Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem jövőre is

˝Kiváló! Nagyszerű!˝ – ezt mondták a Nyugdíjasegyetem előadásairól a gyors közvélemény-kutatáson, amit Nagy Péter, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke tartott a ˝tanórák˝ után a hallgatóság körében.


Szerinte a sikert a telt ház is jelzi, ami minden alkalommal jellemezte a rendezvényt, valamint az is, hogy a nyugdíjasegyemisták kérték a folytatást. Javasolták, hogy a szervezők hasonló kurzusokkal teremtsenek lehetőséget az időskori aktivitásnak. Így nem kis lelkesedés fogadta dr. Szekeres Tamásnak, a Széchenyi István Egyetem rektorának szerdai bejelentését az előadás-sorozat diplomaosztóján, miszerint jövő februártól újra lesz Nyugdíjasegyetem. A rektor úgy véli: az idősek tudomány iránti érdeklődése segíti azt, hogy fiatalosak, egészségesek maradjanak.

 
A győrújbaráti Szent Erzsébet Otthon lakói rendszeresen részt vettek a Nyugdíjasegyetem előadásain. Képünkön Kincses Lajos, Szekeres Gyula, Molnár Gézáné, dr. Váczi Valéria és Vanhall Ernőné. Fotó: Kr
A győrújbaráti Szent Erzsébet Otthon lakói rendszeresen részt vettek a Nyugdíjasegyetem előadásain. Képünkön Kincses Lajos, Szekeres Gyula, Molnár Gézáné, dr. Váczi Valéria és Vanhall Ernőné. Fotó: Krizsán Csaba


˝Keresd, amit összeköt!˝ – hangsúlyozta a rendezvénysorozat egyik szervezője, a Kisalföld  főszerkesztője és hozzátette: a Nyugdíjasegyetemen a tudásszomj kötötte össze az embereket. Nyerges Csaba elmondta:  ˝felemelő érzés volt látni a hallgatóság lelkesedését, figyelmét˝. Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja annak örült, hogy a nyugdíjaséveiket töltők rácsodálkoztak a tudományra, annak fejlődésére és ezáltal gazdagodtak.

Dr. Cseh Sándor
Dr. Cseh Sándor

Nem is kevesen. Összesen 574 résztvevőt – amelynek 73 százaléka hölgy – regisztráltak a szervezők. A hallgatók közülük 461-en legalább öt előadást meghallgattak, ők kaptak oklevelet, nyugdíjasegyetemi diplomát.

Nem kis teljesítmény, hogy 249-en mind a kilenc  alkalommal eljöttek a tudományos ismeretterjesztésre, amit az utolsó alkalommal zenei meglepetés egészített ki. A Varga Tibor Zeneművészeti Intézet Rézfúvós Quintettje egy fúgát és egy rondót adott elő. Jól illett hangulatuk az előadás témájához, a gödöllői királyi kastély egykori lakóinak életútjaihoz, amelyeket Révész T. Mihály alkotmánytörténész mutatott be.

Kastélylakók élete:  Gödöllő egykori hírességeit Révész T. Mihály mutatta be. Többek közt I. Grassalkovich Antalt, akit Mária Terézia is méltatott és Ferenc Józsefet. Fotó: Krizsán Csaba
Kastélylakók élete: Gödöllő egykori hírességeit Révész T. Mihály mutatta be. Többek közt I. Grassalkovich Antalt, akit Mária Terézia is méltatott és Ferenc Józsefet. Fotó: Krizsán Csaba

Többek közt I. Grassalkovich Antalét, aki a XVIII. század legjelentősebb karrierjét futotta be. Szinte hihetetlennek tűnő magasságokba, egészen a pénzügyminiszteri posztig jutott, pedig szegénységből indult, alamizsnára szorult fiatalként. Az előadó Grassalkovich életfilozófiájának lényegével ajándékozta meg közönségét, miszerint: „A tiszta lelkiismeret a legjobb tanácsadó. Tégy jót, amikor csak megteheted!"

