Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tűzoltó leszel...

Győr-Moson-Sopron - A nem kiemelkedő bérezés – egy pályakezdő 90–110 ezer forintot kap kézhez havonta –, s a munka veszélyessége ellenére vonzó a tűzoltóhivatás, leginkább a biztos munkahely miatt.
Minden álláshelyre három-négy jelentkező közül választhat a vezetés, a követelmények szigorúak.
A heti munkaidő 48 órára csökkenése miatt 44 új tűzoltó áll majd szolgálatba a megye tűzoltó-parancsnokságain július elsejétől. A négy hónapos, 608 órás képzés megkezdődött, az elméleti oktatás lebonyolításának a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola ad helyet.

– A heti munkaidő-csökkenés miatt tavaly már nőtt a tűzoltóságok létszáma, s idén is mintegy ötszáz tűzoltó teszi le az esküt nyáron, közülük negyvennégyen megyeiek. Így pótoljuk a csökkentett munkaidő miatt kiesett szolgálatot. Addig, hasonlóan a tavalyihoz, túlóra kifizetésével biztosítjuk, hogy ne legyen veszélyben a készenlét – tájékoztatott Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A megye tűzoltóságainak létszáma összesen 454-re nő az új tűzoltók belépésével. Közülük 13–13 Csornán és Kapuváron, 9 Győrben, 7 Sopronban és 2 Mosonmagyaróváron teljesít majd szolgálatot. A jelenleg folyó elméleti oktatás után a városi parancsnokságokon folytatódik a gyakorlati képzés mentorok segítségével, végül a katasztrófavédelmi oktatási központban tesznek vizsgát.

– Alapkövetelmény az érettségi, lehetőleg olyan szakterületről, amely közel áll a tűzoltómunkához. Szükséges a hivatásos jogosítvány.

Általában egy helyre három-négy jelentkező közül választhatnak a parancsnokok – közölte kérdésünkre válaszolva az ezredes.

A kiválasztott embereknél ellenőrzik, hogy voltak-e büntetve. Sokan az orvosi, pszichológiai és fizikai vizsgálatokon esnek ki. Még boncolásra is elviszik a jelölteket, hiszen tudni kell, mennyire bírják a látványt. Ugyanis sokszor kell halottakat, emberi roncsokat kivágni összetört autókból. De magas létrára is fel kell mászniuk, hogy megtudják, van-e tériszonyuk. Mindezek eredményeként például a győri parancsnokságra kerülő 9 új tűzoltó a 300 jelentkezőből kiválasztott 30-ból került a tanfolyamra.

A bérezéssel kapcsolatban Pesztenlehrer ezredes elmondta, egy kezdő tűzoltó átlagban 90 és 110 ezer forint fizetést kap kézhez havonta.
A csornai tanfolyamon részt vevőket tegnap meglátogatta a megyei védelmi bizottság elnöke, Szakács Imre és a helyi védelmi bizottság elnöke, Turi György polgármester.

Elméleti után gyakorlati oktatás: Az új tűzoltók a szakmai vizsgák után július 1-jétől állnak szolgálatba. Fotó: Tóth Gyula
Elméleti után gyakorlati oktatás: Az új tűzoltók a szakmai vizsgák után július 1-jétől állnak szolgálatba. Fotó: Tóth Gyula

– Nem könnyű hivatást választottak, de jól döntöttek. A tűzoltóközösségben a bajtársiasság, egymás segítése, a csapatmunka adja az erőt, hogy a bajbajutottakon segíteni tudjanak. A védelmi bizottság minden, a hatáskörébe tartozó feltételt megad, hogy a tűzoltóságok sikeresen elláthassák feladataikat – tudatta a résztvevőkkel Szakács Imre.

A kapuvári parancsnokság új tűzoltója, Kocsis Tamás – aki bútorasztalosként, hajóépítőként is dolgozott – a Kisalföld kérdésére elmondta, elsősorban a biztos munkahely vonzotta a pályára. – Mindig szerettem volna olyan közösségben dolgozni, ahol a munkatársak számíthatnak egymásra. Kihívás, hogy másokon segíthetek. Másrészt nagyon fontos számomra, hogy két kislányomnak biztos hátteret tudjak adni hosszú távon, amihez megfelelően stabil munkahelyre van szükség – foglalta össze Kocsis Tamás.

Ugyancsak a biztos munkahely vonzotta a tűzoltósághoz Srágli Zsoltot, aki pedagógiai főiskolát végzett. – Számomra is kihívást jelentenek a tűzoltóságnál várható feladatok. Hosszú távra tervezve választottam ezt a hivatást, amihez további iskolák elvégzését, a szakmai továbbképzést is szívesen vállalom – mondta Srágli Zsolt.

