Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Széchenyi tér: nőttek az esélyek

Sokkal nagyobb esély van arra, hogy még az idén elkezdődik a győri Széchenyi tér felújítása.
A győri közgyűlés ma este öt órától közmeghallgatást tart a városháza dísztermében. Balogh József polgármester ennek kapcsán szerdán sajtótájékoztatót tartott a város idei költségvetési sarokszámairól. Elmondta: Győr a tavalyinál 4 százalékkal többel, 34,5 milliárd forinttal gazdálkodhat 2006-ban, amit ő a fejlődés, és nem a töpörödés jeleként értékelt. Az önkormányzat a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek biztosítja az illetménytábla-emelést, „cserébe" az 5750 fős létszámot 3 százalékkal csökkenti.

Ez nagyrészt „természetes fogyást", például nyugdíjazásokat takar, de harminc-ötven ember esetében tényleges elbocsátást is jelenthet – magyarázta a politikus. A városüzemeltetésre és az intézmények fenntartására fordított pénzeket 5–5 százalékkal növelik, útkarbantartásra és intézményfelújításra ugyanannyit terveznek, mint tavaly.

Balogh József polgármester hangsúlyozta: az elmúlt tizenöt évben nem volt példa arra, hogy fejlesztésekre, beruházásokra a kiadások egynegyedét költsék – most ezzel kalkulálnak. Közismert, hogy idén átadják a szennyvíztisztítót, a Nádor aluljárót, a felújított volt zsinagógát, valamint befejeződik a panelházak azbesztmentesítésének első üteme. Elkészül a Fehérvári út új bevezetőszakasza a vasúti felüljáróval, ami ugyan nagyrészt az állam pénzén valósul meg, de a város 750 millió forintot költött a szükséges területek megvásárlására, kisajátítására.

Többször írtunk arról is, hogy 1,6 milliárdos hitelből négy új utat építenek. Balogh József szerint az Erfurti és a Zöld utcát még az idén meghosszabbítják a Fehérvári útig, az adyvárosi út a Szauter utca folytatásában talán elkészül 2006-ban, az Új Bácsai út kikötése a régire azonban biztosan nem. Még ebben az évben elkezdődik a győrszentiváni csarnok építése, valamint a volt Török István utcai bölcsőde átalakítása fogyatékoscentrummá.

A polgármester három beruházást említett azok között, amelyek előkészítés alatt állnak, és jó esély van a kezdésre. Az egyik a Széchenyi tér felújítása. Erről Balogh József lapunknak nemrégiben azt mondta: a közeli jövőben nem várható, hogy az önkormányzat támogatást kapjon a mintegy 1,3 milliárd forintba kerülő fejlesztéshez (Kisalföld, 2005. december 27.). Állítása szerint azóta változott a helyzet: „illetékes helyekről biztatást kaptak", így a beruházás 2006-os elkezdésére december végén adott 10–20 százalékos valószínűség ma már 50 százalékosra tehető. „Nyomjuk a csengőt és a gázt" – fűzte hozzá, de a politikus ennél bővebb tájékoztatást egyelőre nem kívánt adni az ügyről. Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő megjegyezte: az esélyek javulásáért Balogh József és Molnár Csaba, a Magyar Szocialista Párt megyei elnöke tett sokat.

A polgármester ugyanebbe a „kissé bizonytalan" kategóriába sorolta a Hecsei út megépítését, ami a 81-es (székesfehérvári) főutat kötné össze az 1-es (bécsi) főúttal. Ez az a közvetlen autópálya-összeköttetés, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megígért az Audinak. A beruházás 900 millió forintba kerül, amelyből 35 milliót Győr áll, a többit az állam, az Audi és más ipari parki cégek fizetnék. A politikus szintén itt említette meg a ménfőcsanaki orvosi rendelő felújítását.

Balogh József bejelentette: a fejlesztésipólus-programba a régió megyei jogú városain – Sopronon, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán kívül – egyetemi városként Mosonmagyaróvárt is bevonják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlterhelt a győri okmányiroda

Az ország második legnagyobb forgalmú okmányirodája tavaly is a győri volt. A hivatal ügyszáma… Tovább olvasom