Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Támad a belvíz: `Nagyszentjános olyan, mint egy óriásira duzzadt kád´

Noha a település nyugati részén sikerült árkot ásni, s így a víz a Zseb-érbe ömlik, a keleti részén továbbra is kritikus a helyzet.

"A pénteki nap folyamán sikerült árkot találni a Zseb-érhez, s rengeteg belvíz folyik a kis patakba.

Remélhetőleg ennek pár napon belül jelentős eredménye lesz, s szemmel láthatóan csökken majd a bel- és talajvíztől óriásira nőtt tó" – mondta kisalfold.hu-nak Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere.

"Ettől függetlenül sajnos közel sem vagyunk a végén a küzdelemnek, mivel a község keleti részen továbbra is csak az állandó szivattyúzás menti meg a házakat a víztől.


Veszélyben a házak Nagyszentjánoson - kép: H. Baranyai Edina.
Veszélyben a házak Nagyszentjánoson - kép: H. Baranyai Edina.


Naponta körülbelül 60-70 ezer köbméter vizet távolítunk el ezzel a módszerrel.

Az elkövetkező napokban azon fogunk dolgozni, hogy a keleti részen fekvő vizet el tudjuk vezetni a nyugati árokhoz. Ez azonban nem lesz könnyű feladat, mivel a településen több méteres szintkülönbségek vannak.

Nagyszentjánost egy óriásira duzzadt kádhoz tudnám hasonlítani, melynek a dugóját sikerült pénteken kihúzni, de a leeresztéssel még rengeteg munka van" - zárta szavait Friderics Cecília.

Olvasóink írták

 • 20. Dragó 2010. december 14. 21:06
  „:):):)”
 • 19. BallaCsabánéEdina 2010. december 12. 14:31
  „A "Mi" lelkünkben béke,nyugalom,szeretet és tisztaság van mert tettünk és még tenni is fogunk azokért is akik a fanyelű fém szerszámokat nem fogják meg még magukért sem.Biztos Békés,Boldog karácsonyban lesz részünk!
  Kívánjuk ezt azoknak is kiknek lelke.........”
 • 18. Dragó 2010. december 11. 18:04
  „Hülye ember volt aki a fémnek fanyelet adott...
  Boldog Karácsonyt:)Mert a szeretet többetér...”
 • 17. Viki28 2010. december 08. 13:05
  „Mélységesen elszomorít az emberek véleménye! Nem ostoba és valótlan dolgokat kellene ide írogatni,hanem segíteni a bajbajutott embereknek.Nektek szívetek sincs.Mi kivettük a részünk a munkából eddig és ezután is ki fogjuk,sem időnket sem a fáradságot nem sajnálva! Majd ha a ti szobátok fala,vagy a padlózat állna vízben elsőként vernétek a tamtamot segítségért!Nagyobb örömötök ne legyen az életben mint másokat bántani.Sok embernek egy életen felépített háza és földje lett semmissé. És nem csak október óta van gond! De eddig sajnos süket fülekre találtak az érintettek!Minket nem érint a belvíz okozta probléma,de elsőként álltunk segíteni! Vajon miért? Nektek is lapátot,szerszámot kéne ragadni és dolgozni! Nem ám a kocsmában a poharat emelgetni.Mert máshoz nem értetek! A 16. hozzászólóval egyetértek!”
 • 16. BallaCsabánéEdina 2010. december 08. 11:58
  „Nagyszentjános Fő út 27,én itt lakom ha van olyan a hozzászólók közül aki inkább vállalja névvel,szemtől szembe a véleményét :):D”
 • 15. BallaCsabánéEdina 2010. december 08. 11:20
  „Kedves astra1 hol élsz?A holdon?Mert én nevemet is vállalva itt Nagyszentjánoson és bizony már nem most az éven szenvedünk a belvíz miatt,sőt dokumentumokkal tudom bizonyítani az előző polgármester és képviselő-testület érdektelenségét a talajvíz problémájával kapcsolatban(pedig a képviselők közül is érintett volt egy-két emberke!)Szóval ha napi szinten tájékozódnál tudatában lennél hasznos információkkal,ha meg ennyire nem érdekel(mivel tudatlanságod itt bizonyítottad!)akkor ne írj le bődületes ökörségeket,hátha később megütöd a bokád miatta!
  Dragó!
  Attól mert van valakinek melóhelye csak örülhet a mai világban,de a meló mellett mindenki arra szakít időt amire akar!Vannak akik a kocsmában pihenik ki a 8 óra" kemény" munkával töltött idejüket,vannak akik aktív munkával vezetik le a napi 12 óra nehéz munkával töltött időt ...................vannak akik irigyek másokra és hisztiznek minden fórumon,magánlevélben,hogy egyesek ráérnek.........hát tanuld meg beosztani az idődet,néha segíts embereknek és meglátod ha van lelked akkor jobban fogod érezni magad,ha nincs fordulj magadba,hogy egyáltalán miért is élsz!?
  Névtelenül lehet másokat pocskondiázni,bántani.........névvel felvállalni nézeteinket,odatenni magunkat amikor szükség van ránk az nehéz,de van akinek ez sem jelent gondot,míg mások elbújnak fantomnév mögé,mert gyávák szembenézni azokkal akik legyőzték őket,akikre irigyek mert önzetlenül,szeretetből is tesznek,dolgoznak.........szabadidejüket is rááldozva a szebb jövő érdekében!

