Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Paradicsom az aszalóházban

A Lajer család győrszentiváni gazdaságában minden készül, amit csak gyümölcsből elő lehet állítani. Még lekvárnyalóka is.

Erdélyi nagymamája titkait főzi bele gyümölcsös termékeibe Lajer Hajnalka. Gazdaságukban mindent készítenek, amit csak gyümölcsből lehet. Egyedi, hagyományos ízvilágra törekednek, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül. Gyümölcsösük Győrszentivánon van.

– Apósom régóta foglalkozott gyümölcstermesztéssel, amikor mi 2011-ben eldöntöttük: megkezdjük a feldolgozást. Kisgyerekkel voltam itthon, így a lehetőség kapóra jött – mutatkozott be a Kisalföld Piactérnek Lajer Hajnalka őstermelő. – Erdélyi származású nagymamámtól tanultam el annak idején a titkokat, aki nagyon különleges ízvilágot ért el. Így a terület nem volt ismeretlen, mégis sokat kísérletezgetek még ma is. Próbálunk minél többet kihozni a gyümölcsökből, tehát nem csak a hagyományos termékeket, befőtteket, lekvárokat, szörpöket készítjük. Azoknál egy kicsivel többet adunk.

A Lajer család a hagyományos ízeket ötvözi a különleges termékekben. Gyümölcsfeldolgozással foglalkoznak.
A Lajer család a hagyományos ízeket ötvözi a különleges termékekben. Gyümölcsfeldolgozással foglalkoznak.


Lajerék négy évvel ezelőtt aszalóházat is építettek. A technikát a feleség szülőföldjén, Szabolcsban sajátították el, ahol nagy hagyományai vannak a házi aszalásnak.

– A környéken például csak nálunk kapható az aszalt paradicsom. Ez ritkaság, de sokan szeretik itthon is, igazán értékes termék. Készítünk aztán gyümölcsecetet, csokoládés aszalt gyümölcsöket és lekvárnyalókát is. Utóbbi megint csak saját találmány – jegyezte meg Lajer Hajnalka. Az értékesítésről elmondta: igyekeznek részt venni a győri rendezvényeken, fesztiválokon, a környékbeli vásárokon. Mivel három gyermeket nevelnek, hosszabb utakra nem vállalkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYŐR - Ilyenek vagyunk: Város négy és öt karikával

Hagyományaikra büszkék leginkább a győriek, amelyek közé a város legendái éppúgy beletartoznak, mint… Tovább olvasom