Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Üt a Föld órája, de miért nem sötétülnek el a megyei települések?

Nem egészen két nappal a Föld órája előtt eddig csupán Győr, Sopron, Lébény, Nagycenk és Dunaszeg hajlandó "sötétségbe burkolózni". Szavazás.

"Ütött a Föld Órája! Jelenleg ugyanis 1,5 Földre lenne szükség az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég.

A magyar lakosság fogyasztása 30 százalékkal haladja meg hazánk biokapacitását, ezért mi sem tétlenkedhetünk" - olvasható a WWF Magyarország hivatalos honlapján.

A zöldszervezet idén is arra kér mindenkit, hogy spóroljon az energiával, s március 29-én 20 óra 30 perckor egy órára jelképesen kapcsolja le a fényeket otthonában.
A kezdeményezéshez csütörtökön 13.30-ig 2134 személy, 61 település és 215 intézmény, vállalat csatlakozott. Üröm az örömben: megyénkből idén eddig jóval kevesebb város, község jelezte részvételét, mint a korábbi években.

Nem egészen két nappal a Föld órája előtt eddig csupán Győr, Sopron, Lébény, Nagycenk és Dunaszeg hajlandó "sötétségbe burkolózni".

A győri önkormányzat internetes portálja szerint a Városházánál, a Jedlik Ányos hídon, a Széchenyi téren, a Rába parton a Várfal sétányon, valamint a Káptalan dombon a Bazilikánál kapcsolják le a díszvilágítást.

Az akcióhoz ezen az oldalon csatlakozhatnak az érdeklődők és nyerhetik meg az értékes nyereményeket.


Három éve így sötétült el a győri Városháza - videó: Cseh Róbert


Ön okosan él? Életmódjaváltoztatásával nem csupán ökológiai lábnyomát, hanem költségeit is csökkentheti

"Ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik legfontosabb pillére, ha odafigyelünk az energiatakarékosságra. Lényeges a házak, lakások megfelelő szigetelése, ugyanis a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50 százaléka is eltávozhat.

A fűtésre is fokozottan kell figyelni. Ha csak 1 fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet, a fűtés számla akár egytizedével is csökkenhet, a háztartás pedig akár évente 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat. Egy érdekes takarékossági tipp, ha hőtükröket helyezünk a radiátorok mögé, ezzel ugyanis akár 5-10 százalékkal is csökkenhet a gázszámlánk" - kezdte Molnár-Baji Éva, a WWF Magyarország munkatársa.

"A televízió stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40 százalékát"

"Egyszerű, sokszor ismételt, de még mindig nem mindenki által betartott szabály, hogy célszerű a villanyt azonnal lekapcsolni azokban a szobákban, ahonnan távozunk. Így az izzók élettartama hosszabb lesz, és ezt a pénztárcánk is meghálálja.

Megéri energiatakarékos égőket használni, már egy ilyen izzó is akár 400 kg szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet élettartama alatt. Elektromos készülékeinket ne hagyjuk készenléti funkcióban! A televízió például stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40 százalékát. A mosó- és mosogatógépeket töltsük meg teljesen és csak ekkor indítsuk el!

Ne állítsuk túl hidegre hűtőnk és fagyasztónk hőmérsékletét! A hűtőnek 2-5 Celsius-fok, míg a fagyasztónak -15 Celsius-fok az ideális. Erre tényleg érdemes odafigyelni, a háztartásokban ugyanis a legnagyobb fogyasztók a fűtő- és fagyasztógépek, ezt követik a mosógépek, majd az irodatechnikai gépek, a sort pedig a világítás és egyéb kisebb elektronikus berendezések zárják.

Kevesen tudják, hogy átlagosan összes energiafogyasztásunk 31 százalékát fordítjuk a gépkocsira. Sokat takaríthatunk meg, illetve a környezetet is kíméljük, ha gyalogolunk, kerékpározunk vagy használjuk a tömegközlekedést!" - folytatta Molnár-Baji Éva.

1 kg marhahús előállításához átlagosan 15 500 liter vízre van szükség

"Komoly civilizációs probléma napjainkban a túlfogyasztás, ami szintén növeli az egyén ökológiai lábnyomát. Tanácsos törekedni arra, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek csomagolása újrahasznosítható, illetve olyan kozmetikumokat használni, amelyek természetes alapanyagokból készülnek.

Ezek a termékek lemosás után a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást. Vásárlásaink során ne kérjünk műanyag vagy papírzacskót sem, ezzel is kíméljük a környezetet. A túlfogyasztást megakadályozhatjuk azzal is, ha szezonális terméket választunk, melyet a közelben termeltek. Legjobb a piacon, a termelőktől vásárolni.

Tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást is. 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15 500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól. A baromfihús esetében ez a szám 3900 liter.

Természetvédelmi szempontból a helyi tenyésztésű, minél természetesebb körülmények között nevelkedett állatok fogyasztása a legelőnyösebb, ilyen például az őshonos szürkemarha" - zárta szavait a WWF Magyarország munkatársa


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséfalvay Zoltán Nyúlon: cél a munkahelyteremtés

Az április 6-i országgyűlési választás tétje, hogy folytatódjon az a lendület, amely az utóbbi… Tovább olvasom