Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíjasok dalolnak Győrben

A Nyugdíjas Dalosok Országos Találkozóját tizenharmadszor rendezi meg Győrben a Pannon Nyugdíjas Szövetség.

Csütörtökön délután, 13 órától a Hotel Famulusban tartják meg népdal és magyar nóta kategóriában a versenyt, holnap 9 órától a városháza dísztermében lesz a díjkiosztó ünnepség és a gála, amire várják az érdeklődőket.

Az idei találkozóra 10 hazai megyéből és Szlovákiából érkeztek versenyzők, az összesen 35 szereplő 31 produkciót ad elő: 12 versenyszám a népdal kategóriában, 19 versenyszám a magyar nóta kategóriában hangzik el. Győr-Moson-Sopron megyéből három győri versenyző szólóban énekel, és egy páros is versenyzik, amely Sokorópátkáról érkezett. Komárom-Esztergom megyét két oroszlányi énekes képviseli.

A rendezvény több mint verseny: nemcsak a fellépőket vonzza megyénkbe, hanem a dalokat, nótákat szívesen hallgató nyugdíjasokat is, akik szurkolhatnak társaiknak, élvezhetik műsorukat. Velük együtt az ország különböző részeiből érkezett résztvevők száma csaknem eléri a százat.

Az országos találkozót korábban megyei verseny előzte meg Győrben, ahol az egyik benevező érzékletesen fogalmazta meg az énekléshez fűződő viszonyát.

– A nótaéneklés jó kikapcsolódás. Stresszoldó, segít abban, hogy ne zsörtölődve éljük életünket. Ha társaságban nótázunk, dalolunk, az még inkább! Csalódásainkat, reményeinket szépen megénekelhetjük így, s a nyugdíjasoknak is vannak még ilyen érzéseik. Nekem a szüleimet is eszembe juttatják a nóták, ahogy idősödöm, egyre jobban szeretem ezt a műfajt. Sajnálom, hogy nem jöttem rá még fiatalon, milyen jó az érzelmeket ezeken a nótákon keresztül megélni, kifejezni – mondta el lapunknak az egyik versenyző, Stummer János.

Arról is beszélt, hogy tagja a Szabadhegyi Nótaklubnak és az Obsitos Dalárdának. A nyugdíjasok megyei dalostalálkozóján a Kis kút, kerekes kút... és a Hogyha nékem sok pénzem lesz... kezdetű nótákat adta elő. Előbbit azért, mert annak sorai az édesanyákat köszöntik. Utóbbit pedig azért, mert szerinte vidámság, humor kell az élethez. Stummer János azt látta a családjában, hogy a nótázás, a jókedv a nagy bajokon is átsegít.

A dalosversenyek emellett a barátságok születését, ápolását is segítik. Korábban a megyei versenyén a szlovákiai magyarok nyugdíjasszervezetei is képviseltették magukat. Nagymegyerről és Dunaszerdahelyről eljöttek Győrbe vezetőik, Kovács Ferenc, Varga Frigyes és Fazekas István.

Elmondták, hogy jók a kapcsolataik a Győr-Moson-Sopron megyei nyugdíjasközösségekkel, és ők is szoktak hasonló nótás, énekes találkozókat tartani. Főleg a hagyományápolás miatt tartják ezt fontosnak és igyekeznek a népdalokat, a nótákat a fiataloknak megtanítani.

A pénteki gála műsora:

1. Dalos köszöntő - Rábaközi dalok
Előadó: Győrújbaráti Citera Zenekar Komjáthi Erzsébet vezetésével

2. Köszöntő verssel
Darvas Szilárd: Legenda a nő teremtéséről
Előadó: Kovács Mihály

3. Ünnepi köszöntő
Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere

4. A verseny értékelése
Krasznai Tamás, a zsűri elnöke

5. A díjak átadása, a díjazottak gálaműsora

6. A köszönet hangján: Pozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke

7. Záróakkord Krasznai Tamás előadóművész közreműködésével

A rendezvény műsorvezetője: Bári Olga

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így állják el a mélygarázs kijáratot az autósok Győrben! - fotók

Sokszor húzós reggeli ébresztőben van részük a Somogyi Béla utca lakóinak: a mélygarázs kijáratát elállja néhány, KRESZ-szabályra fittyet hányó autós. Tovább olvasom