Herkules a soproni színpadon

2024.05.11. 09:00

Rajzfilmes mesehősök elevenednek meg a Sopron Balett legújabb előadásában - Fotók

Herkules és a többiek címmel népszerű mesehősök találkoznak és perdülnek táncra a Sopron Balett új, gyermekeknek szóló látványos bemutatójában a Soproni Petőfi Színházban. A mesék ez alkalommal a tánc nyelvén tanítanak és nemesítik a gyermekek érzékeny lelkét, de a felnőttek számára is élményt nyújt a különleges előadás, melynek jelmezes próbáján jártunk.

Bódvai Ildikó

– Olyan korban élünk, amikor a lelkeket elsötétíti a létbizonytalanság, a közelünkben dúló háborúk. Ezért van szükség az olyan mesékre, történetekre, amiknek tanulságuk van – mondta a témaválasztás kapcsán Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a darab rendezője. – Fontos, hogy a gyermekek szép, harmonikus mozgást lássanak igényes zenével, ezáltal szeressék meg a színházat és a táncművészetet. Érezzék meg a könnyedség mögött megbúvó technikai tudást, amit a táncművészet számukra közvetít. A gyermekeknek sokkal több „csápjuk” van a világ felé, mint a felnőtteknek, ezért lényeges, hogy minőségi kultúrát adjunk nekik – tette hozzá. 

A Herkules és a többiek mesebalett próbája. A darabot a felnőtteknek is ajánlja a rendező. 
Fotó: Máthé Daniella

A Sopron Balett már megalakulásakor kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a gyermekközönséget közelebb hozza a tánc sokszínű, érzelemdús világához. Az első bemutatójuk ezért A szép Cerceruska volt 2012-ben. Azóta több, ezt a korosztályt megcélzó előadást állítottak színpadra. Most Hamupipőke, Hófehérke, Herkules, Pocahontas, Mulan, Aladdin, Pinokkió, Aranyhaj, vagyis népszerű, rajzfilmekből ismert mesehősök elevenednek meg egy látványos előadás keretében. 

– A mesék fejlesztik a fantáziát, nemesítik a gyerekek érzékeny lelkét, hiszen eközben átélhetik, hogy az életben semmit nem adnak ingyen, próbatételek nélkül. Küzdeni kell mindenért és mindenkiért, a lelkekért is. A jót meg kell szolgálni az életben, a rossz pedig előbb-utóbb büntetést kap. A tánc sokszínű formanyelvét használva ezt mélyen, életszerűen megtapasztalhatják a gyerekek. Színes mesevilágot mutatunk be a színpadon – adott ízelítőt a készülő darabból a rendező. 

Szakál Attila készíti a fényfestést, Kis Katalin a jelmezeket, a dramaturg Németh Ervin. A történet szerint egy nagypapa, akit Kósa Zsolt alakít, mesél az unokájának, és közben érkeznek az ismert mesehősök, akik így még nem találkoztak soha, és sok kalandot élnek át. 

– Fontos, hogy a mai számítógépes, virtuális világban, amikor szerintem váltópontra jutott az emberiség, a gyerekek élményszerűen találkozzanak a mesékkel, hogy érezzék az élő művészet gazdagságát, annak semmihez sem hasonlítható erejét, teremtő energiáit, érzelmeket kiváltó hatását a tánc és a színház szépsége által – tette hozzá Demcsák Ottó, akitől megtudtuk, a Sopron Balett táncosai mellett tizenegy gyermekszereplő vesz részt az előadásban. A koreográfiák pedig fúziós, modern és klasszikus elemekből állnak majd. 

A Herkules és a többiek mesebalett május 13-tól gyermekbérletben látható a Soproni Petőfi Színházban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában