Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Vadakra céloz, kicsit másként

A Győrben tanuló csapodi Szabó Dániel gyakran járja az erdőket vadásztársaival, ám nem fegyvert szorongat a kezében, hanem egy digitális gépet.

A vadállatokat fényképező fiú a BBC Wildlife Magazine és a Londoni Természettudományi Múzeum közös nemzetközi pályázatán különdíjat kapott a ˝Szarvas hajnalban˝ című fotójára.

Október végén rendezték meg azt a nemzetközi fotóversenyt Londonban, melyre természetfotósok nevezhették be képeiket. A tizenhét éves Dániel a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tanulója, idén jelentkezett először a versenyre, és küldte el 10 képét a versenybírák számára. A kategóriájában pedig rendkívül sikeresnek bizonyult, a zsűri egyik különdíját kapta meg különleges fotójáért.

Szabó Dániel Fotó: Krizsán
Szabó Dániel Fotó: Krizsán

– Én a természetből adódóan ismertem meg a fotózást, imádok vadászni, emellé párosult a fényképezés. Leginkább vadállatokat, azon belül pedig a nagyobb vadfajokat fényképezem. A győztes képem hajnalban készült, épp kelt fel a nap, és az ösvényen egy szarvas haladt keresztül.

Szembenézett velem, ezt a pillanatot kaptam el, ami aztán különdíjat ért – mesélte Szabó Dániel, aki már tíz éve foglalkozik a fotózással. A csapodi fiatalnak azonban nincs könnyű dolga a vadászatok során, nem mindig hozza úgy a szerencse, hogy aktív a vadmozgás. Mivel általában minden vadnak megvan a mozgástere, így a fotós egyáltalán nem pihen meg a bokrok mélyén, hanem utánamegy a vadnak és megpróbál közel kerülni hozzá.

Dániel győztes képe a párás, kora reggeli fényben készült. A ˝Szarvas hajnalban˝ című fotó jelenleg a londoni múzeum galériájában látható. Fotó: Krizsán
Dániel győztes képe a párás, kora reggeli fényben készült. A ˝Szarvas hajnalban˝ című fotó jelenleg a londoni múzeum galériájában látható.

– Van olyan éjjel, amikor több száz kép is sikerül, de ez nagyon ritka. Egy tükörreflexes digitális géppel fotózok, nagyon ragaszkodom hozzá, a természet fotózására van kitalálva – tette hozzá Dániel, aki az érettségi után erdészmérnöknek szeretne tovább tanulni.

A győri fiú mellett egyébként a szolnoki, tapasztalt búvár-természetfotós, Selmeczi Dániel is díjat kapott Londonban a világ legtekintélyesebb természetfotó-pályázatán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállt az egyetemi sárkányrepülő szobra

A győri egyetem nagyszabású fejlesztése és környezetének rendezése idejére raktárba kerül az… Tovább olvasom