Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Orvosok ecsettel és vésővel - kiállítás a győri kórház kápolnájában

A győri kórház kápolnájában található galériában a megnyitás óta számos alkotás volt megtekinthető. A mostani abból a szempontból rendhagyó, hogy a művészek az intézmény főállású munkatársaként egész életüket a gyógyításnak szentelték. Dr. Puha Katalin ecsettel, míg kollégája, Dr. Eke Gyula vésővel alkotja meg műveit.

December elejéig látogatható a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Hét Szabad Művészet Szentélye Galériájában a két nyugalmazott orvos alkotásaiból párhuzamosan megrendezett kiállítás.

Puha Katalin képeiből óriási nyugalom és egység árad. A főként természettel és zenével kapcsolatos témákat ábrázoló alkotásokat meleg színek és lágy vonalak uralják.

Az egykori tüdőgyógyász főorvosnő gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt, a festés és a rajzolás mégis csak néhány éve, a nyugdíj közeledtével került előtérbe az életében. Legszívesebben akrillal, akvarellel és grafittal dolgozik, de szívesen kísérletezik a különféle technikákkal.

Őszintén meglepődött, amikor a galéria kurátora megkereste a kiállítás ötletével, hiszen mint mondja, ő az alkotás öröme miatt fest, soha nem készült direkt közönség elé állni a képekkel. Ennek ellenére ez már nem az első kiállítása: képeit idén januárban már láthatta a közönség egy győri hotel rendezvénytermében.

Egyik kedvencét, az Október címűt egy kirándulás során álmodta meg, de egy ajándékba kapott krizantémból is lett már festmény.

Az alkotás folyamata változó, akad olyan kép, amelyet egy délelőtt alatt elkészített, de olyan is, amivel többet foglalkozik-kiegészíti, javítja-, sőt gyakran dolgozik párhuzamosan több művön is.

Szívesen rajzolja le unokáit, a kiállításon a róluk készült portrék is megtekinthetők. Legnagyobb kritikusainak is családját és barátait tekinti, tőlük őszinte ítéletet és véleményt vár el.

Eke Gyula a követ is képes életre kelteni, ha éppen nem emberekkel teszi ugyanezt. Az egykori baleseti sebész szobrai tekintélyt sugároznak: robosztus nőalakok, élethű mellszobrok és absztrakt alkotások fogadják a galériába belépőket.

Évekkel ezelőtt, fiatal sebészként kezdett el szobrászkodni, a munkahelyi stressz levezetéseként. Mint mondja, ahhoz hogy valaki erre adja a fejét, szükség van egy jó nagy adag bátorságra és magabiztosságra. Sohasem tanulta a szobrászatot, mindent amit tud, saját maga tapasztalt ki az évek folyamán, még a munkaeszközeit is magának készítette el.

Orvosként szert tett olyan képességekre, amelyek alkalmassá teszik az embert az anyag megmunkálására. Szobrai Prágát is megjárták már egy nemzetközi kiállítás keretein belül, mindezt annak ellenére, hogy nem azért alkot, hogy közönség elé kerüljenek a művei.

Családja teljes mértékben támogatja művészi munkájában: felesége rajztanárként, fia pedig építészként segíti, illetve mondja el véleményét az elkészült munkákról. Legnagyobb kritikusának mégis önmagát tartja, és alkotásai közül mindig az a legkedvesebb számára, amelyen éppen dolgozik.

Egyik legérdekesebb szobra például egy zenei impresszió alapján született: a kifaragásra szánt kő egyik fele kevésbé volt kidolgozható. Egy pihenésképpen hallgatott zenemű hozta el számára a megoldást, és így jött létre az aranyszínű maszkkal félig letakart arcú nőalak, az Operaház fantomja által inspirálva.

A sikerek és az elismerés ellenére az alkotás mindkét orvosnak elsősorban szórakoztató és kikapcsoló tevékenység maradt. Folyamatosan dolgoznak, újabb kihívásokat keresve.

A kiállítás ingyenesen látogatható december 3-ig a Zrínyi utca 13. szám alatti épületben, naponta 10-17 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évzáró Kisalföld Túrát tartunk a Bakonyban!

Az idei esztendő utolsó Kisalföld Túráján a Bakonyban vehetnek részt a természet szerelmesei. Tovább olvasom