Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Tovább hullámzik a csatornaügy

Felhőszakadás vagy hanyagság? – írta olvasónk azt firtatva, miért úszott húsvétkor szennylében Győr.
illusztráció
Az önkormányzat és a szolgáltató szerint a csatornahálózat nem rendkívüli mennyiségű csapadék elvezetésére méretezett, de a helyiségek elárasztását a szabálytalan bekötések okozták.

A polgármesteri hivatalnak, a közüzemi szolgáltatónak és szerkesztőségünknek címezte levelét a március 27-én történtekkel kapcsolatban Kamocsai Gábor, a Toldi Lakásszövetkezet ügyvezető elnöke. A Toldi utca 8.-10. szám alatt lakó 40 család és az utcában élők nevében fogalmazta meg pontokba szedett kérdéseit. Ahogy írta: „elsősorban a jövőben bekövetkező károk csökkentése érdekében".

Panaszos kérdéssor

Megkérdezi, hogy mekkora eső esett pontosan húsvét vasárnap, mekkora esőt kell tudni elvezetni a csatornáknak, és az megfelel-e a város sajátosságainak. Mekkora az a dunai vízállás, amelyik már zavarja az esővíz normális elvezetését? Hogy lehet az, hogy az Ipar és a Puskás Tivadar út kereszteződésénél a felhőszakadást követően merték ki a csatornaiszapot a lefolyókból?

Az akkor kialakult tavak tucatjaira utalva kérdezi: feltérképezték-e ezeket a helyeket, tudják-e, hol a legnagyobb veszély, és a vizet nem lehetne-e ezekről a helyekről valamilyen tartalék vezetéken elvezetni. Ki lesz a felelős a legközelebbi szennyes áradatért? Kell lenni az ilyen esetekre egy védműnek? Végül a Tihanyi út folytatásában most épülő objektumra utalva azt írja: „...milyen az aluljáró vízvédelme...?".
Szabálytalan bekötések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása Likócson március 27-én 24,9 milliméter csapadékot mért, de azt a városrészt nem érintette a zuhé. Amatőr mérők adatai alapján máshol jóval több esett és a szakemberek szerint a kérdéses időszakban lezúdult mennyiségről az intenzitásra vonatkozó adatok adhatnak felvilágosítást.

„A lehullott csapadék intenzitása 200 mm/óra volt, szemben a tervezési 97,2 mm/óra intenzitással, időtartama 30 perc, szemben a tervezési 10 perccel. A Duna magas vízállása miatt (Nagybajcsnál 426 cm, ugyanitt évi átlag 196 cm) gravitációsan nem lehetett a záporkiömlőket működtetni, a szivattyús üzem teljes kapacitással automatikusan indult, 4,5 óra alatt szívta le a csatornahálózatot." – írta válaszában a Pannon-Víz Rt. és megerősítette a Kisalföld március 29-i számában megjelent nyilatkozatát: „A havaria helyzetnek nem meghatározó oka a csatornahálózat esetleges karbantartási hiánya.". Okként a járdaszint alatti helyiségek szabálytalan – visszacsapó, szivattyú nélküli – bekötését említette meg és azt, hogy sok helyen a csapadékvíz elvezetése illegálisan a szennyvízhálózaton történik.

Hiba a Toldi utcában

A szolgáltató magyarázata szerint: „Záporeső alkalmával a csatornába jelentős mennyiségű hordalék is bemosódik, ezt a hordalékot kellett eltávolítani több helyen is.". A rt. szakemberei a Toldi utcából beérkezett hibabejelentések helyszíneit is megvizsgálták és megállapították, hogy az utcaszint alatti, alagsori csatornatisztító aknákon, padlóösszefolyókon keresztül jött vissza a szennyvíz. Azaz „ha a reklamációk helyszínén a 253/1997. kormányrendelet 77. paragrafusa szerint történt volna meg a házi szennyvízhálózat kiépítése, akkor a csatorna a március 27-én előállt helyzetben is kifogástalanul működött volna".

Válaszolt a városvezető

A Balogh József polgármester által aláírt válasz szerint: „Városrészenkénti nyilvántartásuk nincs, de Gyárvárosban a Toldi utcához közeli területen és Szabadhegy keleti részén 49,5 mm csapadék esett a felhőszakadás alkalmával. (...) A város csatornahálózata nem a rendkívüli mennyiségű csapadék elvezetésére méretezett. A híradásokat figyelve úgy gondolom, Ön is tapasztalta más (európai, amerikai) városokban sem tudnak minden rendkívüli időjárási körülményre felkészülni.". Hozzáteszi: „...igyekeztünk levonni a szükséges tanulságokat és megpróbálunk felkészülni a jövőben az ilyen körülményekre".

Nem elég a felszólítás

Jezsó György, a városépítési iroda vezetője kérésünkre azt is elmondta, hogy az önkormányzat határozati felszólításai eddig csatornabekötési szabálytalanságok esetében nem hoztak eredményt. Úgy véli, hatósági eszközökkel nehezet kikényszeríthető a változtatás, bár elvileg végrehajtási bírság kiszabására is lehetőség van. A megoldást szerinte a józan belátás jelentené, hiszen amúgyis nagy büntetés az, ha valakinek az ingatlanát elönti a szennyes lé. A tanulságot levonva szerinte érdemes megszüntetni a jogsértő állapotokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékkommandót vetnek be Győrben

A város rendjének, tisztaságának megőrzéséért március közepén kilenc munkatárssal megalakult a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) hulladékrendészeti csoportja a zugszemétlerakók, a szabálytalan szemét- vagy kertihulladék- kihelyezések felderítésére céljából. A működés várhatóan jótékonyan hat majd a városkép további javulására. Tovább olvasom