Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Vámosszabadi - A menekülttábor meg fog nyílni - videó, fotók

A lakosok indulatos fórumon szembesítették a bevándorlási hivatal vezetőjét.

Több száz ember táblákkal, tiltakozópólóban, kettős sorfallal várta a bevándorlási hivatal országos vezetőjét és a megyei rendőrfőkapitányt, akik négy hét késéssel ugyan, de hétfő este megejtették, amit már meg kellett volna: szembenéztek a vámosszabadiakkal a menekülttábor ügyében.Videó: OxygenA hétfő esti civil tiltakozás szervezői a vámosszabadi fórum előtti percekben a helyiekkel egyértelműen közölték a játékszabályokat: nincs politika, nincs felesleges indulat, de végre konkrét válaszokat várnak.

A szabályok között az is szerepelt, hogy ha olyan mondatokat hallanak viszont, amelyek szerintük nem fedik a valóságot, akkor felemelt kézzel, hangosan tiltakozhatnak. Néhány percen belül eljutott idáig a tömeg, nagyjából akkor, amikor dr. Végh Zsuzsanna, a bevándorlási hivatal országos vezetője azt ecsetelte, miért Vámosszabadira esett a választás, s hogy nincs közegészségügyi kockázata egy menekülttábornak.

Indulatos lakossági fórum Vámosszabadin

A közbiztonság kérdésénél elszabadult a pokol a vámosszabadi fórumon, nem volt értelme, hogy dr. Végh Zsuzsanna, a bevándorlási hivatal országos vezetője folytassa a bevezetőjét. Ekkor vette át a szót Csizmadia Gábor megyei rendőrfőkapitány, aki 24 órás rendőri jelenlétet, külön irodát, 8 járőröző rendőrt ígért a faluba. A válasz erre az volt (bekiabálva), hogy "itt eddig sem volt rendőr, ezután sem kellene, hogy legyen".

Megnyílik? – jött a nyílt kérdés. Igen – ez egyértelmű válasz volt. Augusztusban jönnek az első menekült családok. Sorjáztak aztán a helyiek kérdései, felvetései: új elem igazából nem volt, csak annyi, hogy most az emberekkel szemben állt a címzett is. A hatástanulmány elmaradását, a távol maradó politikusokat hiányolták a vámosszabadiak, s a Tavares-jelentésre adott kormányzati kommunikációt idézték, annak azt a részét, amely arról szólt, hogy nem kell mindig a kisebbnek csendben eltűrni a nagyobb feltétel nélküli akaratát.

Az indulatokra nehéz válaszolni – egy idő után nem tudott mást mondani Végh Zsuzsanna. A kemény, az újság hasábjain sokszor kétségkívül idézhetetlen mondatok között voltak azért elgondolkodtatóak: "Önök úgy viselkednek, mint elefánt a porcelánboltban, nem érdekli a döntéshozókat, hogy Vámosszabadinak milyen szerepe van ebben a régióban, Győr iparában, az egyetemi oktatásban…" Ami még idézhető: "Költözzön ide egy évig közénk!" (Ezt Végh Zsuzsannának címezték.)

Vámosszabadi - Menekülttábor: Nem! - Tájékoztató a bevándorlási hivatal részéről

Nem gondolta, hogy hiányos volt a döntést előkészítő anyag? A lehetséges gazdasági hatás nem migrációs kérdés. A bevándorlási hivatal feladata a migrációs probléma megoldása. Önök javasolták Vámosszabadit? Több alternatívát adtunk a kormánynak, többek között Vámosszabadit. Érdekel bárkit is, milyen gazdasági következménye lesz a döntésüknek? Nem ez a dolgom, értsék meg. (A kérdéseket a lakosok tették fel, a válaszok a bevándorlási hivatal főigazgatójától érkeztek. Talán érzékelteti a hangulatot.)

Garantálja-e a nulla bűncselekményt, a nulla szabálysértést, ami eddig volt ebben a faluban? Itt már Csizmadia Gábor következett a válaszadással, aki lovas rendőrt is ígért. Érezhető volt, hogy megnyugtató választ vártak az emberek, de úgy nem lehetett adni, hogy „ha nulla volt eddig a bűncselekmény, akkor maga szerint az egy nem sok?!".

