Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Viták a csarnok körül

Nagy tömegeket mozgató kulturális és sportesemények között is reflektorfényben van Győr város október közepén felavatott legújabb büszkesége, az egyetemi csarnok, bár ennek kevésbé lehet örülni.
A szirénhangok a többi között kicsi öltözőkről, fényproblémákról beszélnek. Felhasználói körből is hallhatók kifogások, ám ezeket az emberek valamiért, s kiváltképpen névvel, a nyilvánosság előtt nem vállalják. Legutóbb a csütörtöki közgyűlésen hangzott el, hogy a terv hiányosságai miatt a csarnok tetőszerkezetével kapcsolatban többletkiadások merültek fel, s erre 15,4 millió forintot kellett félretennie a városnak, amely a szükséges jogi lépéseket az ügyben megtette.
A Fidesz, az MDF és az MKDSZ tegnapi győri sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András frakcióvezető megjegyezte, hogy Győrött a beruházások általában többe kerülnek a tervezettnél. A frakció emiatt nem fogadta el a költségvetés első három negyedévi végrehajtásáról szóló beszámolót. Az érintettekhez intézett körkérdésünk alapján csak egyet tudhatunk biztosan: az ellentmondásoktól sem mentes vita az ünnepi események, szórakoztató programok árnyékában még sokáig folytatódhat.

Eddig jól vizsgázott

Bozsoky Zoltán, a csarnokot üzemeltető Unihall Kft. ügyvezető igazgatója például nem lát problémát.
– Idén október 5-én nyertük el tíz évre az üzemeltetésre kiírt nyílt pályázatot – mondta. – Lényegében akkor láttunk bele a kivitelezésbe, a felszereltségbe. Azért előtte is tájékozódtunk, de utólag tudtuk meg, hogy nem az eredetileg tervezett tetőt építették be. Amilyen állapotban mi átvettük a létesítményt, nincsen kifogásunk. Nem is tudom, mi a különbség a tervezett tetőszerkezet és a tényleges között. Az eddigi rendezvényeken jól vizsgázott a csarnok. A most zárult képzési vásáron a küzdőtér is kiállta a próbát. Két autót kellett elbírnia.

„ Az egész ügy csak a mi hitelrontásunkat szolgálja"

Rosta S. Csaba, az egyetemi csarnokot tervező RAS Építész Kft. igazgatója természetesen egész másként reagált.
– Tervezési hiba nincs, a szerződést teljesítettük – szögezte le elöljáróban. – A jó teljesítésért járó visszatartási díjat is megkaptuk. A csarnok kivitelezését elnyert Integrál-H Rt. olyan tervet kapott, amellyel lehetett dolgozni. A cég a teljességi nyilatkozatot aláírta. Különböző kivitelezési előnyök miatt a város új szerződést kötött velünk, vagyis a tervezővel. A kivitelező igényei szerint a tető főtartójára új gyártmányterveket rendelt. A szerződésben a donga gyártmányterve nem szerepelt, vagyis ez nem volt tervezői feladat. Mivel a kivitelező a dongát gyártó Zeman céggel nem tudott megegyezni, a sikeres befejezés érdekében a tervező javaslata szerint új szerkezet készült, amelyet be is építettek. A 2002. június 18-án kelt jegyzőkönyvben a tervezői hibát kizárva, a város jogásza által ellenjegyzett dokumentum rendelkezik az új tetőszerkezet beépíthetőségéről. A tervező soha nem vállalt garanciát a kivitelezés során felmerült pluszköltségekért, ezért nem is perelhető. Véleményem szerint a város vezetését félretájékoztatták. Az egész ügy csak arra jó, hogy rontsa a mi hitelünket.

A szakemberek döntöttek

Balogh József, Győr megyei jogú város polgármestere tömören foglalta össze a véleményét.
– Nem tudok többet mondani, mint ami a közgyűlésen elhangzott – nyilatkozta lapunknak. – A többletköltség nem a kivitelező hibájából, hanem a tervezésből adódott. Nem kívánok a dolog részleteibe belebonyolódni. Összesen ötvenmilliós költségtöbblet merült fel. Csúszást okozott a kivitelezésben, hogy máshonnan kellett megrendelni a tartószerkezetet. Szakemberek döntik majd el, mi és miért történt. A méretekkel s egyebekkel kapcsolatos mendemondákra annyit válaszolhatok, hogy óhajai mindenkinek lehetnek. Tudomásul kell venni azonban, hogy nem a világ legnagyobb csarnoka épült fel. Ötezer négyzetméter állt rendelkezésre. A méreteket meg lehet szokni. Dézsi frakcióvezető megjegyzésére csak azt mondhatom, hogy nem kardiológus véleménye, hanem szakemberek, tervezők, kivitelezők, beruházók javaslatai alapján születnek döntések ezekben az ügyekben, s kerülnek a közgyűlés elé.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr polgárait képviselik a városházán

A közgyűlésben harminchatan – 21 egyéni választókörzetből, 14 települési kompenzációs listáról… Tovább olvasom