Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vasárnapi túrák: irány Csesznek!

Október 11-én ismét kirándulást szervezünk: ezúttal a Bakony vadregényes fenyvesei közé. A kirándulás során útba ejtjük a cseszneki várat is.

Fontos információk

"Október második vasárnapján, 11-én újra túrázunk a Bakonyban. Győrből 6 óra 49 perckor indulunk a vasútállomásról az erdőbe. A kirándulás tervezett útvonala: Bakonyszentlászló - Vinye - Zörög-hegy - Kőmosó-szurdok - Csesznek. Vissza Porva-Csesznekről, vagy Vinyéről érkezünk vonattal Győrbe, de aki elfárad, Cseszneken autóbuszra szállhat" – kezdte Béli László, a Vasárnapi Túrák vezetője. A teljesárú menetdíj összege körülbelül 1530 forint.


                                    A cseszneki vár, mindig vár!

Izgalmas látnivalók

Nézzük, mire számíthatnak a természetbarátok ezen a túrán. Vinyéről rövid pihenő után a Dr. Darnai-Dornyai Béla turistaúton a Zörög-hegy oldalán közelítjük meg Cseszneket. A Kőmosó-szurdokon keresztül támadjuk meg Csesznek várát, ahol megtekinthetjük a Cseszneki-átjáró- és a Kőmosó-barlangot is.

                                          A Kőmosó-barlang

Csesznek és méltán híres vára kedvelt célpontjai a kirándulóknak. A több turistaút kereszteződésében álló Vár-domb dachsteini mészkő-szirtjének éles gerincén látható a XIII. századi eredetű gótikus cseszneki vár romja.
A csodás rom az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. A XIV. század elején a Csák nemzetség vásárolta a várat, tőlük cserével Anjou Károly király csatolta az uralkodói birtokokhoz a vadban bővelkedő területet.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni: látványa ma is királyi!


Felmerülő probléma, kérdés esetén

Észrevételeket a beli.laszlo@freemail.hu e-mail címre lehet küldeni, illetve a túra előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre.
 hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri tűzoltók a román `földrengésnél´

Földrengés volt a román-bolgár határon, hat uniós ország, közöttünk hazánk küldött mentőalakulatot -… Tovább olvasom