  Végül egy kis idézet,lesz itt olyan akinek ez ismerős lesz hiszen adatlapján kitette:

  "Csak akkor beszélj, amikor kell, s felét mondd csak annak, amit gondolsz, csakis azt írd le amit aláírhatsz, és csakis azt cselekedd, amit elmondhatsz. Ne becsüld a pénzt se többre, se kevesebbre annál, amennyit ér. A pénz jó szolga, de rossz úr!"
  (Dumas)”
 • 14. Dragó 2010. december 06. 19:07
  „Eröl beszélek ráértek...
  Valaki meg dolgozik a melohelyén akinek van!!!
  Rézangyal.”
 • 13. Rézangyal 2010. december 05. 20:01
  „Dragó:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/osszefogassal_tisztult_a_zseb-er/2190086/
  Ráértek, és rászánták a hétvégéjük egyik napját. Vannak még ilyen emberek.”
 • 12. Dragó 2010. december 05. 17:37
  „Rézangyal.
  50 önkéntes???Biztos ráértek:):):)Nem gondolod???”
 • 11. zsukov 2010. december 04. 22:25
  „Nevetéges tán 170 év után a seggböl élök dolgozhatnának ....”
 • 10. peet2 2010. december 04. 19:45
  „mankapunka

  Az oktoberi választásokon nem lehetett olyan kérdésre szavazni,hogy mikor essen csapadék és mikor nem.
  Bár szerintem Te még azt is megszavaztad volna hogy minden csillagot vörösre kellene festeni.
  De legalább azt szavazhatnád meg magadnak hogy REÁLISAN nézzd a problémákat igy saját magad is”
 • 9. anuvuk 2010. december 04. 17:03
  „Az írásomra fél év mulva nem fog emlékezni senki,- pedig hihetetlen, de akkor meg majd hiány lesz a vízből.
  Valami rejtett tóba jó lenne az összes vizet kiszivattyúzni, - de nem olyan kolontáriba.”
 • 8. mmm24 2010. december 04. 09:44
  „Rézangyal--Köszönöm szépen, minden tiszteletem a tiéd az őszinte válaszért.”
 • 7. Rézangyal 2010. december 04. 08:57
  „mmm24: a falu közepe érintett javarészt, Radnóti, Fő utca, Erdősor mélyebb részei. Vannak szép fekvésű, magasan fekvő eladó telkek az Arany János utcában, én ott vennék, akkor nem lenne a házam pincéjében most 50 cm víz...”
 • 6. Rézangyal 2010. december 04. 08:55
  „Érdekes ám néhány ember emlékezete. Mintha tavasz vége óta állna a víz faluszerte, nem? Vajon miért adott az EON 1 millét árkokra? Vajon miért homokzsákoltak az emberek májusban? Vajon miért írt alá akkor 600 ember két nap alatt egy kérvényt a faluvezetésnek? Mit keresett a katasztrófavédelem a faluban?
  Ejnye kedves Mankapunka, astra1... javaslom Cavinton szedését, napi 3x1-et...
  Vanessa: a falu mostani vezetői szerintem elgondolkodtak ezen, még nyáron, de csak október közepétől tudnak érdemben bármit is tenni, hiszen azóta vannak a falu élén. Másfél hónap alatt megterveztették, a földtulajdonosokkal leegyeztették és aláíratták a földhasználatot, 50 önkéntes segítségével nulla költséggel kipucolták a bekötő szakaszt (lásd egy előző Kisalföld cikk) megpályáztatták a munkát, nyilvánosan kiválasztották a legolcsóbbat, és tegnap elindult a víz lefelé. Az előző polgármester papíron 420.000 Ft-ért vett homokot tavasszal, most érdekes módon ingyen került homok az utcákba a zsákoláshoz...”
 • 5. astra1 2010. december 04. 01:28
  „Így van Manka... Eddig nem volt semmi probléma. Csak októbertől van ....”
 • 4. vanessa 2010. december 04. 01:10
  „Ha elgondolkodnának azon, a falu vezetöi hogy régen miért is voltak árkok,záporgyíüjtök a falukban, akkor nem lenne ennyi belviz gond,régen is voltak esők de elvezette az árok a sok vizet,sokan betemették az árkot a ház elött mert akkor nem tudnak füvesiteni vagy az autoval megállni, mindezt önzésből és kényeéemből teszik a falu vezetöi meg egyáltalán nem értenek ehhez,ilyenkor meg már késő árkot ásni ,”
 • 3. Mankapunka 2010. december 04. 00:29
  „kenyeret és Cirkuszt a népnek. Választottatok októbberben,és megkaptátok,ami járt nektek.”
 • 2. mmm24 2010. december 03. 21:54
  „Francba, pedig ott akarok házat venni.Vajon melyik részét érinti ez a településnek?”
 • 1. Rézangyal 2010. december 03. 21:17
  „Sajnos bekövetkezett, amitől sokan tartottak nyáron, de az előző polgármester inkább Fásy mulatót rendelt, mind semhogy a belvízzel foglalkozott volna... pedig abból a pénzből meglehetett volna ez az árok, most nem lenne ekkora a baj. Köszönjük a jelenlegi faluvezetés igyekezetét, drukkolunk, hogy sikerüljön a kárelhárítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszapillantó: Pfilf Éva fetőművész életmű kiállítása

Az élet szerzője, a Teremtő ott van a minket körülvevő természet, az emberi lélek mélyén. Köze van… Tovább olvasom