Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Utcai sportok ˝más szemmel˝ - fotókiállítás a Gyermekek Házában

Érdemes lenne több figyelmet szentelni azokra a fiatalokra, akik hasznosan töltenék el a szabadidejüket Győr városában. Bagyinszki Péter több oldalról közelíti meg ezt a területet és fontos kérdésekre hívja fel figyelmet fotóival.

Az ˝Urbánus utcai sportok˝ elnevezésű kiállítás a Gyermekek Házában tekinthető meg február 19-éig. A fotókat készítő Bagyinszki Pétert kérdeztük a tárlat mondanivalójáról.

Péter a fotózás mellett, főállásban a Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központjának utcai és lakótelepi szociálismunkása. Ezt a két terepet hozta össze ebben a programban. Az utcán, városban sportoló fiatalokat fotózta le nyáron, ezek a képek kerültek most kiállításra.

Fotó: Bagyinszki Péter
Fotó: Bagyinszki Péter

A fotókon parkourosok, bmx-esek, gördeszkások láthatók. Nem titkolt cél, hogy a fiatalok tevékenységét jobban megismertessék a város lakóival, akik mérgelődve haladnak el mellettük, miközben ők komoly trükkjeiket gyakorolják. Ezeknek a srácoknak ugyanolyan fontos a biciklizés és az ˝ugrándozás˝, mint egy olimpikon vívónak a saját sportága, csak az a különbség, hogy a vívónak adott gyakorlásra a terem…

Mi is az a parkour? A parkour olyan akadályfutást jelent, amelynek során a versenyzőknek különböző természetes, vagy épített akadályokon kell átjutnia, a legmegfelelőbb módon.

Másik szempont, felhívni a városvezetés figyelmét arra a tényre, hogy Győrben nincs olyan pálya, ahol gond nélkül próbálgathatják ezeket az extrém sportokat.

Más városokban többek között: Pécsett és Mosonmagyaróváron vannak ilyen pályák kiépítve ezen extrém sportok szerelmeseinek.

A kiállítás fotói az egyik előző helyszínen
A kiállítás fotói az egyik előző helyszínen


Bagyinszki Péter régebben maga is bmx-es volt, ma már inkább csak aktív bringásnak nevezné magát, és az extrém sportokat inkább kívülről szemléli, valamint megörökíti az utcán megélt pillanatokat. Hogy milyen módon, azt bárki megtekintheti az ingyenes kiállításon.

Utcai sportok más szemmel - fotókiállítás a Gyermekek Házában - Fotó: Szük Ödön

Olvasóink írták

 • 1. exodus 2010. február 07. 13:10
  „Tiszteletreméltó kezdeményezés a városvezetők figyelmét felhívni arra, hogy minden lehetséges módon támogatni kell a sportolni vágyó, akaró, arra egyáltalán hajlandó fiatalokat.
  Egyet azonban figyelmen kívül hagyott a kiállítást létrehozó fotós: - ha a sport, amelyet támogatásra méltóbbnak gondol, nem vonz tömegeket, mint jelesül a kézilabda, a foci, a kosárlabda, stb., akkor annak támogatása nem "eladható", nem hoz a város konyhájára értékes támogatókat pl. választások idején.
  Ezért fordulhat elő olyan, hogy olimpiai bajnok polgármesterünk a saját sportjának, a tornának a támogatását sem bírja keresztülvinni az általa irányított városban, pedig senki sem róná fel neki, ha látványosabban támogatná a torna utánpótlás bázisának létrejöttét Győrben. A győri tornászok mai napig arra lehetnek büszkék, hogy olyan szereken gyakorolhatnak, amelyeken egykor polgármesterünk is verítékezett nem is eredménytelenül.
  Olvastam itt a Kisalföld hasábjain, hogy egyes jelenlegi élsportoló tornászok Budapestre járnak megtanulni a leugrást a szerről, mert a városi klubban erre nincs lehetőség! Hihetetlen. Talán nem is igaz.
  Ha a városvezetésünk a legelső embere hírnevét megalapozó sportot nem támogathatja, holott nyilvánvaló és ismert lehet előtte erre az igény, (bár lehet, hogy mit sem tud róla) akkor mire számoljanak az olyan sportágak, amelyek messze nem állhatnak olyan közel Borkai Úr szívéhez, mint a torna? Persze ezért nem őt hibáztatom.
  Uraim, ez is kemény politika, nem más. Sajnos.
  Elismerésem a fotósnak, ő legalább próbálkozik. Kívánom, hogy jusson el a hangja a városvezetésig.
  Sok sikert!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia: 187-el száguldott - galéria

Közbiztonsági, közlekedési és idegenrendészeti akciót tartottak szombaton délelőtt a megye rendőrei… Tovább olvasom