Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Pezsgős avatás Sashegyen

Győr - A Pápai úti hulladéklerakó szerdán éjfélkor bezárt, csütörtöktől a győr-sashegyi hulladékkezelő központ fogadja a régió szemetét. A beruházás teljes befejezése után a hulladék 70 százaléka újrafelhasználható lesz.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a jogszabályokban meghatározott szigorú környezetvédelmi követelményeknek megfelelően határidőre bezárta Győrben a Pápai úti kommunális hulladéklerakót, s az első ütem elkészültével tegnaptól a sashegyi hulladékkezelő központban fogadja a régió 112 településének szemetét.

A társaság ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás csütörtökön helyszíni bejáráson mutatta be az új létesítmény már elkészült részét, ahol jelenleg a próbaüzemet végzik. A kártyás beléptetőrendszeren keresztül beérkezett hulladék minősítésen esik át, majd bekerül a központba. Ott ledarálják a szemetet, s 500 köbméteres párologtatósilókban vonják ki belőle a nedvességet. Ezzel mintegy kétharmadára roskad össze a hulladék, s mint technológiai selejt kerül a lerakóba.

A beruházás előrehaladtával második elemként rendszerbe áll a válogatómű, ahol már a továbbhasznosítható anyagokat elkülönítik. Harmadik elemként a komposztálható hulladékot is kinyerik. Az igazgató megjegyezte, hogy november 2-től már alkalmas lesz a rendszer arra, hogy a kiválogatott hulladékból barnaszén-fűtőértékű, továbbhasznosítható anyag készüljön.

A sashegyi hulladékkezelőt csütörtökön avatták. A magnumpalackból a Komszol szóvivője, Nagy Csaba locsolja a pezsgőt. Fotó: Krizsán Csaba
A sashegyi hulladékkezelőt csütörtökön avatták. A magnumpalackból a Komszol szóvivője, Nagy Csaba locsolja a pezsgőt. Fotó: Krizsán Csaba

A teljes rendszer üzembe állásával a beérkezett hulladéknak csupán a 30 százalékát kell elhelyezni a 72 ezer négyzetméter területű, 1,2 millió köbméter fogadóképességű, többszörösen szigetelt technológiai selejttárolóba. Az alatt ˝monitoringpapucsok˝ figyelik, hogy ne kerüljön káros anyag a környezetbe.

A teljes rendszer üzembe állásával a hulladéknak csupán a 30 százalékát kell elhelyezni a 72 ezer négyzetméteres, 1,2 millió köbméter fogadóképességű, többszörösen szigetelt technológiai selejttárolóba.
A bejáráson pezsgővel locsolva meg a Sashegyre elsőként beérkezett hulladékot, avatták fel a rendszer első lépcsőjét, miután Kovács Barnabás elmondott egy szakmai fohászt. A hivatalos megnyitón megjelent Huba Bence, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának igazgatója. A tárca képviselője nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a Pápai úti telep bezárt, s elindult a lerakás az új hulladékkezelőben. Ez azt az utat, azt a munkát szimbolizálja, amit a gesztor győri önkormányzat és a kommunális szolgáltató megtett.

A bejáráson részt vett Németh Zoltán, Győr alpolgármestere, Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke és Tóth Árpád, a Techno-plus Kft. ügyvezető igazgatója, az EU projektfelelős mérnöke, akik mindannyian elismerően nyilatkoztak a beruházásról.

A bejárás Pápai úton folytatódott, ahol hivatalosan is bezárták a kommunális hulladéklerakó telepet.

Olvasóink írták

 • 2. bugriskin 2009. július 17. 13:06
  „Nemegyedi eset volt a múltban, hogy sofőrt rúgták ki (helyezték másik céghez)a vezér balhélya miatt!”
 • 1. alkutya111 2009. július 17. 12:31
  „Végre idáig is eljutottunk!
  A Pápai úti szeméttelep bezárása egy folyamat vége.
  Ami remélhetően, jelentheti a diktatórikus bal-oldali KOMSZOL vezetés búcsúját is!
  Van elég vaj a fülük mögött!
  A most folyó vezetőségi felülvizsgálat szerint is vannak határesetes intézkedések, mulasztások, döntések, tőkevesztés stb. meg a jogtalan rendkívüli felmondások garmada.
  Az évek óta folyamatosan ismétlődő rendkívüli felmondások - egy adott "ember" miatt. Ez az ember a jelenlegi műsz.igh., aki - mint kiváló pártkatona - sose vállalta be önmagát! Szakmaisága megkérdőjelezhető.
  Az ügyvezető legnagyobb hibája, hogy erre az emberre, meg a volt rendőrségi alkalmazottakra hallgat, akik elvtelenül védik a Kovács-diktatúrát.
  Igen! Ittasan kerékpárost elütni, s elintézni, közben ok nélkül sofőröket kirúgni! Ez a KOMSZOL etikett.
  A Sashegyi hulladékkezelő végleges átadása ezt a humán-váltási időszakot jelenti - remélhetően!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrál: jogerős a felszámolás az építőipari óriás ellen

Megállapította a Győri Ítélőtábla az Integrál-H zrt. fizetésképtelenségét, ezért megtörténik, amire… Tovább olvasom