Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyakunkon az influenza: van oltóanyag, de egyre fogy

Amióta megjelentek a hírek az influenza első idei halálos áldozatáról, megszaporodott a térítésmentes oltást kérők száma megyénkben.


Az idei szezonban háromféle ingyenes oltóanyagot kaphatnak a célcsoportok. A háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek, és a 2009-es egykomponensű Fluval P pandémiás oltóanyag - áll az ÁNTSZ-közleményben.

Az idén 1,2 millió adag térítésmentes Fluval P áll rendelkezésre, amit a rizikócsoportok tagjai és az 1-24 éves korú gyermekek mellett a várandós vagy gyermekvállalásra készülő nőknek ajánlanak.
Hetente kapunk helyzetjelentést a H1N1 okozta megbetegedésekről, a kiszállított vakcinakészlet nagyságáról, a lehetséges mellékhatásokról és a szomszédos országokban gyorsan terjedő járványról.

A szakemberek figyelmeztetnek: célszerű minél előbb beoltatnunk magunkat, mert a védettség kialakulásának ideje két hét.

Ugyanakkor ha ebben a helyzetben valaki úgy dönt, hogy mielőbb be szeretné oltatni gyermekét és/vagy magát, ez nem feltétlenül történhet meg egyik napról a másikra. 

Felreppent a hír, hogy a háziorvosok hiába adják le az igényeiket a háromkomponensű H1N1-elleni szezonális vakcina felé, az oltás elfogyott.
Erről dr. Vass Károly, megyénkben praktizáló háziorvost kérdeztük. 

- Rendelőimben még van pár kombinált vakcina, tudomásom szerint szerint azonban a háromkomponensű (Fluval, AB és H1N1) elleni szezonális influenza védőoltás már nem beszerezhető a gyógyszertárakban - tájékoztatott a háziorvos.

Dr. Vass Károly szerint amióta megjelentek a hírek az influenza első idei halálos áldozatáról, megszaporodott a térítésmentes oltást kérők száma, így nekik - már csak - a hagyományos, receptre felírható (Fluval AB illetve a tavalyról megmaradt Fluval P oltóanyag) marad.


A kedvezményezett csoportba a várandósok, a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek tartoznak.

Ide kattintva olvashatnak az ÁNTSZ oldalán olyan gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat, melyek sokakat foglalkoztatnak az influenza kapcsán.
  

Országosan 800 ezerre tehető azok száma, akik ebben a szezonban beoltatták magukat influenza ellen. Ez harmada sincs a tavalyi, 2,5 milliós átoltottságnak.

A járvány tavaly ilyenkor már lecsengett, most kivárt, de itt van a küszöbön.

- Az utolsó oltási jelentés (január 10.) szerint a megyében mintegy 47 ezer fő kérte a térítésmentes H1N1 elleni szezonális influenza oltást - fogalmazott az ÁNTSZ regionális intézetének járványügyi főorvosa dr. Széles Klára.

Majd hozzátette: oltóanyag van a háziorvosoknál, ha elfogy, az illetékes kistérségi intézettől kérhet

- Azt konkrétan nem lehet előre megmondani, hogy mennyi idő telik el a megrendelés és a kiszállítás-beadás között, hiszen nyilván más a helyzet városban és vidéken - közölte dr. Széles Klára.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 12. KicsiCsíra 2011. január 20. 20:22
  „A Fluval P betegtájékozatójában olvastam:

  "...Terhesség és szoptatás

  Hasonlóan más prepandémiás vagy pandémiás influenza vakcinákhoz, a Fluval P esetében sem állnak rendelkezésre adatok a vakcina terhes nők körében történő alkalmazásával kapcsolatban.
  Mindazonáltal az influenza A H1N1 pandémia kapcsán egy vizsgálatban kimutatták, hogy a terhes nők körében a nem terhesekhez képest lényegesen nagyobb a súlyos lefolyású betegség kockázata.
  A vakcina terhes nők körében történő alkalmazásának előnyeit és lehetséges kockázatait az oltóorvosnak kell mérlegelnie a hivatalos ajánlások figyelembevételével.
  A terhesség korai időszakában javasolható a terhes nők védelmére a velük egy háztartásban élők oltása. "

  Tehát az orvosokra van bízva a mérlegelés kérdése, akik viszont nem vállalnak felelősséget, így a kismamákra van bízva, akik dönthetnek úgy, hogy megfelelő és megnyugtató teszteredmények a vakcina hatásáról nem állnak rendelkezésre.

