Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Szabadulnának a menekülttábortól a vámosszabadiak

Pénteken ismét a belügyminiszterrel tárgyal a vámosszabadi küldöttség. A cél továbbra is a menekülttábor ideiglenes státusának fenntartása, illetve bezárása.

Egy korábbi miniszteri ígéret beváltását jelenti, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ma hivatalában fogadja Vámosszabadi háromtagú küldöttségét. Sok minden változott azonban az előző találkozások óta, amelyek tavaly nyáron, aztán pedig idén tavasszal voltak. A legfontosabb, hogy az októberi önkormányzati választásokon új polgármestert (Lizákné Vajda Líviát) és új képviselő-testületet választottak a helyiek. Az utóbbiak szinte mindegyikét ott találhattuk azokon a tüntetéseken, amelyeket a befogadótábor bezárásáért szerveztek.

A falu utcáin sétáló menekülteket sokan még mindig nem szokták meg Vámosszabadin, s van, aki nem is akarja megszokni.
A falu utcáin sétáló menekülteket sokan még mindig nem szokták meg Vámosszabadin, s van, aki nem is akarja megszokni.


A polgármester nem is kertel: „Az a tény, hogy a vámosszabadiak minket választottak meg, kötelez minket arra, hogy a bezárásért küzdjünk. Mi a tábor bezárását szeretnénk, s az indokaink megvannak erre."
Számokkal kezdi a felsorolást Lizákné, ami jelzi, hogy a belügyminisztert is a tényekkel kívánják szembesíteni. „A tábor tavaly augusztusi nyitása óta kettőezer-ötszáz menekült fordult meg a vámosszabadi befogadóállomáson. Ebből kettőezer-háromszáz tovább is szökött. A falu összlakossága ehhez képest ezerhatszáz. Ha magyarországi szintre kellene vetíteni azt, amit eddig mi vállaltunk, az azt jelentené, hogy hazánknak eddig 15,6 millió migránst kellett volna fogadnia. Mi megtettük eddig, amit elvártak tőlünk. Cserébe ígéreteket kaptunk, amiből nem sok valósult meg."

A polgármester elsősorban az állami útfelújításra célzott, amit novemberre ígértek, s talán tavasztól megvalósul. Azt is mondja, hogy a rendőri jelenlét is kisebb most, mint a kezdetek kezdetén volt. A menekülteket Győrbe szállító buszjáratok száma is csökkent, ami azt jelenti, hogy a helyi buszjáratok telnek meg a városba induló migránsokkal. A 14-es főúton sétáló menekültek pedig az autósok rémálmai. Ezeket mind a belügyminiszter asztalára teszik.
Nem lesz ugyanakkor könnyű dolguk, hisz a menekülthelyzet ezekben a hónapokban olyan szintre emelkedett, mint amikor a tábornyitásról döntött a kormány. Idén októberben 4176 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, ilyen magas számra legutóbb 2013 júniusában láttunk csak példát. Akkor is kevesebb volt: 4116. Most tehát csúcsot döntöttünk.
A vámosszabadi befogadótáborban telt ház van most. Sok egyedülálló férfi mellett családok is szállást kaptak. Fotó: Cseh Róbert
A vámosszabadi befogadótáborban telt ház van most. Sok egyedülálló férfi mellett családok is szállást kaptak. Fotó: Cseh Róbert

Lizákné Vajda Lívia a vámosszabadi táborban is látja ennek lecsapódását. Azt állítja, hogy a hozzájuk eljuttatott hivatalos számok szerint 250 körüli menedékkérő él most a táborban. Ez azért elgondolkodtató szám, mert a tábor hivatalos befogadószáma 210, s eddig átlagban 140–150 embert szállásoltak el az épületben. Már messze nemcsak családok vannak, hanem egyedülálló férfiak, akik nem Magyarországra készültek, csak itt fogták el őket.

Ilyen előzmények után találkozik tehát a belügyminiszterrel a Lizákné vezette delegáció. Előtte (tegnap este) a képviselő-testületi ülésen a helyiek véleményét is kikérték. Holnap beszámolunk arról is, mire jutottak Pintér Sándorral.

Folyik még a nyomozás
A közelmúltban egy olyan guineai fiatal férfi holttestét találták meg a tábor melletti szántóföldön, aki korábban a befogadóállomáson is tartózkodott. Az esetről a Kisalföld beszámolt a november 12-i lapszámban Afrikai menekült volt a halott férfi címmel. A rendőrségtől rákérdeztük, lehet-e már pontosan tudni a halál okát és körülményeit. Egyelőre azt a választ kaptuk, hogy „folyik még a nyomozás".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a 17 éves győri Zita Zsuzsanna

A fiatal lány győri otthonából távozott ismeretlen helyre november 17-én. Tovább olvasom