Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyílik a bérolló a nemek között

Egy felmérés szerint hazánkban a nők átlagosan 18,4 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Nemrégiben adták közre azt az uniós statisztikát, amely szerint az egyes tagállamokban egyre nyílik a nemek közötti bérolló. Ez azt jelenti, hogy a nők átlagosan 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.
Hazánk a sorrend utolsó harmadában helyezkedik el, 18,4 százalékkal.
Bugovics Zoltán győri szociológus, egyetemi docens szerint a tendencia oka a társadalomban még ma is élő előítélet.

Galambos Szilvia könyvtáros nem panaszkodik, hiszen ők a közalkalmazotti bértáblázat szerint kapják a fizetésüket, amely nemtől függetlenül, a végzettség alapján differenciál. Fotó: Mészáros Mátyás
Galambos Szilvia könyvtáros nem panaszkodik, hiszen ők a közalkalmazotti bértáblázat szerint kapják a fizetésüket, amely nemtől függetlenül, a végzettség alapján differenciál. Fotó: Mészáros Mátyás


– A nőkkel szemben még most is van egyfajta furcsa beidegződés – mondja a szociológus. – Vagyis ugyanazzal a végzettséggel és pozícióban szinte biztos, hogy egy nőre kevesebbet bíznak és kevesebb bért kap a munkájáért. Megfigyelhető egy másik jelenség is. A cégek élére jóval szívesebben választanak férfi vezetőt és az előmeneteli lehetőségeik is sokkal kedvezőbbek.
Egy internetes felmérés adatai alapján elmondható, hogy a megkülönböztetés már a pályakezdőknél nyomon követhető.

A legnagyobb bérszakadék a 35–44 éves munkavállalóknál mutatkozik. A válaszokból kitűnik az is, hogy minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben.

Míg például a segédmunkásoknál csak 6, az adminisztratív alkalmazottaknál 7 százalék, addig a szakmunkásoknál 18, a középvezetőknél 19, a felsővezetőknél 26 százalék. Az utóbbiaknál az ügyvezető igazgatók 35, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25 százalékkal kapnak kevesebbet, ha a gyengébb nem képviselői.

Emellett biztosítási ügynökként, főszakácsként, cukrászként, könyvelőként és orvosként is 10–20 százalékos a nők bérlemaradása. Persze az éremnek van egy másik oldala is, mert például a gyógyszerészeti laboránsoknál általában 22, a HR-munkatársaknál 21, a lakberendezőknél 16, a könyvtárosoknál 13, az asszisztenseknél 6 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a munkakörökben ritkábban dolgoznak férfiak.

A nők az unióban átlagosan 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

kKtharmadnyi a bérük
35% A női ügyvezető igazgatók ennyivel dolgoznak olcsóbban férfi kollégáiknál egy internetes felmérés szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog Apor Vilmos - Körmenet kíséri az ereklyét

Boldog Apor Vilmos ereklyéje március 23-án a Szentlélek-templomba érkezik. Tovább olvasom