Van-e esély arra, hogy a döntést visszavonják? – egy órával a fórum kezdete után hangzott el a döntő kérdés. „A döntés megszületett, a munkák elkezdődtek, a tábor meg fog nyílni."

Este kilenc után nem távoztak nyugodtan az emberek. Folytatják a tiltakozást.

Olvasóink írták

259 hozzászólás
 • 259. kispeti 2013. július 24. 18:47
  „Persze, én is félnék ha ilyeneket mondanának.. Te is félsz.. De ha belegondolsz ugyanolyan emberek mint te vagy, vagy akárki, és ugyanannyi esélyük van kicsit szabadabban élni mint ahogy te teheted, csak ő épp rossz helyre született és nem adatott meg neki az ami neked...”
 • 258. aviki 2013. július 24. 16:13
  „kispeti, ajánlanám figyelmedbe a debereceni történéseket, ajánlanám figyelmedbe a kultúrájukat, szokásaikat, higiéniájukat, vallásukat. aztán ha áttanulmányoztad, akkor gondold át, ha mi menekülnénk pl. németországba, valamilyen oknál fogva, akkor a mi vallásunk , kultúránk, szokásaink is annyival elérőbbek lennék, mint egy afrikai, vagy afgán emberé??? nem, ugye, akkor miért állnának hozzánk úgy?
  az afgánok 8 éves lányokat vesznek feleségül, 30 évesen.... ha megerőszakoknak egy nőt, a nőnek kell bizonyítani több férfi szemtanúval hogy erőszak történt, különben a nőt kivégzik..... nemrég két lányt ölt meg a saját apja, mert táncooltak az esőben, ezzel szégyent hozva rá.....
  tényleg nem értem mi a problémánk velük. tényleg pont úgy gondolkoznak mint mi. pontosan úgy.
  ki is az idióta?”
 • 257. kispeti 2013. július 23. 16:51
  „Egyszer az életben még ti, vagy a gyerekeitek is juthatnak olyan sorsra, hogy ki kell menekülniük a hazánkból. Na akkor kapjátok majd vissza ugyanezt amit csináltok az "erőszakos, gyilkos, torkokat vagdosó" menekültekkel, akik még nincsenek is jelen.:D Na most ha valaki már eleve így állna hozzátok, ti mit tennétek.? Verjétek csak el az időtöket meg a pénzeteket hülyeségre, tüntetésekre, úgysem lesz eredménye. A menekültek ugyanilyen emberek mint ti akiknek nem tettszik amit csinál a saját rendszerük, vagyis azért menekülnek el. Akkor látja mindenki a párhuzamot, nem??:D Idióták..”
 • 256. aviki 2013. július 15. 20:01
  „ja, és pancser, Ikvafalvy még mindig nem Vámosi, hanem kapuvári, bár tudom már régen írtam, kiment a fejedből. Egyébként meg az egyik hozzászólásban azt írod hogy messze van a falutól az épület ( csak tájékoztatásul: az első lakott ház 60 !!! méterre van tőle, a második kicsit messzebb, kb 850 méterre), de a másik hozzászólásodban azt írod Ikvafalvynak hogy 1km-re. Most akkor messze van , vagy nincs. Így irogat akinek fogalma sincs az egészről. De legyen úgy ahogy te írod, és ne legyen semmilyen bűnelkövetés a menekültek részéről, mi lennénk a legboldogabbak, ha szépen csöndben ott maradnának az épületben. Így legyen!”
 • 255. aviki 2013. július 15. 14:17
  „jaj, jaj pancser, azt hiszem be kell fejeznem veled a vitatkozást, mert már megint nem figyelsz... senki sem írt olyat hogy majd mi a hivatalok felsőbb szintjein így vagy úgy intézkedünk. olvasd át lassabban:
