Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Vagyonosodási vizsgálatok: tippek, ha nyakadon az Apeh

Győr-Moson-Sopron - Az APEH csaknem feleannyi vagyonosodási vizsgálatot végzett idén eddig a megyében, mint 2007 első tíz hónapjában. Ezzel szemben a bíróságon félszáz eljárás zajlik – az adóhatóság ellen. Úgy tűnik, a gyanúsnak vélt adózók megtalálták a visszavágás módját.

Szembetűnő a különbség a tavalyi és az idei vagyonosodási vizsgálatok száma között a megyében: míg 2007 első tíz hónapjában 475-ször ellenőrzött az APEH, idén eddig 259-szer. A végösszeget, vagyis a megállapított adókülönbözetet tekintve 373 millió forint a különbség – nyilvánvalóan a tavalyi év javára. Azért nem nagyobb ez a szám, mert az egy főre jutó adóhiány idén jóval magasabb: 9,2 millió, szemben a tavalyi 6,3 millióval. Kósza híreket lehet hallani arról, hogy az APEH a megyében azért (is) állhatott le a sorozatos ellenőrzésekről, mert a vizsgált adózók rátaláltak az ellenszerre. A visszavágás kulcsa egy olyan ügyvéd, aki erre a területre szakosodott; merthogy érdemes erre is szakosodni...

Az APEH a Kisalföld kérdéseire válaszolva így kezdte közleményét: idén sem központi, sem régiós előírás nincs az elvégezendő vizsgálati számra vonatkozóan. Az év második felétől a vagyonosodási ellenőrzésekre a kiválasztás (néhány kivételtől eltekintve: ilyen a közérdekű bejelentés vagy a társhatósági megkeresés) központi segítséggel és irányítással történt. A vizsgálatokra az egyéb feladatok, illetve a rendelkezésre álló kapacitás függvényében kerül sor. Október végén 46 vizsgálat volt még folyamatban.

Ezzel együtt igaz: „Az ügyvédek, illetve adótanácsadók, könyvvizsgálók közreműködése a vagyongyarapodási vizsgálatok során egyre gyakoribb, immár általánosnak is nevezhető.

(...) Az adózói képviselők pedig valamennyi jogorvoslati fórumot – így a bírósági, peres utat is – igénybe veszik az érintett ügyekkel összefüggésben" – írta az APEH.   

Meglepő adattal támasztotta mindezt alá a bíróság: jelenleg körülbelül ötven ilyen per van folyamatban a megyében. Dr. Takács József,  a megyei bíróság elnökhelyettese elmondta: tavaly – miután az APEH élni kezdett a ’96-os törvény adta jogával – még csak 6 olyan ügyet tárgyaltak, amelyben vagyonosodási vizsgálat miatt a hatóság alperesként vett részt. Tehát csaknem tízszeresére emelkedett ez a szám 2008-ra.

Leegyszerűsítve mondhatnánk tehát úgy, hogy az adóhatóság jogi képviselete manapság alig jár más okból a bíróságra.

A különböző illetéki, járuléki és egyéb eljárások mellett a vagyonosodási vizsgálatból eredő perek teszik ki az APEH-es ügyek 80 százalékát – tudtuk meg dr. Takács Józseftől. A megyei bíróság elnökhelyettese hozzátette: ezekben az esetekben fordított a „szereposztás", mivel az adózónak kell bebizonyítania, hogy az APEH által kimutatott vagyonosodási adatok nem felelnek meg a valóságnak. A követelt kárösszegek természetesen igen eltérőek: az egymilliótól akár az ötvenmillióig is terjedhetnek.

Nyilván érdekli az olvasót, milyen okokat lehet találni egy vagyonosodási vizsgálat során, amiért azután fellebbezhet a vizsgált adózó. Itt egyedi esetekről, s nem általános receptről van szó, de íme egy példa, ami egy tematikus internetes oldalon is szerepel: az adóhatóság 10 millió forint be nem vallott jövedelmet kérhetett volna számon egy adózótól, aki azonban azt vallotta, hogy használt autót akart vásárolni, s emiatt péntekenként felvette a bankszámláján lévő 2 millió forintot, majd miután a hétvégén nem talált megfelelő járművet, hétfőn visszafizette a pénzt – s ezt ötször megismételte.

Az APEH a számlaforgalom alapján 10 millió forint be nem vallott jövedelmet kérhetett volna rajta számon, de a számlán – a felperes adózó állítása szerint – sohasem volt több 2 millió forintnál: azt csak, ahogy mondani szokás, az egyik zsebből a másikba tette. 

Más a bankszámlája forgalmát azzal magyarázta, hogy készpénzben kapta meg eladott lakása foglalóját, amit aztán betett a bankszámlájára. De nem folytatjuk, nem is célunk tippeket adni.

A megyei peres ügyek folyamatban vannak, lezárt vizsgálatokról országos szinten vannak adatok. Tavaly január és idén június között 2644 fellebbezés érkezett az adóhatósághoz a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban. Az esetek 49 százalékában a hatósági főosztály megváltoztatta az elsőfokú határozatot: megsemmisítette vagy visszadobta új eljárásra. Hasonló a helyzet a bíróság elé került ügyekben is: a vagyonosodási ellenőrzések esetében 946 határozatot támadtak meg a bíróságon, és az itt elbírált esetek 29 százalékában az adózónak adtak igazat.

Olvasóink írták

  • 3. Poltergeist 2008. november 26. 12:26
    „Az Apeh illetékes vezető beosztású kollágái azonnal mondjanak le mert ezek szerint nem képessek megbírkózni a rájuk bízott fleadattal tehát alkalmatlanok a munkára.”
  • 2. matriné 2008. november 26. 12:21
    „Szerintem nem e rendszer csicskásai a gazemberek, hisz Ők csak az utasításokat hajtják végre.Ez a munkájuk! Akár a hóhérnak volt! No kik az alantas gezeberek?”
  • 1. upho 2008. november 25. 19:55
    „" mivel az adózónak kell bebizonyítania, hogy az APEH által kimutatott vagyonosodási adatok nem felelnek meg a valóságnak" na igen, itt va na kutya elasva. rohadjatok szet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért tart ennyi ideig egy bombariadó?

Győr - Szakmai egyeztetést kezdeményezett a megyei rendőrfőkapitányság a helyben működő… Tovább olvasom