Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Sikeres falazás, farkasfogakkal

Két érmet hozott haza Lisszabonból, a szakmai Európa-bajnokságról Rezes Sándor.
A Hild-iskola diákja homlokzati falával egyéniben ötödik, csapatban harmadik helyen végzett a rangos nemzetközi versenyen.

Önzetlen támogatásként kapott téglával, habarccsal, precíz szerszámokkal és folyamatos szakmai konzultációval készült fel Rezes Sándor a Hild József Építőipari Szakközépiskola gyakorlati műhelyében a lisszaboni szakmai Európa-bajnokságra.

Hogy ez mennyire eredményesen sikerült, bizonyítja az a két érem, amellyel a rangos nemzetközi versenyről a magasépítő technikusi szak elsőéves diákja hazatért.

– Egyéniben ötödik helyezést értem el, de ötszáz pont feletti teljesítménnyel, ezért soroltak a legjobbak közé. A feladatom egy dísztéglás homlokzat elkészítése, illetve egy párkány kialakítása volt. A munkát hagyományos falazóelemekkel, kisméretű téglával kellett megoldani – számolt be a verseny néhány részletéről Sándor, aki a magyar csapatban az építőmesteri területet képviselte. – A párkánynál lehetett motívumot választani, én a hildes törekvésekhez hűen a népi építészetben is megtalálható, úgynevezett farkasfogas díszítést választottam.

Nagyon feszített tempóban, szigorúan megszabott időre kellett dolgozni, szüntelen előre gondolkodni, vagyis szinte már az első téglasornál látni kellett az egész falat.

A nemzetközi sikert elért diák felkészülését Borbély János, a Hild-szakközépiskola gyakorlati munkaközösségének vezetője irányította.

– Elméletben és gyakorlatban is komolyan, lelkesen edzette magát a versenyre. Az övéhez hasonló eredmények valamit visszahoznak korunkba abból a minőségből és precizitásból, ami a hajdani építőmestereket jellemezte – említette a munkaközösség-vezető. – Nagy szükség van a Sándorhoz hasonló szakemberekre, akik kőművestudással, technikusi gondolkodással az első téglától az utolsó mozdulatig átlátják a folyamatot, a teendőket. Az biztos, hogy ez a lisszaboni eredmény későbbi szakmai életrajzában fontos helyen szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdot kerestek a megyei szálláshelyek

Mintegy 10,5 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a megye kereskedelmi szálláshelyei 2010 első… Tovább olvasom