Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Szakács Imre maradt az elnök

A megyei közgyűlés pénteken tartotta alakuló ülését. A közgyűlés elnökének Szakács Imrét, alelnöknek Széles Sándort és Kóczán Zoltánt választották meg.
Szakács Imrét 17 igen, 4 nem mellett választották meg megyei elnöknek. Munkáját két alelnök segíti: Széles Sándor szintén 17 igen, 4 nem szavazat mellett kapott bizalmat a képviselőktől, mint ahogy Kóczán Zoltán is.

A szavazati arányokhoz annyit érdemes tudni, hogy az új testületben 15 tagú a Fidesz–KDNP frakció, továbbá négy szocialista és két jobbikos tagja van a közgyűlésnek. S bár a szavazás titkos volt, feltételezhető, hogy a 15 Fidesz–KDNP képviselő mellett a két jobbikos szavazata mellett állt össze a 17 ˝igen˝. (A közgyűlés végén egy vita hevében ez ki is mondatott.)

Az ülésen változtatni kellett a megye szervezeti és működési szabályzatán, ugyanis eddig csak főállású alelnöke(i) volt(ak) a megyének, mostantól azonban Kóczán Zoltán személyében társadalmi megbízatású az egyik alelnök.

Az alakuló ülésen döntöttek a képviselők az elnök és helyettesei fizetéséről is: Szakács Imre havi bruttó illetménye 541.100 forint, Széles Sándoré 539.168 forint, havi költségátalánya pedig 107.834 forint. Kóczán Zoltán esetében a havi bruttó fizetés 251.225 forint, költségátalánya 50.245 forint.    

Szakács Imre a harmadik ciklusban lett elnök, ő is titkosan szavazott a vezető tisztségviselőkre, így az alelnökökre is. Fotó: Krizsán Csaba
Szakács Imre a harmadik ciklusban lett elnök, ő is titkosan szavazott a vezető tisztségviselőkre, így az alelnökökre is. Fotó: Krizsán Csaba

Szakács Imre 2002 óta a harmadik ciklust kezdi meg megyei elnökként. Beköszönő beszédében azt mondta: ˝A következő négy évre egy feladat lehet: azt a hiány, ami az elmúlt években felhalmozódott az állami alulfinanszírozottság miatt, lehetőleg felszámoljuk, s 2014-ben úgy adjuk majd át a munkát az új közgyűlésnek, hogy a megbomlott pénzügyi egyensúly helyreállt.˝

A megyei közgyűlés ebben a ciklusban nemcsak a képviselői, hanem a bizottsági létszámban is kisebb lesz: tegnap hat állandó bizottságot hoztak létre, melyek öt taggal (három belsőssel és két külsőssel) működnek.

Az egészen idáig a protokoll és a jogszabályi előírások szerint zajló közgyűlésben itt tört ki a vita, ugyanis a szocialisták kifogásolták, hogy fél órával a napirendi pont tárgyalása előtt egy másik listát kaptak, amelyben az eredetileg a szocialistáknak szánt bizottsági helyet jobbikos képviselő kapta meg. Szóvá tették azt is, hogy a helyek elosztása nem tükrözi a választási eredményt (20 százalékot értek el, ilyen arányt is szerettek volna a külsős tagoknál). Szerintük az előbbi hátterében az az e-mail áll, amelyet a Jobbik küldött az önkormányzati hivatalnak, bizonyítva, hogy ˝összenő, ami összetartozik˝.

A levélről Szakács Imre elnök azt mondta, hogy abban a Jobbik a javaslatát fogalmazta meg, nem úgy, ahogy az MSZP-frakció, amely magára, illetve a tagjaira nézve nem tett konkrét javaslatot az ülést megelőzően. Az ˝összenövést˝, illetve azt, hogy ennek az elektronikus levélnek hála szavazta meg a két jobbikos képviselő az elnököt, illetve a két alelnököt is, minden érdekelt,  maguk a jobbikos politikusok is cáfolták.  A vita vége az lett, hogy a bizottságokba ideiglenesen, amíg az MSZP nem mondja meg, kiket delegál tagjai közül a belsős és a külsős helyekre, a Fidesz–KDNP frakció tagjait küldik – azért, hogy a munka elkezdődhessen.


