Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Országos első díj: Orsi Mátyás királyt megröptette az időben

Győr - A Nemzeti Tankönyvkiadó és a Csodaceruza folyóirat „Képek Krónikása" címmel kiírt pályázatán országos sikert ért el Kovács Orsolya, a Gyárvárosi iskola hatodikosa, aki több tucat induló közül elhozta a pálmát.


Az első díjast és felkészítő tanárát, Varga Lászlónét 25-25 ezer forintos könyvcsomaggal díjazták az elismerés mellett.

Mesét írni nem könnyű, ráadásul több száz induló közül választották ki Kovács Orsit. Mátyás király volt a téma, képeket is kaptak a pályázathoz a diákok. A győri lány fantáziája beindult, olyannyira, hogy meséjével – lekörözve a többieket - megnyerte a versenyt. Kérdésünkre elmondta, kisgyerekként sokféle mesét hallott és olvasott, sőt: édesapja sokszor mesélt az ágyuk mellett, és együtt is kitaláltak mindenféle történetet, s ezek rendre jóval végződtek.

Kovács Orsolya Mátyás királyról írt meséjét természetesen az osztálytársainak is felolvasta. Fotó: Harcsás Judit
Kovács Orsolya Mátyás királyról írt meséjét természetesen az osztálytársainak is felolvasta. Fotó: Harcsás Judit


Varga Lászlóné felkészítő tanár már akkor nagyon örült, amikor meghívták őket az eredményhirdetésre a fővárosba. Örömüket csak tetézte, amikor meghallották az első helyezés hírét, s Helyey László színművész tolmácsolta a győri lány meséjét. Az országos díj nemcsak Orsinak, de az osztályának, iskolájának is nagy örömet jelentett, hisz meséjét több száz pályamunka közül értékelte a zsűri a legszínvonalasabbnak.A nagy utazás

Történt egyszer a budai várban, a legmagasabb torony, legszebb szobájában Mátyás király álmatlanul forgolódott ágyában. Sötét csendes éjszaka volt, a csillagok alig pislákoltak. Kinézett az ablakon. A hold vékony karikája halványan világította meg a várat. Ekkor észrevette, hogy a könyvtár egyik ablakából halvány fény szűrődik ki. Nagyon kíváncsi lett, vajon ki az, aki ilyen késői órán fenn van. Magára kapta piros palástját sietve indult neki a rengeteg lépcsőnek. Amikor odaért, csöndesen nyomta le a könyvtár ajtajának kilincsét, s belépett.
A krónikás halvány gyertya fény mellett dolgozott, a annyira belemerült munkájába, hogy észre se vette az éppen belépő királyt.

- Hát te mit csinálsz itt ilyen kései órán? –dörögte a király.
A krónikás ijedten nézett fel.

- Épp egyik történetedet írom, uram-királyom.

- Mutasd csak!- mondta a király, de a krónikás félve takargatta irományát. Mátyás erre közelebb lépett, s félretolta a megrémült krónikást. Csodálkozva pillantott bele a könyvbe, ahol krikszkrakszos írás és furcsa ábrákat látott. Az egyik rajz halványan csillogott.

- Hát ez meg milyen tintával írtad?- de a krónikás már, meg sem mert mukkanni.

A fények egyre erősebbek lettek, s a szivárványszínű örvény közepén ott ált Mátyás király, és hirtelen eltűnt. A következő pillanatban az arcába csapott a hideg szél, s olyan sebességgel száguldott, amit még ember nem élt át. A palástja vadul lobogott. Mire föleszmélt az ijedtségből, észrevette, hogy egy fehér kúp alakú valami ül, aminek lángol a vége, s ennél is csodálatosabb, hogy repült!

Lenézett, innen az emberek apró hangyáknak tűntek. Ahogy egyre lejjebb szállt ez a furcsa szerkezet megpillantotta, hogy ez nem az ő lakhelye és a várat sem látta. Mindenki furcsa ruhákban jár és furcsa szerkezetekkel utazik, amit nem húz se ló, sem pedig ökör, és mégis úgy száguld, mint a szél. A házak másak voltak, s olyanok, mint valami óriás láda, ami tele van lyukakkal. Mátyás király csak bámészkodott, el nem tudta képzelni, hová került. A rakéta pedig, mert így hívták a furcsa fehér, lángoló végű találmányt, egyre lejjebb ereszkedett. Elsuhant a város felett és egyszer csak egy rétre ért, s olyan alacsonyra szállt, hogy már csak pár méter volt a földetérésig. Mátyás sem volt rest, összeszedte minden bátorságát, és leugrott mielőtt még lezuhant volna. Most, hogy épségben leérkezett, elkezdett gondolkodni, hogy vajon mi is történhetett. Lehet, sőt biztos, hogy a könyv, amit krónikása rejtegetett, varázs erejű volt. Hogyan fog visszajutni?

S miközben gondolkozott, két kisgyerek futott arra, az anyukájuk kicsit lemaradva sétált utánuk. A két gyerek csak fut, Mátyás király felé. Amikor odaértek, a királyhoz egymás szavába vágva halmozták el kíváncsi kérdésekkel.

