Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Se cigi, se ˝Móvár˝ - hol és mit tiltanak a megyebeli városok?

Győrben nem gördeszkázhatunk a belvárosban, Sopronban rendelet szabályozza, hogy közterületen kik állíthatnak pavilont; Mosonmagyaróváron a bokrok ültetését és a kripták magasságát is előírták.

Győrben nem gördeszkázhatunk a belvárosban, a kutyáknak bilétát, a lovaknak pedig ˝pelenkát˝ kell hordaniuk. Sopronban rendelet szabályozza, hogy közterületen kik állíthatnak pavilont; Mosonmagyaróváron a bokrok ültetését és a kripták magasságát is előírták. Hol élhetünk a legszabadabban a megye nagyobb városaiban?

Ha a városokban hatályos tiltó-szabályozó rendeleteket nézzük, akkor kijelenthető: Győrben és Mosonmagyaróváron a legszabályozottabb az élet, Csornán és Kapuváron pedig a legszabadabb. Ez utóbbi két kisvárosban csak arra kell ügyelniük a lakóknak, hogy közterületen alkoholt ne fogyasszanak – azért ugyanis büntetés jár. Máshol számos más kihágásért is szankcionálhatnak, olyanokért, amikért a legtöbb helyen nem.

A kutyabiléta az egyik szabályozás, amelyet Győrben bevezettek.
A kutyabiléta az egyik szabályozás, amelyet Győrben bevezettek.Körképünknek két éve egy mosonmagyaróvári döntés adott apropót, most a győri közgyűlés gördeszkarendelete miatt vettük elő témát. Születtek azóta újabb szabályozások, az azonban nem változott, hogy továbbra is Mosonmagyaróvár és Győr a ˝legszigorúbb˝ két város. Lássuk, miért.

Győrben az eb- és galambrendelet  után megszületett a macskatartásra vonatkozó szabályzat, illetve a lovak ˝pelenkázásáról˝ szóló rendelet.
Mosonmagyaróváron a legnagyobb visszhangot a kriptarendelet keltette, amely ma is él. Erre azért volt szükség, mert a temetőkben sokan monumentális sírköveket építettek, s azoktól a sírkertbe látogatók már mozdulni sem tudtak. Nem is olyan régen a testület szabályt alkotott arról, hogy milyen távolságban lehet ültetni bokrokat; de kuriózumnak számított az is, amikor rendeletbe foglalták, hogy nemcsak a családi házas övezetben élőknek, hanem a panelházakban lakóknak is kötelező megadott területen belül a füvet lenyírniuk. Mosonmagyaróvár – de például Győr is – ügyel arra továbbá, hogy a nevét pontosan és csak az arra illetékesek használhassák: hivatalosan is tiltja, hogy ˝Móvárként˝ emlegessék. Győr esetében aki jogtalanul használja ezt a nevet, akár 20 ezer forint bírsággal is számolhat.

Dohányozni játszótereken több városban, így Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron sem lehet. Fotó: H. Baranyai Edina
Dohányozni játszótereken több városban, így Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron sem lehet. Fotó: H. Baranyai Edina

A közterület kardinális kérdés a Lajta-partján, de Győrben is, s ezzel áttérhetünk a megyeszékhely tiltásaira. Mindkét városban szabályozzák, hogy a reklámtáblákat, kampányok idején pedig a politikai plakátokat hová lehet kitenni; de Győrben arról is szól paragrafus, hogy hol lehet például adományokat gyűjteni. A megyeszékhelyen (és Sopronban is) használnak kerékbilincset: a szabálytalanul parkoló autókat ezzel büntethetik. Győrben az eb- és galambrendelet  után megszületett a macskatartásra vonatkozó szabályzat, illetve a lovak ˝pelenkázásáról˝ szóló rendelet, amellyel 2010. január 1-jétől azt szeretnék elérni, hogy az utakról eltűnjön a lócitrom. 

Azt, hogy közterületen kik létesíthetnek pavilont, Sopron  nagyon komolyan veszi – rendeletben szabályozza. A hűség városában büntetés jár azért is, ha valaki zöldterületnek minősülő közterületre gépkocsival ráhajt. Sopronban új rendelet, hogy játszótereken és oktatási intézményektől 20 méteren belül tilos a dohányzás (máshol is bevezették ezt), de közterületen sem lehet alkoholt fogyasztani – ez minden, körképünkben említett városra is igaz. Ezzel elértünk a sor végére, Csornán és Kapuváron ugyanis  mindössze ezt a  tiltást tartják nyilván a ˝tiltó rendeletek˝ között. 

Olvasóink írták

 • 6. soproni 2010. március 28. 17:35
  „Büntetnék mindenkit,aki eldobja a csikket az utcán,nem szedi össze a kutyája után a sz..t és szemetel. Ausztriában aki eldobja a cigaretta csikket az 50 Eu.büntetést fizet.Mondjuk nem csak emiatt tisztábbak ott az utcák.Sopron is egyre szemetesebb ,talán azért mert mindenki otthon érzi magát a közterületeken?”
 • 5. zotya975 2010. március 27. 07:34
  „És szerinted a városi gyerek mit csináljon ha például gördeszkáznia sem szabad? Jobb lenne, ha cigizne, piálna drogozna? Zavart valakit a gyerekek zsivaja? Gondolom mindenki felnőttnek születik, soha nem volt gyerek, és nem is szokott mozogni-játszani. Rendben, legyen tilos, akkor viszont kérünk neki páyát valamelyik parkban. Görkorcsolyázni, bicajozni még szabad? Meddíg? Levegőt venni?”
 • 4. LugB 2010. március 26. 18:23
  „Szerintem ezek a rendeletek egytől egyik marhaságok és semmi értelmük. Élén a galambrendelettel és a "Móvár" név tiltására vonatkozó törvénnyel, de a többi sem értelmesebb. Aki nem ért velem egyet, az mondja meg, hogy miért hasznos bármelyik törvény is. Tényleg kellenek új rendeletek, de olyanok, amiknek értelmük is van.”
 • 3. pet 2010. március 26. 15:23
  „Úgy tudom, csak áprilistól él a tiltó rendelet.
  Addig kihasználják az utolsó napokat a gördeszkások a magamutogatásra.
  Remélem utána nem látjuk őket.”
 • 2. tavaszilevente 2010. március 26. 11:45
  „Ha Győrben nem gördeszkázhatnak a belvárosban, akkor ezt miért nem ellenőrzik?
  Elég csak kimenni Győr legújabb terére, a belvárosban a Lloyd elé, és megnézni mit is csinálnak a 16-18 éves srácok délután 2 után....”
 • 1. Agent 2010. március 26. 08:53
  „"Hol élhetünk a legszabadabban a megye nagyobb városaiban? "

  Az, hogy bizonyos dolgok szabályozva vannak, nem jelenti azt, hogy ne élhetne az ember szabadon, lévén a szabadság nem jelenti azt, hogy rongálhatsz, kutyaszart hagyhatsz az utcán, szétcseszheted a zöldterületet autóval, fújhatod a füstöt a gyerekekre. Mondjuk a "Móvár" (húha, jön a bünti?:):) és a Győr névhasználat szabályozása nettó ökörség, dehát attól, hogy valaki politikus, még nem biztos, hogy esze is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Deep Purple dobosa a Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon

Az ütős hangszerek szerelmeseit várja pénteken a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál, ahol a legendás… Tovább olvasom