  Egyszóval lutri :(”
 • 11. Estella84 2011. január 20. 20:10
  „Hát őszinte legyek én nem nagyon tudom mit csináljak, mert babát várok.
  Mikor teszek jót?
  Kinek higgyen az ember?!”
 • 10. soproni 2011. január 20. 19:05
  „"Nyakunkon az influenza" ...és nyakukon az oltóanyag:)”
 • 9. háté 2011. január 20. 18:25
  „A környezetemben senki nem oltatja be magát.
  Miért fosztanánk meg szervezetünket az ellenálló-képesség bizonyításától?”
 • 8. oaxacaca 2011. január 20. 17:32
  „Látom én vagyok idén is az ellenlobby. Kérlek pancser ne gondolj puhánynak azért, mert oltáspárti vagyok, mert ez nálam másból táplálkozik. Én felelősnek érzem magamat a családomért, környezetemért, ezért oltatok mindig. Amikor két éve olyan helyre kellett mennem, ahol intenzív veszélynek voltam kitéve,sokat adtam volna egy Fulval P-ért, de akkor még nem volt. Nem maradt más,mint a hagyományos oltás+ima. De legalább meghallgattatott:)))”
 • 7. pancser 2011. január 20. 16:30
  „Egy normál testsúlyú egészséges embernek nem kell beoltatnia magát, minek, legfeljebb megkapja és kigyógyul belőle mint az azt megelőző 30-ból! Edzzük az immunrendszert. A betegeket értem a puhányokat nem becsülöm.”
 • 6. Cloeon_dipterum 2011. január 20. 14:42
  „Nincs járvány, csak a hírek megjelenése óta! :) El kell adni idén is a szokásos adag Omnivestes szmötyit...”
 • 5. annobon 2011. január 20. 10:56
  „4-hez: "fideszes körökben is hirtelen fontos lett az oltóanyag beadatása." Igen, mint írtam a gyógyszerlobbinak óriási pénze áll az oltóanyagban, érdekük, hogy megszabaduljanak tőle mielőbb. Kicsit mindenesetre furcsa, hogy az eredeti szavatossági időt (ami már lejárt), most hirtelen meghosszabbította az ÁNTSz! Hát nem tudom, de én nem veszek olyan joghurtot, aminek átcimkézték a szavidejét...”
 • 4. mir 2011. január 20. 10:47
  „1.

  Nálunk volt egy tanár aki nagyon ellenezte az oltást sajnos nyáron aztán bele is halt a szövődményeibe.

  nem kötelező beoltatni magát senkinek senkit nem kényszerítenek de furcsa hogy most már a fideszes körökben is hirtelen fontos lett az oltóanyag beadatása.”
 • 3. annobon 2011. január 20. 09:00
  „2-nél az igazság. Ennyi és nem több. Vagy még csak annyi, hogy a gyógyszerlobbinak érdeke, hogy a meghosszabbított szavatosságú (!) oltóanyagoktól megszabaduljanak...”
 • 2. dw748a 2011. január 20. 08:26
  „Pánikkeltés indul :):):)”
 • 1. stewe7109 2011. január 20. 08:07
  „Mi a manó!
  Járvány van???? Hogyhogy? Eddig sosem volt, csak mindig megszaporodó influenzára utaló tünetek jelentkezése volt a nagy sztori. Miért nem teszik kötelezővé az oltást? Ja, mert akkor nem kéne fizetni érte? Aha. Évekkel ezelőtt a védőoltásba is haltak bele ha jól emlékszem...
  Nyilvánvalóan kiderült, hogy ha nem hirdetem nagydobbal a járványt akkor kevesebb cucc fogy. Na, majd az idén! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarósi Péter tárlata: Kisasszonyok

A győri Magyarósi Péter fotóművész ismét jelentkezett kedvenc témájában, a 2010-ben fotózott lányok… Tovább olvasom