- Te vagy az igazságos Mátyás király?- kérdezte a kislány

- Igaz, hogy Budán csak egyszer volt kutyavásár?- vágott a szavába a kisfiú, de Mátyás meg sem tudott szólalni. Ennek ellenére e gyerekek tovább kérdezgették.

- Az igaz mondó juhászod még mindig csak az igazat mondja?- kérdezte újból a kisfiú. A gyerekek annyira izgatottak voltak, hogy nem is törődtek a csodálkozó Mátyás királlyal csak kérdeztek és kérdeztek. Viszont a kislány egyik mondatára Mátyás különösen felfigyelt.

- Képzeld, most megyünk anyuval a váradba, a budai várba!

- Tényleg?- kérdezte Mátyás. Lehet, hogy velük el tudna menni?

- Bizony!- szólt a kisfiú- Velünk jössz? Kérlek!

- Hát jó. Nem bánom. Elmegyek veletek.

Eközben a gyerekek anyukája megérkezett, de mintha Mátyás ott se lenne, szólt gyerekeknek, hogy induljanak. A lurkók csodálkozva néztek anyjukra. Hogy lehet, hogy nem látja Mátyást!?
Keresztülmentek a réten, és egy parkolóhoz értek. A felségnek elállt a lélegzete. Mennyi négykerekű, ló nélküli kocsi! Vajon, hogy akarnak eljutni a budai várba? Gondolkodott Mátyás. A gyerekek azonban félbeszakították.

- Gyere Mátyás király! Gyere! Ott a mi autónk! Az a piros.

- Autó? Mi az az autó?- kérdezte elképedve Mátyás.

- Hát nem tudod?- kérdezett vissza szinte ugyanolyan hangon a kisfiú.

- Persze, hogy nem tudja! Az ő idejében még csak lovas kocsi volt!- mondta a lány.

Mikor be akartak szállni az autóba, Mátyás megtorpant. A gyerekek nógatták.

- Na, szállj már be!
De erre a nagy lármára már anyu is felfigyelt.

- Kihez beszéltek?- kérdezte.

- Hát Mátyás királyhoz - magyarázták a gyerekek - nem akar beszállni. Fél az autózástól.

- Hát jó- törődött bele az anyuka.

Semmit nem értett, mivel ő nem látta Mátyást, azt hitte a gyerekek találtak ki valamit. Egy-két perc múlva már az autóban ültek. A gyerekeknek szerencsére sikerült rávenniük a királyt, hogy beszálljon.
Amikor elindultak, Mátyás nagyon megijedt, még mindig nem értette hogyan tud az autó ló nélkül menni. A gyerekek megint rátértek a kérdésekre, amikre Mátyás nem győzött válaszolgatni. Közben az autó egyre közelebb ért a várhoz. Útközben már rájött, hogy a jövőbe került, de nem akart itt élni. Azon gondolkodott, vajon hogyan juthatna vissza. Ha talán még megvan az a könyv a várban, ami miatt idejutott akkor vissza is tud jutni. Fék! Az autó megállt. A gyerekek kézen fogták Mátyást és bevezetették a várba.

- Ez az én váram lenne? Nem ilyen volt!
A következő pillanatban eszébe jutott: ez a jövő! Semmi sem olyan, amilyen régen volt!

- Én elmegyek a könyvtárba. Nagyon köszönöm a segítségeteket- szólt a király és már indult is.

- Szia Mátyás király! Szia!

Mátyás, miközben a könyvtárat kereste sok ember mellett ment el. A felnőttek átnéztek rajta a gyerekek köszöntek neki. Nem értette, miért csak a gyerekek látják. Lehet, hogy azért, mert ők még hisznek a csodás történeteiben, meghökkentő tetteiben, de ez most mindegy. A lényeg, hogy találja meg a könyvtárat és jusson vissza saját korába.
Amikor megtalálta a könyvtárat, látta, hogy tele van emberekkel. Most jól jött, hogy láthatatlan. Emlékezett egy kis titkos ajtóra, ahová a krónikása a legféltettebb könyveit rakta. Észrevétlenül megkereshette és kinyithatta, hisz csak a gyerekek látják. Mikor már bent volt a pici kis helyiségben, elkezdte keresni a könyvet. Pár perc múlva megtalálta. Kinyitotta, s a szemei nagyra tágultak. Minden le volt írva, ami vele történt. A krónikás azt is leírta, hogyan és melyik ábrával juthat vissza. A kis rajz megint elkezdett csillogni, újra a fények és a színes örvény… Nagy csend.

Amikor Mátyás kinyitotta a szemét, az ijedt krónikást látta maga előtt. Aztán elmosolyodott. Jó éjszakát kívánt, felment a szobájába, és elaludt. Ezek után a krónikását tartotta a legbölcsebb embernek, s élete végéig emlékezett erre a jövőbeli kalandra.
Itt a vége fuss el vége!

Kovács Orsolya  (6.a)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edda, Zanzibár, Frei Tamás, Vujity Tvrtko - SZE napok!

Négy napon át több mint 80 program vár az idei Széchenyi Napok résztvevőire. Fellép az Edda, a… Tovább olvasom