Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyúli Húsvét kilencedszer – ezrek látogatnak ki

Egyelőre rajzpályázat keretében épül a kapcsolat a posta és Nyúl község között, s talán egyszer Nyúl is úgy lesz jelképe a húsvétnak, mint Nagykarácsony a karácsonynak. A hétvégi fesztiválra mindenesetre már ezrek látogatnak ki, s az érkezők fele messziről jön.
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Nyúli Húsvétot, amely elsőként tette a települést a húsvét jelképévé, annyira kézenfekvő módon, hogy a fesztiválnak gyorsan híre is ment. Persze ki mit ért a „gyors" alatt, hiszen minden rendezvénynek sok év kell, mire beérik, s a Nyúli Húsvét szervezői úgy látják, az elmúlt évek sikereinek köszönhetően most kezd önjáróvá válni a dolog, idén először például a támogatók keresték meg a Rendezvényműhely Közhasznú Egyesületet és nem fordítva.

A médiában folytatott propaganda mellett a rendezvény híre még mindig szájról szájra jár, a műfaj – a kézműves-találkozóval, népi és más kuriózumokkal – igen népszerű egyébként, hiszen ha mindezt nagyban képzeljük el, azt „Kapolcsnak" hívják. Ugyanakkor a „kicsinek nagy, nagynak kicsi" skatulyát a szervezők is érzik, ezért nem nevezik „fesztiválnak", csak következetesen „Nyúli Húsvétnak". Amely viszont rég kinőtte önmagát – mondta a főszervező –, az első alkalommal még 200-an vettek részt rajta, s tavaly már csak a „Fut a nyúl" versenyre ennek duplája nevezett s a fesztiválra ezrek látogattak el. Persze a főszervező hozzátette: aki szabadtéri rendezvényt szervez húsvétra, az mindig kockáztat, hiszen az április bolondos, a március korai. Figyelemre méltó viszont, hogy az érdeklődők fele távolabbról jön, és ezalatt az ország másik felét kell érteni, nem beszélve a külföldiekről – beszél a nyúli rendezvény sikeréről Braunné Barta Katalin.

Az idei rendezvény különlegessége egy rajzpályázat, ilyen módon nem egyedülálló, viszont messzire mutat a szervezők reményei szerint. Barta Katalin úgy látja, a Kisalföld tavaly márciusban megjelentetett cikke lendített valamit azon az ügyön, amelyet Nyúl évek óta szorgalmaz s a posta érdeklődni kezdett a település iránt.

– A cikk után megkeresett minket a vezérigazgatóság és kiderült, többen nem is tudtak róla, hogy mi ilyen terveket szövünk, hiszen szeretnénk például elérni, hogy – Nagykarácsonyhoz hasonlóan – a településen át irányítsák az ünnepi képeslapokat. Ez még most is a jövő zenéje, de én bizakodóbb vagyok, mivel a posta idén rajzpályázatot szervezett, amelynek munkáit a Nyúli Húsvéton, az iskola tornatermében állította ki.

Meglepően sok – mintegy négyszáz – rajz érkezett a húsvét témakörében és mi azt szeretnénk, ha a győztes munkából már jövő húsvétkor képeslap, bélyeg készülne a posta számára – mondta el Braunné Barta Katalin. A Magyar Posta egyelőre erről a szándékáról nem beszélt a Kisalföldnek, de tárgyalásokat folytat a Nyúli Húsvét szervezőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hova menjünk húsvétkor? Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

Aktív pihenéssel szeretné tölteni a húsvétot? Mi segítünk. Összegyűjtöttük, mit érdemes megnézni, de nemcsak ünnepi programokat kínálunk. Tovább olvasom