Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Új traffipax: hét szuperkamera pásztázza az utakat a megyében

Az új traffipaxokat csütörtökön élesítették. Azóta mérnek, egyelőre csak a sebességet. Megyeszerte bárhol találkozhatnak vele az autósok, jobb lesz tehát a megszokottnál is jobban figyelni. A cél kimondottan a baleset-megelőzés.

Lezárult tehát annak a 160 kamerának a tesztüzeme, amelyből országosan százhatvan darabot üzemeltek be a közelmúltban. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok (kkep) most egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, ám ezek az eszközök alkalmasak arra is, hogy a piroson áthajtást, a vasúti átjáróba való szabálytalan behajtást, a záróvonal átlépését, szabálytalan sávváltást is ellenőrizzék. Sőt, az új eszközzel még azt is látni fogják, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övét, vagy sms-t ír, telefonál. Ezeket a további funkciókat várhatón az év harmadik negyedétől használja majd a rendőrség.

– Győr-Moson-Sopron megyében összesen hét Véda közúti intelligens kamera üzemel csütörtök óta. Ebből kettő Győrben található, de gyakorlatilag bárhol találkozhatnak vele az autósok egész megyeszerte - mondta el Nagy Gábor rendőr alezredes, a megyei Forgalomellenőrző Alosztály vezetője.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


– Egyelőre csak a járművek sebességét ellenőrizzük vele, de csak idő kérdése és a többi funkcióját is élesítjük. Egyértelműen baleset-megelőző szerepet szánunk a kameráknak. Így a gyorsforgalmi utakon ugyanúgy megtalálhatóak lesznek, mint mondjuk forgalmas útvonal mellett lévő iskoláknál.

A kamerák egyébkén állványzatról és gépkocsiból is működőképesek, csepp- és ütésállók, infralámpájuknak köszönhetően éjszaka is használhatóak. A rendőrség európai uniós forrásból vásárolta őket, értékük egyenként 5,7 millió forint tesz ki. Nem titkolt cél, hogy bevetésükkel még inkább visszaszorítsák a közlekedési baleseteket.

A szupertrafipaxok tehát működnek, most már élesben. Átvették a régi kamerák helyét, amelyeket tartalékként megőriz a megyei kapitányság, mert természetesen szükség esetén azok is bevethetőek. Még egy fontos információ a végére: a rémhírekkel ellentétben a jövőben is jól látható helyről kameráznak majd a rendőrök, az egyébként előre feltüntetett helyeken és időpontokban. Érdemes tájékozódni, meg egyébként: a KRESZ-t be kell tartani és akkor nem érkezik csekk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri közgyűlésen a Quaestor-ügy: egymilliárd forinthoz nem nyúlhat az önkormányzat az MNB vizsgálata miatt

Reszkethetnek a notórius szemetelők Győrben! A köztéri kamerarendszert csatasorba állítják a szemetelők megfékezésére. Borkai Zsolt szerint "ETO-ügyben ördöngös jogi helyzet alakult ki". Tovább olvasom