm-t - írja a met.hu.

Korábban:

- A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a késő délutáni órákban északnyugat felől markáns hidegfront éri el az országot, ezért a Dunántúlon és a főváros térségében nagy területen viharossá fokozódik a szél. A Fertő-tó, a Bakony és a Balaton térségében pedig 90-100 kilométer/órát elérő széllökések is előfordulhatnak, de egy-egy 110 kilométer/órás széllökés sem kizárt.

A meteorológiai szolgálat keddre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten ugyancsak az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett hozzátették, hogy elsősorban a Dunántúlon a fronthoz kapcsolódva várható zivatar, másutt (főként délkeleten) csak elvétve valószínű zivatar kialakulása, viharos széllökés, jégeső, lokálisan felhőszakadás kíséretében. A felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.
Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17-22 Celsius-fok között alakul, de a Dunántúlon helyenként néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő este 7-16 fok várható, keleten lesz enyhébb az idő.

Hétfő - Narancssárga figyelmeztetés: tombolni fog a szél


A várható viharos szél miatt narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre több Dunántúli megyére, köztük Győr-Moson-Sopronra és Veszprémre, míg például Komárom-Esztergomra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint hétfő este és az éjszaka első felében elszórtan alakulhat ki zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúl délnyugati és középső részén, illetve a Duna-Tisza-közén.

Zivatarhoz kisméretű jég és viharos (60-80 kilométer/órás) széllökés társulhat. Kedden a délutáni órákban északnyugat felől markáns hidegfront éri el hazánkat, ezért a Dunántúlon és a főváros térségében nagy területen viharossá (65-85 kilométer/óra) fokozódik az északnyugatira forduló szél, sőt a Fertő tó, a Bakony és a Balaton térségében 90-95 kilométer/órát elérő széllökések is előfordulhatnak.

A front mentén és a középső és a keleti megyékben valószínű zivatar kialakulása, viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések, jégeső, lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék) kíséretében.

Hétfőn volt a hét legmelegebb napja, keddtől jön a lehűlés!

Használják ki a hétfői napsütést, mert kedden már   borult időre ébredünk, országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar.

Az Európa északi részén húzódó hidegfront lassan közeledik a kontines belseje felé. Előtte még délnyugati áramlással hétfő estig meleg levegő érkezik az ország fölé. A magasabb rétegekben felhők is sodródnak fölénk, valamint a napközben labilizálódó légkörben magasba törő gomolyfelhők is kialakulnak, emiatt helyenként zápor, néhol egy-egy zivatar is előfordulhat - olvasható az OMSZ honlapján.

Hétfő

Délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, de napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett mindenütt számíthatunk legalább néhány órás napsütésre. Délután helyi záporok, zivatarok alakulnak ki, legnagyobb eséllyel keleten. Sokfelé megerősödik, a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik a déli szél. A hőmérséklet délután 24, 28, késő este 12, 18 fok körül valószínű.

Kedd


Erősen felhős vagy borult időre kell számítani, és országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.

Szerda

Nyugat felől csökken a felhőzet (a Tiszántúlon késő délután), és napos idő várható gomolyfelhőkkel. Délelőtt a Tiszántúlon is megszűnik a tartósabb csapadék, és később ott is már csak helyenként lehet záporeső. Az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul.

Csütörtök

Gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól nyugaton helyenként zápor kialakulhat. A délkeleti, déli szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, talajmenti fagy több helyen is lehet! A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.

Május 1-jére sem ígérnek sok jót, de ennyire még ne szaladjunk előre. Akit mégis érdekel, ide kattintva megnézheti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos szél miatt adott ki riasztást az OMSZ

Az érintett területeken már a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is… Tovább olvasom