Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szabad tartásban kevesebb a stressz...

Győr - Az ég jókora áldásban részesítette szombaton a Terményáldást. Az emiatt elmaradt agrárfórum témájáról portálunk Süth Miklós szakállamtitkárt kérdezte.

A rendező Labora Alapítvány az agrárkamarával karöltve a háztáji sertésvágás módozatait tűzte napirendre.


– Tényleg olyan komoly a helyzet, ahogy a hírekből halljuk? – kérdeztük az országos főállatorvos-államtitkárt.

– Úgy látom, pár dolog még keveredik – kezdte Süth Miklós. Különbséget kell tennünk a tényleges háztáji sertésvágás és az olyan jellegű tevékenység között, ami korábban az úgynevezett ˝közétkeztetés˝ fogalomkörébe tartozott. Európai uniós tagságunkból fakadóan teljesíteni kell bizonyos elvárásokat... Visszatérve: a háztáji sertésvágásnál különböző módokról beszélhetünk. Alapesetben a gazda, aki maga hizlalta az állatot és nap mint nap meggyőződik annak egészségességéről, joggal gondolhatja úgy, hogy otthon elvérezteti. Ám ha valaki más által hizlalt állatot vásárol leölésre vagy feldolgozásra, az már más eset. Sajnos hazánkban is többször szorult már össze a hatósági dolgozók gyomra, mikor arról értesültek, hogy az állat trichinellózisban szenvedett...


 

˝Európai uniós tagságunkból fakadóan teljesíteni kell bizonyos elvárásokat.˝ - mondta Süth Miklós országos főállatorvos, államtitkár


– Ez az a betegség, amelyben az apró férgek ellepik az ember izomzatát.

– Igen, de főleg az oxigénben dús szerveket: a tüdőt, a rekeszizmot kedvelik. Hőkezelés hatására elpusztulnak, de a füstölést jó eséllyel túlélik. Az általuk okozott fertőzés sok esetben halállal is végződhet. Fontos, hogy a fogyasztó tisztában legyen vele: van lehetősége a vizsgálat elvégeztetésére. Hangsúlyozom: nincs kényszer e tekintetben.


– A falusi turizmusban viszont a házi vágás varázsát veheti el a kínálás bonyodalmassá tétele.

– Ez nem új a szabályozásban, már évek óta érvényes, hogy a közfogyasztásra szánt állatot csak hivatalosan engedélyezett vágóhídon szabad levágatni, a vágás helyére előírt higiéniai követelmények miatt. Különleges esetekre – például fesztiválokra – adhatnak ki egyedi engedélyt a kollégák. A vállalkozásban űzött ilyen tevékenység háttérkapacitását azonban a vállalkozónak kell biztosítania.


– Államtitkár úr, a húsban mikor található több stresszhormon: háztáji vagy vágóhídi vágás esetén?

– Nemzetközi viszonylatban egy vizsgálatról olvastam ezzel kapcsolatban: a szabadon és ketrecben tartott tojók tojásaiban mérték a stresszfaktorokat. Az eredmény szerint a szabad tartás kevésbé stresszes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánáti gulyás, lengyel palacsinta, magyar paprikás

Rendhagyó, közös nemzetközi tábort rendezett fiatalok számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a polgári védelem Győrújbaráton. Úsztak, főztek, barátkoztak.
Tovább olvasom