Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Vitatott öngyilkosság

Győr - A kórház és a rendőrség is felelős azért, hogy egy, a megyei kórházban ápolt beteg haláláról családja csak 21 órával később értesült. A megrendült hozzátartozók nemcsak ezért fordultak szerkesztőségünkhöz. Az öngyilkosság tényét vitatják. A nyomozás még tart.
„Hozzatok holnap egy meleg pulóvert is! Úgy lehűlt az idő" – ez volt az 59 éves bábolnai M. Ferenc utolsó mondata családjához. Néhány órával később szörnyethalt, a győri kórház onkológiájának második emeleti erkélyéről zuhant le.

Hiába minden dossziéba rendezett irat és telefonszám, a papírok nem adnak választ arra, mi történt szeptember 19. délutánján. M. Ferencet néhány órával korábban látogatta meg a családja. Ahogy négy hete minden délután, akkor is meleg levest és tiszta ruhát vittek neki. Májrák emésztette, az áttéteket kemoterápiával és sugárkezeléssel próbálták „kordában tartani" az orvosok.

– Apa jól volt, napokon belül hazajöhetett volna – mondja ifj. M. Ferenc, aki szerint rengeteg hiba és mulasztás történt a tragédia után. – Este fél hat körül volt a baleset, édesanyámnak azonban csak másnap délután három órakor telefonált egy rendőr azzal, hogy fáradjon be a kapitányságra aláírni a halotti papírokat. Így tudtuk meg. Ha csak öt perccel később hívnak, már úton vagyunk apuhoz. Aznap senkit nem találtunk a kórházi osztályon, aki meg tudta volna mondani, pontosan mi történt.

Dr. Pintér Tamástól, az onkológia osztályvezető főorvosától a Kisalföld megtudta: a tájékoztatás a kórház feladata, a helyszínelő rendőrök vezetője azonban – betegek és nővérek jelenlétében – állította, átvállalja ezt a nehéz feladatot. – Egy beteg haláláról még aznap kötelességünk értesíteni a hozzátartozókat – mondta a főorvos megjegyezve, valószínűleg hibáztak, amikor abban bíztak, hogy a rendőrségnek ez sikerül is.

Reinhoffer Csaba alezredes szerint az özvegyet a megadott telefonszámon a helyszínelést követően megpróbálták elérni, de a hívás sikertelen volt. Ezt feljegyzés is bizonyítja.

Ekkor feltehetően még úton volt hazafelé. A közigazgatási eljárás másnap megkezdődött, erről öt napon belül kell értesíteni a hozzátartozókat. A vizsgálatot vezető rendőr ezt meg is tette, már másnap délután. Ez volt az a bizonyos hívás, amely sajnálatos módon több volt az eljárás tényének bejelentésénél, szerettük haláláról ekkor értesült a család.

A rendőrség és a kórház elismerte, hogy a helyzet rendkívül kellemetlen. Megértik a családot annál is inkább, mivel váratlan volt M. Ferenc halála – öngyilkos lett. A hozzátartozók azonban ezt is vitatják.

– Hiába gondoltuk át ezerszer, apu nem volt más azon a délutánon. Nem tett és nem mondott semmi olyat, ami arra utalt volna, hogy véget akar vetni az életének. Mindennap meglátogattuk, szerettük, a világ végére is elmentünk volna a gyógyulásáért – emlékezik a fia, aztán szóba kerül az a bizonyos erkélykorlát. – A korlát nagyon alacsony, nekem csípőig ér – folytatja ifj. M. Ferenc. – Szerintünk baleset történt, apu megszédült, így zuhanhatott le. Valamennyi gyógyszere okozhatott émelygést, rosszullétet, tudatzavart. Többször összeesett, egy alkalommal még CT-re is küldték, úgy beütötte a fejét. Miért ilyen alacsony a korlát egy olyan osztályon, ahol a betegek erős gyógyszerek hatása alatt állnak és szinte botorkálnak?

A kórház igazgatója, dr. Varga Gábor szerint a korlát megfelel a szabványnak. Bár a rendőrség vizsgálata még tart, azt biztosan tudni lehet, hogy van egy másik beteg, aki látta társát, ahogy kivisz egy széket az erkélyre és fellép rá. Valamennyi szakvélemény még nem készült el, a vizsgálat – amely egyébként nem terjed ki a korlát magasságára – folyamatban van. M. Ferenc hozzátartozói azt fontolgatják, hogy ügyvédhez fordulnak. Annál is inkább, mivel egy kétmillió forintos életbiztosítás múlik a végső döntésen.

Olvasóink írták

  • 1. MF 2007. november 25. 17:48
    „A mai napig nem derült fény arra mi is történt !
    Senki nem mond semmit a családnak.
    A november hónapot még kivárjuk és egy kereskedelmi tv-hez fordulunk akiknek már néhány részletet elmondtam, és "kissé"felháborodtak a vizsgálat hitelességéről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a megfelelő szakmunkás

Győr - Szakmaválasztás előtt álló megyei általános iskolai tanulóknak rendezett kétnapos… Tovább olvasom