Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Vezetés ősszel

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek.
A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

o Őszi időszakban hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszóságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.

o Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát.

o A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

o Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot!

o Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására.

o A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat.

o Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

o Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!

o Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során a autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!


Az őszi-téli átállásban, így a gépjárművek műszaki állapotának felmérésében Bizottságunk is tevékenyen szeretne részt venni és segítséget nyújtani oly módon, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Képviseletének szakembereivel karöltve felvállalja Önök helyett a gépjárművük eseti műszaki állapotfelmérését.

Az átvizsgálások időpontjai és helyszínei:


* 2010. október 09-én (szombat ) 09.00 és 12.00 óra között Nemzeti Közlekedési Hatóság telephelye, Győr, Tatai út 3. szám,
* 2010. október 09-én (szombat ) 09.00 és 13.00 óra között Csorna, Széchenyi tér ( piactér ) - NKH mobil vizsgabázis -,
* 2010. október 16-án (szombat ) 09.00 és 13.00 óra között Mosonmagyaróvár, Erkel u. Művelődési ház parkoló - NKH mobil vizsgabázis -.


Az ingyenes átvizsgálásra azon természetes személyek és azok családtagjai jelentkezhetnek, akik gépjárművének az össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát.

A térítésmentes rendezvényre várunk mindenkit, akinek fontos mind saját, mind más közlekedő társának testi épsége, illetve járművének műszaki állapota.

Balesetmentes közlekedést kíván a
Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészeti gyermekrajz kiállítás

„Régmúlt a jelenben" címmel régészeti gyermekrajz kiállítás nyílt a Kovács Margit ÁMK… Tovább olvasom