Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szépülő templomok, egyházi ingatlanok

Számos templom, egyházi ingatlan felújítását tervezik idén a megyében. A beruházásokhoz az egyes felekezetek saját és/vagy uniós forrásból teremtik elő a pénzt.

Negyvenhárom pályázatot adott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz örökségmegerősítés jogcímén a katolikus püspökség. Ebből huszonnégy már biztosan sikerrel szerepelt, tudtuk meg a győri egyházmegye építészétől. Gábor Jenő elmondta: a nyertes egyházközségekben tavasszal megkezdődnek a munkák, így például a teljes külső felújítás többek között Kunszigeten, Fehértón, Öttevényen, Écsen, Pázmándfalun, kisebb felújítás például Mihályiban, Kimlén, Dunaszentpálon, Harkán, Újkéren és Sopronhorpácson.

– Legnagyobb várakozással a ˝Lébény–Győr, Káptalandomb komplex turisztikai attrakciófejlesztés˝ címen beadott pályázat sikere iránt vagyunk. Ez azért meghatározó jelentőségű beruházás, mert az örökségvédelem mellett a turizmust és a helyi környezet, a település fejlesztését is szolgálja – hangsúlyozta a győri egyházmegye építésze.

Gabnai Sándor, a soproni evangélikus egyházmegye esperese ˝fontos és szükséges˝ építkezéseik, fejlesztéseik közül Sopronban a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola bővítéséről számolt be, amely egy 92 millió forintos projekt második, befejező üteme. Ezenkívül idén még az Eötvös-gimnázium és -szakközépiskola tetőtérbeépítését, orgona- és padfelújítást, a balfi templomban és gyülekezeti teremben felújítást, Mihályiban épületszigetelést, Sopronnémetiben toronyjavítást terveznek, amelyek költsége az esperes szerint 2 és 5 millió forint közötti összegek között változik.

A Győr-mosoni Evangélikus Egyházmegye 2010-es munkálatai közül Kiss Miklós esperes a felpéci műemléki templom és a mérgesi templom részleges felújítását említette. A tervek szerint az előbbi 35, az utóbbi 25 millió forintba kerül.

A pápai református egyházmegye, amelyhez a közigazgatási megye gyülekezetei tartoznak, legnagyobb beruházásaként Lentulai Attila esperes az idén épülő győri Kossuth utcai parókiát, lelkészlakást említette. A 30 milliós épületet önerőből (gyülekezeti forrásból, adományokból) valósítják meg. Emellett a tápi, a mezőörsi, és lehetőségeik szerint a bőnyi református templom külső-belső felújítását is 2010-ben tervezik az érintett gyülekezetek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás alatt is működik a Rekard

Az elkövetkező hónapokban biztos, hogy továbbra is lesz munkájuk a felszámolás alá került Rekard… Tovább olvasom