Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ötvenhatos ajándék a Xántusnak

Ötvenhatos mártír nővérével, valamint forradalmi tevékenysége miatt elítélt férjével kapcsolatos dokumentumokat ajándékozott nemrégiben a Xántus-múzeumnak Székely Sándorné Máté Gizella, aki vallja: áldozatuk nem merülhet feledésbe.
Évtizedek óta ápolja az 1956-os mártírok, megalázottak emlékét a Győrben élő Székely Sándorné Máté Gizella. Az asszony rendíthetetlen elkötelezettségének számos személyes oka van. Ezek közül a legfontosabb, hogy nővérét, Máriát – két másik fiatallal, Halász Ödönnel és Szabó Bélával – ötvenhat október 25-én a győri börtönnél halálos lövés érte.

Számos dokumentumot ajándékozott a Xántus-múzeumnak Székely Sándorné Máté Gizella, amit Perger Gyula igazgató vett át. Fotó: Bertleff András
Számos dokumentumot ajándékozott a Xántus-múzeumnak Székely Sándorné Máté Gizella, amit Perger Gyula igazgató vett át. Fotó: Bertleff András

– Az évek során többalbumnyi fényképet, dokumentumot gyűjtöttem össze, például a mártírok temetéséről, Lányi János kanonokról, aki nagy bátorsággal a búcsúszertartást végezte az újvárosi temetőben. Ezt a személyes képes krónikát ajándékoztam a Xántus-múzeumnak, illetve azt a kortörténeti fotósorozatot is, amely akkor készült, mikor az ötvenhatos óvári sortűzre parancsot adó Dudás István laktanyaparancsnok háza előtt tüntetést tartottunk, mikor kiderült, hogy tettéért csak két évet kapott – nyilatkozta lapunknak Gizi néni, aki évekkel ezelőtt már két becses családi relikviát, nővére blúzát – azt viselte, mikor lelőtték – és kosztümkabátját adományozta az intézménynek.

Emellett most férjével kapcsolatos tárgyak és dokumentumok is kerültek a múzeumhoz. Így például az a faváza, amit börtönévei alatt rabtársai készítettek emlékül Székely Sándornak, aki az ötvenhatos forradalom idején a Csornai Nemzeti Tanács elnöke volt, amiért életfogytiglant kapott, hatvanháromban amnesztiával szabadult.

Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak ezt az elszánt „missziót", aminek eredményeként sok más mellett egykori lakóházukon márványtábla hirdeti nővére nevét, Lányi kanonokét pedig a káptalandombi plébánia falán, arra Máté Gizella azt válaszolta: nem akarja, hogy elfelejtsék őket, mert áldozatuk megérdemli az emlékezést.

Olvasóink írták

  • 1. anyacika 2012. július 25. 17:59
    „Tisztelt múzeum igazgató Úr!
    Mielőtt valamilyen címkével látnák el azt a vázát szólok, hogy semmilyen 56-os emlék nem fűződik hozzá!
    Tisztelettel : egy igazi családtag”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értesítőket küld ki a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 20-tól megkezdte a folyószámla-kivonatok és… Tovább olvasom