Svenk-ajánló

2024.05.11. 13:53

Selmeczi György, a magyar film aranykorának zeneszerzője (videó)

Magyar Filmakadémia életműdíját idén vehette át.

MW

Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraműűvész, karmester, operarendező, érdemes művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Zih Zsolt

A Magyar Filmakadémia életműdíját minden évben öt olyan művész, illetve szakember veheti át, akik valamilyen módon beírták nevüket a magyar filmtörténelembe. 2024-ben Deimanik Tamásné fénymegadó, Elek Judit rendező, Gulyás Buda operatőr és Piros Ildikó színművész mellett Selmeczi György zeneszerzőt érte a megtiszteltetés, hogy megkapja a nyolcágú csillagokból összeállított trófeát. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 14-én kerül majd sor. Ennek kapcsán a Svenk is interjút készített az alkotóval, amely szombat éjszaka, 23.30-kor lesz megtekinthető a Hír TV-n.

Selmeczi György
 Selmeczi György zeneszerző közel hatvan magyar filmben tette le a kézjegyét. Forrás: Selmeczi.hu

Selmeczi György elárulta, hogy a díj számára gyermeki örömöt okoz, rendkívül örült a megtiszteltetésnek, bár ő minden elismerésnek örül, és nem tartozik azon alkotók közé, akik ezt letagadnák. A zeneszerző úgy gondolja, hogy nagyon nagy szerencséje volt a szakmai életében, mivel a magyar filmnek egy nagyon különleges, sok szempontból aranykornak nevezhető időszakában dolgozhatott együtt a legnevesebb filmesekkel.

Nagyszerű alkotók, olyan meghatározó, a magyarság szempontjából is döntő jelentőségű problémafelvetéseket vittek filmre, amelyek ma is érvényesek. Tulajdonképpen némi malíciával figyelem, hogy ezeket ma se tudtuk felülírni.

Selmeczi korábban úgy fogalmazott, hogy a magyarság létdimenziójának foglalata az a közel hatvan film, ami abban a pár évben készült, mikor a legaktívabb volt a filmes pályán. Olyan filmekre kell itt gondolni, mint, a Szirmok, virágok, koszorúk, az Angi Vera, a Szerencsés Dániel, a Mese habbal, vagy Gothár Pétertől (akivel a szerző a leggyakrabban dolgozott együtt) a Megáll az idő, az Ajándék ez a nap, a Tiszta Amerika és az Idő van.

Azt kell mondanom, hogy a magyar gondolat mentén olyan sorozatban és műgonddal készültek a nagyszerű, meghatározó filmek, és az én szerencsémre olyan fajta zenei igényességgel is, ami egy különleges kegy a sorstól. Hogy én ezeket az éveket megélhettem, hogy ezekben az években szükség volt rám, és ilyen módon igazán nagyszerű alkotókkal dolgozhattam együtt. Magamévá tehettem ezeket a társadalmi, emberi kérdéseket, amelyeket ilyen választékosan mutattak fel ezek az alkotók.

Selmeczi a Hír TV filmes háttérműsorának elárulta, hogy a jó filmzene ab ovo érték. Sok pályatársa mellett ő is osztja azt a nézetet, miszerint a zenének a filmtől függetlenül is meg kell állnia a helyét, és azon kívül magas szinten kell szolgálnia annak érdekeit, az atmoszféráját, a mondandóját. Mint fogalmazott:

Ilyenformán muszáj, hogy a mesterségbeliség megalapozza a filmzenei életet.

Selmeczi György a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész 1952-ben született Kolozsváron.

Először a bukaresti Zeneművészeti Főiskolán, majd 1975-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait. 1976-tól 1977-ig Pierre Boulez, majd 1979-ben Daniel Charles irányításával dolgozott Párizsban. Magyarországon kívül Európa számos országában hangversenyezik karmesterként, zongoraművészként és zeneszerzőként. Legutóbb a 2022-ben készült Toldi - A mozifilm című animáció zenéjét komponálta. A Magyar Mozgókép Fesztivál az Angi Vera vetítésével tiszteleg előtte.

A Svenk legújabb adását most szombaton kivételesen 40 perccel később,  23.30-kor láthatják a Hír TV műsorán, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!