  "Többször elhangzott, hogy Vámosszabadiban élnek nagy cégek vezető beosztású alkalmazottai is. Én is ilyen vagyok. Ezek az emberek munkájukból eredően több állami szervvel, hatósággal állnak kapcsolatban. A hivatalok legmagasabb szintjeivel is. Tudják, tudjuk azt, hogy probléma esetén minden hatósággal lehet kommunikálni, meg lehet a tárgyalást kezdeni - még az adóhivatallal is. Nincs olyan, hogy a hivatalok sorozatosan nem reagálnak. Ha tehát ezek az emberek, akik nap mint nap egyeztetéseket folytatnak a hivatalokkal azt látják, hogy ebben a kérdésben senki nem hajlandó velünk szóba állni, az számukra azt jelenti, hogy ez egy nem normális jelenség. A hivatal nem teszi a dolgát."
  ezt nem úgy kell értelmezni (segítek, mert látom nem megy sokadszorra sem...) hogy mi megvesztegetni akarunk hivatalokat, hanem úgy, hogy itt olyan emberek is élnek akik mindennapi szinten tárgyalnak hivatalokkal, és eddig azt tapasztaltuk, lehet tárgyalni velük. DE EBBEN AZ ÜGYBEN, az összes hivatal hallgat, nem áll velünk szóba, nem teszi a dolgát. EBből látszik hogy itt valami nagyon nem stimmel. REmélem már érted :)
  EGyébként meg ha az ország másik feléből olvasgatnak a betörők olvassák azt is hogy "Vámosszabadi fegyverkezik"( ezt a sajtóból idéztem), illetve azt hogy már a kutyaólba :) is kamerás riasztórendszert kötettünk. A faluban több lesz a kamera mint az ÁRKÁDBAN.”
 • 254. pancser 2013. július 14. 22:20
  „252. Ikvafalvy 2013.07.14. 01:03
  Már vigyáznak rád, aki immár közveszélyes, egy bizonyos zubbony is elő van készítve.”
 • 253. oxana 2013. július 14. 16:32
  „Ikvafalvy, te olyan bunkó vagy, hogy az már fáj.”
 • 252. Ikvafalvy 2013. július 14. 01:03
  „Ujra nezve a videokat,ez a Zsuzsanna madar,milyen biztos a tabor nyitasban!!
  Vamosszabadiak,NE hagyjatok,hogy ezek az AROGANS emberek uralkodjanak Szabadin!!!
  Le kell valtani pinter sanyo <moderálva>”
 • 251. Ikvafalvy 2013. július 13. 23:37
  „Vamosszabadi!!!
  Imadlak !”
 • 250. Ikvafalvy 2013. július 13. 22:49
  „249.PANCSER!!! Hat TTe az vagy!!!
  Jajjj,ez a mellbol-hatba duma!!!!:)
  Olvasd mar el.hogy mit irtal!!:)
  Jelenkezz be egy korhazba!!!:)
  Latom ,nagyon fo......l, zsaru vagy?:)
  Komcsi az biztos!!!
  Ossze hordtad a hetet-havat!:)
  Tudod mit jelent az,hogy "untouchable"? Nem szotarbol neztem KI!:)
  Ez vagyok en!
  Ram NEM kell vigyazni,vigyazanak OK! Tudod KIK?????
  <moderálva>:):)”
 • 249. pancser 2013. július 13. 11:46
  „248. Ikvafalvy 2013.07.13. 05:27
  Próbáld meg amit óhajtasz 6-8 év biztosan kinéz, sőt szerintem már tudják, hogy vigyázni kell rád. Őrültek mindig voltak, lesznek is. Rácsos ágy, börtöncella, majd eldönti a pszichológus!
  Pajti őriznél inkább libákat az ártérben! Tudod a szabad levegő a libaszag, nagyon jót tenne. Ha meggyógyultál esetleg udvari munkás is lehet az objektumban, ha tudsz biciklizni, mert 1 km egy kicsit sok gyalog.”
 • 248. Ikvafalvy 2013. július 13. 05:27
  „Jaj,ez a Vegh Zsuzsanna olyan buta mint a ......................!”
 • 247. Ikvafalvy 2013. július 13. 05:12
  „Nem lesz TABOR!!!!
  Viktor, legyel az eszednel!