Akik a kilencből legalább öt előadáson részt vettek, megkapták a Nyugdíjasegyetem diplomáját.
Akik a kilencből legalább öt előadáson részt vettek, megkapták a Nyugdíjasegyetem diplomáját.

A nyugdíjasegyetemisták is úgy érezték, jót tettek velük. Hálájukat nevükben a legidősebb hallgató, a csaknem 93 éves Fügi László köszönte meg. A legemlékezetesebb mondatnak az előadás-sorozatból azt tartja, amikor a belgyógyász az egészségmegőrzés érdekében mozgásra, kirándulásra biztatta az időseket. Ugyanis Fügi bácsi szerint az ő példája, sportos életmódja is épp azt mutatja, hogy ez lehet a hosszú élet titka.

Nyeremény – Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora adta át Kiss Tibornénak a laptopot, amit azok között sorsoltak ki, akik mind a kilenc alkalommal megjelentek a ˝tanórákon˝.
Nyeremény – Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora adta át Kiss Tibornénak a laptopot, amit azok között sorsoltak ki, akik mind a kilenc alkalommal megjelentek a ˝tanórákon˝.

Kiss Tiborné pedig számítógépet használva őrzi szellemi frissességét, ezért is örült annak, hogy megnyerte a laptopot, amit azok között sorsoltak ki, akik mind a kilenc alkalommal megjelentek a „tanórákon". Szívesen részt venne a következő előadás-sorozaton is, szerinte élőben igazi élmény hallgatni a kutatókat.

A 93 éves Fügi László büszkén mutatta hallgatótársainak fiatalkori fényképét.
A 93 éves Fügi László büszkén mutatta hallgatótársainak fiatalkori fényképét.

– Felejthetetlen számomra a Nyugdíjasegyetem számos pillanata, főként a légkör miatt, ami a figyelemnek, a tiszteletnek, a kedvességnek, a szeretetnek köszönhető,  ami körbevett minket. Így mi is hasznosnak érezhettük magukat – szögezte le az egyik okleveles hallgató, Ötvös Dánielné és hozzátette: családjának büszkén mutatja meg diplomáját. A nyári szünetben pedig továbbadja itt szerzett tudását öt unokájának. Beszámol nekik a legérdekesebb tudományos eredményekről, amiket hallott. Ebben segítik jegyzetei és az újságcikkek, amelyekben képekkel illusztráltan beszámoltunk az elhangzottakról. Azokat ugyanis  kivágta és eltette.

Összesen 574 résztvevő regisztrált a sorozatra, 461-en legalább öt előadást meghallgattak, 249-en mind a kilenc alkalommal megjelentek.
Összesen 574 résztvevő regisztrált a sorozatra, 461-en legalább öt előadást meghallgattak, 249-en mind a kilenc alkalommal megjelentek.

– Még mindig kíváncsivá tesznek az élet dolgai és egyre inkább rájövök, még mennyi mindent nem tudok, de tanulni sosem késő. Erre adott alkalmat a Nyugdíjasegyetem. Sok minden iránt felkeltette érdeklődésemet, az, hogy ide járhattam, színesebbé tette mindennapjaimat – mondta el Pusztai Gyuláné. Csete Árpádné is ezt hangsúlyozta. A következő szemeszterre is eljönne férjével együtt, mert úgy érzik, gazdagodott szellemiségük, bővült tájékozottságuk és ˝annyira jó volt barátokkal találkozni minden alkalommal, különleges hangulatban˝. ˝Megfizethetetlen az érzés, hogy nem feledkeznek meg róluk, idősekről sem és több tudományterület jobb megismeréséhez is kedvet kaptunk.˝ – állítja az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnek bejön a Széchenyi tér? Szavazzon!

Most szombaton véget ér egy közel két évig tartó nagy átalakítás: hivatalosan is átadják Győr barokk… Tovább olvasom