Korábban:

A Fidesz–KDNP frakció erős többséggel nyerte meg a választást: a 21 tagú testületből 15 fős a jobboldali koalíció frakciója, rajtuk kívül négy MSZP-s és két jobbikos képviselő nyert mandátumot.

Vita tehát legfeljebb a frakción belül lehetett volna azon, hogy a vezető tisztségeket a 2010/2104-es ciklusban kik töltik be, de úgy tudjuk, már a választások előtt sejteni lehetett, hogy a Fidesz–KDNP győzelme esetén hogyan alakulnak a szerepek. Az előző közgyűlés utolsó ülésén elköszönt a testülettől Firtl Mátyás és Kara Ákos alelnök, így az biztosan tudható volt, hogy a helyükre új emberek kerülnek. A házon belül legalább ennyire egyértelműnek tűnt az is, hogy Szakács Imre elnök viszont folytathatja a munkáját.

A Kisalföld információi szerint így is lesz: a Fidesz–KDNP frakció Szakács Imrét jelöli elnöknek, első számú helyettese pedig Széles Sándor lesz, aki az előző ciklusban a Fidesz–KDNP frakciót vezette. Lesz még egy alelnök is, aki azonban társadalmi megbízatásban végzi munkáját: Kapuvár eddigi alpolgármestere, aki a megyei képviselő-testület tagja is volt mostanáig (szintén a Fidesz–KDNP frakcióban): Kóczán Zoltán.

Az alakuló ülés menete a szokásos: a képviselők leteszik esküjüket, majd titkos szavazással megválasztják a megyei közgyűlés elnökét; ezt követően pedig az elnök javaslata alapján a testület alelnökét/alelnökeit is. Megválasztásukhoz abszolút többség, tehát legalább 11 képviselő igen szavazatára lesz szükség. 

Olvasóink írták

 • 11. értelem 2010. november 25. 07:31
  „Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy most amikor minden az övék, mire hivatkoznak az intézmények bezárásánál a bérfejlesztéek elmaradásánál az utak építésének, felújításának elmaradásánál? Mert most Gyxurcsányra mutogatni nem lehet. Vajon mernek e eggyetlen szóval is bírálni felfele? Vagy most csak a taposás időszaka következik? A közgyúlésben már ez folyik.”
 • 10. iq 2010. október 10. 15:02
  „Nics más ,rengeteg ember életét tette tönkre tett munkanélkülivé lásd E:Ü: és nics vége szakács ujbol lecsap zrinyi bezárásával töb 100 an kerülnek kirugásra szakács specialitása ez a terület ehez ért és ráadásul élvezi !!!”
 • 9. pistika 2010. október 09. 22:25
  „jóllakott napközis, legalábbis a kép alapján...”
 • 8. poorman 2010. október 09. 13:45
  „SZÉGYEN!!!!!!”
 • 7. sivatag66 2010. október 09. 00:25
  „ja és homokos................................”
 • 6. sivatag66 2010. október 09. 00:20
  „te igy is az vagy.............”
 • 5. Mankapunka 2010. október 08. 13:20
  „Morrison

  Ennyi pénzért én is mennék bábunak.”
 • 4. Morrison 2010. október 08. 12:51
  „Szakács a fidesz egyik szégyene. Ketten a Zsolttal már szinte bábtársulat...”
 • 3. igazmondó 2010. október 08. 12:18
  „Szakács Imre úrnak üzenem, hogy ne hisztizzen ha egy hipermarketben elzavarják a púposra rakott bevásárlókocsijával a maximum 6 cikket vásárlóknak kialakított gyorspénztártól.
  Azért mert fideszes, még nem tehet meg mindent.”
 • 2. kolombela 2010. október 08. 12:05
  „Nem találtak más lehetőséget? Nem elég a fidesz teljhatalma, ráadásul Szakácsot újból elnöknek választották. Borzalom!”
 • 1. embertelen 2010. október 08. 11:48
  „Kóczán Zoltánnak gratulálok, de arra kíváncsi leszek, hogy Széles Sándor most is olyan aktív lesz-e a kálnoki út rendbetételében, mint amikor az autós tüntetéseket szervezte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri KDNP: új elnökség

A Kereszténydemokrata Néppárt győri szervezete október 5-én tartotta négyévente esedékes tisztújítását. Az eddigi vezető nem jelöltette magát. Tovább olvasom