  Lehet,hogy Vamosszabadin fog mulni a 2014-s valasztas?
  A FIDESZ ket labbal tapossa a DEMOKRACIAT!!!
  Vamosszabadiak,szavazatok a JOBBIKRA!!!! OK MAGYAROK!
  Ilyenkor hol "sunnyog" pinter sanyo <moderálva>
  Szabadiak,testvereim,hol van a POLGARMESTERETEK?
  Neki kellene harcolni ertetek!!!!
  A videokon csodalatosak vagytok,foleg a srac aki elt Del-Afrikaban ( ez a mi hazank,mondta a zsaru-fonoknek)!
  Imadlak benneteket!
  HAJRA VAMOSSZABADI !”
 • 246. Ikvafalvy 2013. július 13. 04:43
  „#243 "kenyeresne"! "erdemes elolvasni",MIT?
  A nepszavat? Beteg vagy TTe,de nagyon!!!”
 • 245. Ikvafalvy 2013. július 13. 01:36
  „215 pancser!!! Mint irtam,a KOCSMA kizarva ( nem iszom alkoholt)!
  Nekem barataim vannak,NEM haverjaim!!!
  "Pajti"?? Ismerjuk mi egymast? Szerintem nem!!!
  Ki jaratja le a falut? A DK-s polgarmester meg TTe!
  Fel kell perzselni a tabort!!!!
  Viktor TAKARODJ!!!!!
  VIVA VONA!!!!!!!!!!!!!!”
 • 244. Ikvafalvy 2013. július 13. 01:21
  „#231 oxana,"szotarbol kinezett angol szavakkal"! :):)
  Szerencsetlen!!!:):) C(Kaliforniaban) vegeztem foiskolat!! Utodott!:)
  Nem iszom alkoholt!! Tehat a kocsma KIZARVA!!!
  TTe,egy szerencsetlen,nyomorult hazaarulo vagy!!!
  Tudod a bajtarsaim ( nem magyar munderban) hivtak "fearless"-nek!
  Volt reszem nehany aprobb "haboruban"!!!!
  NNe is szolj hozza,mert a tabor,NEM fog megnyilni!!!
  Muveletlen,buta ember vagy!”
 • 243. kenyeresné 2013. július 12. 22:48
  „Nnna.Ehun van,ni:
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=661354
  Érdemes elolvasni...”
 • 242. pancser 2013. július 12. 22:42
  „237. aviki 2013.07.12. 10:13
  Ismerem az embereket annyira, hogy nélküled is tudtam, hogy nem a gyárban, a szalagnál dolgozó emberek, bolti eladók, traktorosok mozgatják, hiszterizálják az embereket. Csak vártam, nem hiába, kiugrott a nyúl a bokorból. Ti akik bejáratosok vagytok egyes hivatalok felső szintjeire, majd elintézitek, hogy ne legyen, így vagy úgy. Így gondoltad? Tudod, hogy hívják az ilyesmit?
  Felesleges volt az igyekezet, csak az idegeket roncsoltátok, észre sem fogjátok venni a létesítményt, jó messze van a falutól és nem bűnözőket telepítenek oda. Előbb találkoztok nógrádi tolvajokkal, bűnözőkkel mint olyan menekültekkel akik bűncselekményt követnek el. Nem kell mást tenni a magyar bűnelkövetőknek, mint leülni a számítógép elé és az ország túlsó feléről kiválasztania kifosztani kívánt házakat, és menekültekre utaló nyomot hagyni az elkövetéskor. Ti meg bekapjátok a csalit!”
 • 241. W118 2013. július 12. 14:33
  „to 240. buggyant 2013.07.12. 13:30 nemtom W, menj orvoshoz, hátha kiderít valamit :)"
  ...,diszlexiá D
  Mondom én...”
 • 240. buggyant 2013. július 12. 13:30
  „nemtom W, menj orvoshoz, hátha kiderít valamit :)”
259 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeles Szabolcs: `Győr lélegző zöld tüdejévé válhat Sziget, Újváros és Pinnyéd´

A volt olaj- és kekszgyárról, parkolókról, a Citybuszról és a pinnyédi új hídról is faggatták Olvasóink Szeles Szabolcsot, Győr-Sziget önkormányzati képviselőjét. Tovább olvasom