Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Nyugdíjasan ingázna négyórásként Burgenlandba

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt öregségi nyugdíjba vonultak munkavégzéssel szerzett pénzére korlát vonatkozik, kivéve, ha már 2007. december 31-én ebben az ellátásban részesültek.

A korlátozás szerint a nyugdíj melletti kereset nem haladhatja meg éves szinten a minimálbér 18-szorosát, ami jelenleg 1 millió 323 ezer forint. Ha ezt az összeget eléri a bruttó kereset, a következő hónaptól az év végéig szüneteltetni kell a nyugellátás folyósítását vagy meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese hozzátette: a törvény nem írja elő, hogy az éves keretösszegbe be kell számítani a külföldön szerzett jövedelmeket. Így olvasónk ismerőse dolgozhat Ausztriában nyugdíjának folyósítása mellett anélkül, hogy veszélyeztetné a magyarországi ellátás kifizetését.

A szomszédos országban dolgozó magyarok akkor jogosultak az osztrák családi pótlékra, ha rendelkeznek biztosítotti jogviszonnyal Ausztriában és közös háztartásban élnek a gyermekkel, aki után az ellátást igénylik.

Általában a gyermek 18. életévének betöltéséig, bizonyos feltételek teljesülése esetén 26 és 27 éves koráig járhat. Erről lapunknak a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) ˝Jövő a határtérségben˝ projektjének szakemberei adtak tájékoztatást. Aki Magyarországon már családi pótlékot kap, annak az az összeg járhat, amivel az osztrák családi pótlék magasabb a hazainál. Biztosítotti jogviszonyra úgy tehet szert az ingázó, ha olyan munkaviszonyt szerez, ami kötelező biztosítással jár. A részletekről az IGR-nél lehet érdeklődni, akár e-mailben is (www.igr.hu).


Olvasói kérdés

Ismerősöm 2005-ben ment nyugdíjba 25 év munkaviszonnyal a határőrségtől. Most Ausztriából állásajánlatot kapott, 4 órában dolgozhatna a mezőgazdaságban. Dolgozhat-e anélkül, hogy veszélyeztetné hazai nyugdíja kifizetését? Jár-e neki a családi pótlék különbözete, amit lehet igényelni?

Olvasóink írták

  • 2. Tüzecske 2010. február 16. 15:15
    „A határőrségtől ment nyugdíjba? Gondolom még nincs negyven éves sem és hatszámjegyű a nyugdíja. Minek ment nyugíjba, ha utána meg elmegy dolgozni? Persze aki korán elmegy nyugdíjba 25 év után az még tud dolgozni, hiszen az iskola is beleszámít az éveibe...”
  • 1. szocdem 2010. február 16. 12:51
    „A helyzet az, hogy tudatosítani kellene az emberekben: A Magyar Köztársaság törvényei csak a magyar területen érvényesek akkor is, ha pár kretén jogász az egész világot szeretné bekebelezni.

    HA itt van egy melód, akkor Austriában és Hollandiába is lehet még akár egyszerre két helyen is - ahhoz a Magyar hatóságnak semmi köze! Még csak adat csere sincs a TB meg sz Osztrák TB között, mit kell itt enyit rinyálni. Menj és dolgozz tisztessége bérért, ne úgy mint ahogy itthon teszik a többiek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 évesen a Liszt Ferenc zeneiskolában

A Liszt Ferenc Zeneiskola ÁMI kis előképző csoportjába 6 éves kortól járnak a gyerekek. Tovább olvasom