Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Születés Hete: Ehivatottságból fogtak a szervezésbe

Győr - Három anyukának köszönhetően öt év után Győr is bekerült azon félszáz város közé, ahol megrendezik a Születés Hete programsorozatot. A cél az ismeretterjesztés, a szórakoztatás és annak hirdetése, hogy a születés tudatosságot és nem kiszolgáltatottságot jelent.
Kétnapos program: Három anyuka elhivatottságból fogott a szervezésbe

A győri Kajdi Zsuzsanna, a gönyűi Mezeiné Kemenczky Bea és a szintén győri Walczerné Sebestyén Rita törekvése a Születés Hete országos programjait szervező budapesti koordinátor közbenjárásával találkozott.
Mindhárom anyuka hiányolta az immár 48 városban és 17 fővárosi kerületben zajló rendezvénysorozat helyszínei közül Győrt.

Bár csupán egy hónap állt rendelkezésükre, ők maguk vágtak bele és kétnapos, színvonalas programot állítottak össze. A május 8–9-i programok között (részletek a http://www.happy-baby.hu/sz7gyor honlapon) szerepel Soma előadása a megváltozott férfi és női kapcsolati és viselkedési mintákról, bemutató egy babáknak és kisgyermekeknek szóló klasszikus zenei programról, az érdeklődők hallhatnak a sértetlen gáttal történő szülésről, a homeopátia előnyeiről, és meg lehet tanulni a babahordozó kendő használatát. A Zichy-palota a szervezők első szavára befogadta a rendezvényt.

Zsuzsanna, Bea és Rita a gyerekekről való gondoskodás, a család ellátása és munka mellett fogtak a nem mindennapi szervezésbe. Fotó: H. Baranyai Edina
Zsuzsanna, Bea és Rita a gyerekekről való gondoskodás, a család ellátása és munka mellett fogtak a nem mindennapi szervezésbe. Fotó: H. Baranyai Edina


De vajon mi az, ami arra sarkall három anyukát, hogy elszánja magát és felkaroljon egy rendezvényt, mi több, belevágjon egy városi program megszervezésébe a család ellátása, a gyermekek gondozása mellett?
Rita kisfia, Ferkó 4 éves múlt, lánya, Fanni pedig 9 hónapos. Az anyuka biológiatanárként tudományos ismeretekkel felvértezve készült fia világrahozatalára, aztán rá kellett jönnie, hogy bizonyos helyzetekben az ész felmondja a szolgálatot és átadja az irányítást az ösztönöknek.

Kislánya születésére már lelkileg készült, és erre biztat minden anyukát.
Zsuzsanna gyermekei a hatéves Peti és a kétéves Laura. Az édesanyává érés tapasztalatai győzedelmeskedtek az agrármérnök műszaki érdeklődése felett és ma már egy babatermékeket forgalmazó webáruházat vezet, sőt, lefordított és kiadott egy sikeres angol mesekönyvet is. A várandósság és a gyermekszületés Zsuzsanna szerint nemcsak csodálatos élmény, de olyan hatalom is, amelyből minden családnak részt kell kapnia.

Bea első gyermekét, a ma már 22 éves Dalmát Réka, Gyuszkó, aztán Blanka követte. A testvérek érkezése megerősítette édesanyjukban a törekvést arra, hogy a születés élményének közelében maradjon. Úgy érezte, tapasztalatai révén hiteles segítséget tud nyújtani a várandósság, a szülés, a babázás időszakában másoknak. Elvégzett egy dúlatanfolyamot, és a családban már több rokon kisbaba születésénél segédkezett. A szüléskísérésről Bea előadást is tart a programok részeként.

Az anyukák szándéka a rendezvénysorozatéval találkozott. Közös céljuk megismertetni a szülőket, nagyszülőket az újabb lehetőségekkel, tudatosítani a kismamákban, hogy a szülni tudás képessége bennük rejlik, s hogy egy kis felkészüléssel ezt a hatalmas erőt maguk és babájuk szolgálatába tudják állítani. Nem utolsósorban a programok hidat teremtenek a szakma és a biztonságos, háborítatlan szülésért szót emelő édesanyák között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borított a kamionsofőr az M1-esen

Könnyen sérült annak a román rendszámú tartálykocsinak a magyar gépkocsivezetője, amelyik az M1-es… Tovább olvasom