Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Új hely Szent Mihály lovának

A régi ravatalozó helyétől nem messze Gyarmaton új épület áll, fala a templom sekrestyéjének félköríves formáját ismétli. Ezentúl itt búcsúztathatja halottait a falu, amely a hétvégén a kegyelet másik jelét, a világháborús emlékművet is felavatta.

„ Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul átölelt az Isten" – szavalta a kegyelet kifejezéséhez illő sorokat Gyarmat dupla ünnepén Mayer Józsefné. A nyugdíjas pedagógus az új II. világháborús emlékmű és a ravatalozó felszentelése kapcsán lapunknak azt is elmondta, hogy akikre emlékezni méltó és jó, azokért szívesen áldozza idejét, erejét. Szívügyének tekintette, hogy keze munkáját és hangját is hozzátegye a község összefogásához, amely az említett beruházásokat segítette. Idős klubtársaival együtt kórusműveket adott elő a hétvégi ceremónián, korábban a bontott téglákat tisztította.

A megújult kegyeleti helyekre Morgos Ferenc esperesplébános adta áldását. A ravatalozó kivitelezését egy helyi családi vállalkozás, az Ép-Lak kft. végezte, amely csaknem negyven embernek ad munkát. Mivel gyarmati beruházásról volt szó, az ízig-vérig lokálpatrióta cégvezető, Szabados Viktor nemcsak szakértelmét, szívét-lelkét is beleadta a feladatba. A teljesítenivalókon felül vállalta a környék rendbe rakását, a parkosítást, a parkolóhelyek kialakítását. Baráth Béla polgármester szerint igencsak szükség van az ilyen hozzáállásra, mert előfordul, hogy ártó szándék keseríti a katolikus községért áldozatosan ténykedőket. A temetőből időnként ellopják a kegyelet virágának szánt árvácskát, az építkezés alatt el-eltünedeztek az alapanyagok.

A gondok ellenére a falu büszke lehet az együttműködés lélekemelő eredményére.


Az ötvenes években a kor stílusjegyei szerint készült, lapos tetejű, bitumen szigetelésű, vasvázas, hullámpalás előterű régi ravatalozója helyett ugyanis újat kapott. Olyat, aminek nem vizesednek a falai, és nem csak a hűtő meg Szent Mihály lova – a fatartó, amire a koporsó kerül – fér el benne: több különálló helyisége van.

Nyolcmillió pályázaton

Gyarmat a ravatalozó megépíttetéséhez nyolcmillió forintot nyert a megyei területfejlesztési tanács pályázatán. Ehhez még hatmilliót kellett hozzátennie. Nemrég a falu péksége is új épületbe költözött. Az önkormányzat házasságkötő termet alakított ki. Amióta megvan, egyre többen helyben mondják ki a boldogító igent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nélkül ábránd Győr jövője

Abban nagyjából egyetértés van, hogy Győrnek merre kell fejlődni, a kérdés az, honnan lesz pénz a… Tovább olvasom