Olvasóink írták

 • 18. Cadet 2008. szeptember 05. 18:50
  „Kedves Hölgyek/Urak!
  Bennem megvan azaz elhivatottság ami ehhez a munkához szükséges.
  Csak h tisztázzuk melyik "oldalt képviselem.
  Véleményetek szerint képtelenség megélni tűzoltó fizetésből?
  A kb 8000 hivatásos tűzoltó hogyan él meg?
  Köszönöm ha valaki segítő informcióval szolgál.
  God Bless FireFigthers!”
 • 17. tűzoltó 2008. április 05. 16:26
  „:-)”
 • 16. csingiz 2008. április 05. 09:23
  „Úgy néz ki, sajnos tényleg nincs új a nap alatt...Lepusztult ország,
  politikai-gazdasági válság...Régi idők slágere: havi 200 pengő FIX-el...Hol tartunk? Jó egészséget a Tűzoltóknak!”
 • 15. RAINMAN 2008. április 04. 17:07
  „nem értem mi bajotok van a tűzoltókkal??szerintem nekik mindenki csak köszönhet!!tisztességgel elvágzik a munkájukat életeket mentenek ők mindig segítenek a bajbajutottakon nem csak ha vér folyik nem korruptak nem bűnözők egyszóval tisztességes becsületes önfeláldozó emberek!!kívánok nekik erőt egészséget hosszú életet és sokkal jobb fizetést!!!!!!!!!!”
 • 14. RAINMAN 2008. április 04. 17:07
  „nem értem mi bajotok van a tűzoltókkal??szerintem nekik mindenki csak köszönhet!!tisztességgel elvágzik a munkájukat életeket mentenek ők mindig segítenek a bajbajutottakon nem csak ha vér folyik nem korruptak nem bűnözők egyszóval tisztességes becsületes önfeláldozó emberek!!kívánok nekik erőt egészséget hosszú életet és sokkal jobb fizetést!!!!!!!!!!”
 • 13. 10éves tűzoltó 2008. április 04. 07:14
  „Sajnos a Tűzoltóságoknak már nem olyan a megbecsülése a polgári körökben mint 10éve.De ezen nem is lehet csodálkozni.”
 • 12. 10éves tűzoltó 2008. április 04. 07:11
  „Aki azt mondja ,hogy itt egy vonulós tűzoltó 110.000Ft-ot keres az hazudik. Egyébként meg sokhelyen nem válogatják meg a tűzoltókat mert orvosi után 50-ből jó ha marad 10-15 őket meg felveszik tökmindegy ,hogy alkalmas-e. Hát ez van.”
 • 11. Tűzoltó 2008. április 04. 06:46
  „Firefighter!!!Teljesen igazad van,110-ezer forint nem mostanába lessz a zsebünkben!!!!!! józsi-a 24 óráról annyit hogy ha erdőtűz van pl.akkor nem biztos hogy 24 órát dolgozunk,leht hogy 25-6-ot is mert kinnt van a szolgálat váltás!!Hát olcsál erdőt 24 órában!!!!!!”
 • 10. slave72 2008. április 04. 02:47
  „TUZOLTO:)”
 • 9. slave72 2008. április 04. 02:44
  „Csatlakozom Putyilov Ivanhoz!!! JOZSI!!! Csak egyszer szedj ki egy kutbol,par napos hullat,es kivanok neked boldog 24 oras pihenest!!! Buta vagy baratom!!! MINDEN TISZTELETEM A TOZOLTO URAKE:)”
 • 8. Firefighter 2008. április 03. 22:56
  „Tűzoltóként kicsit viccesnek találom ezt a cikket. Kezdő fizetés 110 ezer forint????????? Esetleg bruttóban... Az iskolában lévő tűzoltójelöltek közalkalmazottak, míg a vizsgát le nem teszik. Addig a négy hónapig keresnek havi netto 48000 kőkemény forintot. 10 éves szolgálati viszonnyal egy beosztott tűzoltó sem keres 110 ezer forintot.... És a 13. havi fizetést is lebontották 12 hónapra és még így is csak ennyi.... A szabadidővel kapcsolatban: meg kellene kérdezni a barátnőket, feleségeket, gyerekeket milyen érzén háromnaponta nem látni a szeretteiket. Röviden ennyit.”
 • 7. Putyilov 2008. április 03. 21:39
  „Tisztelt józsi!

  Egyszer kell csak bennégni egy házban és utána már lesz rendesen szabadidőd,igaz,hogy másfél méter mélyen.
  Nagy karrier,ugye.”
 • 6. tűzoltó feleség 2008. április 03. 20:15
  „Kedves Józsi!
  Menj el tűzolótnak. ott a lehetőség. Akkor majd nem fogysz ilyenket írni. Biztosan nagyon okos vagy!”
 • 5. gyakor 2008. április 03. 18:37
  „Józsi! Te már voltál tűzoltó?”
 • 4. józsi 2008. április 03. 18:33
  „Arról senki nem ír, hogy a tűzoltósághoz való jelentkezés egyik vonzereje a sok szabadidő? 24 órás szolgálat után 48 órás pihenő. Na de a 24 órát sem úgy kell ám elképzelni, hogy azt végig dolgozzák!”
 • 3. mtt 2008. április 03. 17:03
  „Sok szerncsét fiúk, gratulálok a bejutottaknak. Sajnos az én gyerekem közrenden érettségizett, de kemény 3cm-rel alacsonyabb az EU.-s "szabványnál". Ő már csak ekkorára sikerült... De nektek kedves fiatalok, erőt, egészséget, és alázatot kívánok a választott hivatásotokhoz, mert ezt csak azzal lehet csinálni.”
 • 2. Tűzoltó 2008. április 03. 08:39
  „Sok szerencsét srácok,kelletek ti az országnak!!!!Gratulálok nektek!!!Akiket meg zavar és semmittevőnek mond benneteket az irigy!!Mindeki előtt ott van(volt)a lehetőség!!!!”
 • 1. Jakab Janos 2008. április 03. 08:22
  „Regen meg egyszeru volt, mert a tuzet 24 oraval a kigyulladas elott be kellett jelenteni. Ennyi ido kellet amig megtalaltak a szertar kulcsat.
  A kepen lathatok kozul az elso sorban ulok miztos, hogy kituntetessel erettsegiztek, az latszik az arcukon.
  "Tuzolto leszel es katona"
  vagy tereled a vadakat, ami konnyebb, mert a vadakat soha nem terelte senki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi Akadémia a Győrben

Győr - Első külföldi leányvállalatát szerdán Győrött nyitotta meg a német Audi Akademie. Az… Tovább olvasom