Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem Győrben bővít a Chio

Sok piaci szereplőhöz hasonlóan a Chio Magyarország is új receptúrákkal válaszol a chipsadó bevezetésére. Az anyacég úgy döntött, hogy a győri üzembe tervezett, munkahelyeket teremtő új gyártósor és -csarnok nem itt épül meg.

Már dolgozik a kormány a chipsadó szigorításán, január 1-jétől bővülhet az adóztatott nassok köre. A törvénymódosításra azért lehet szükség, mert a gyártók nagy része igyekszik úgy változtatni a termékek összetételét, hogy kikerüljenek az adófizetési kötelezettség alól, azaz a törvényi határérték alá próbálják csökkenteni az érintett élelmiszerek só-, cukor- és koffeintartalmát.

Így ugyan egészségesebbek lehetnek a nassolnivalók, de jóval kevesebb lehet az idén 5 milliárdra, a következő években 30 milliárd forintra tervezett, adóból befolyó bevétel.

A Győrben üzemet működtető Chio Magyarország gazdasági okokból, s a fogyasztók bizalmának helyreállítása érdekében reformálja meg termé-
keinek receptjeit, s ez utóbbi a legfontosabb a vállalat számára. – Óriási erkölcsi kár ért minket a chipsadó bejelentése óta, hiszen sokan és sokat hangsúlyozták az általunk is gyártott termékek egészségtelen voltát. Elsősorban a bizalmat szeretnénk helyreállítani azzal, hogy 1 százalék alá csökkentjük a sótartalmat, ami például a kenyér sótartalmának a fele.

Így senki sem mondhatja termékeinkre, hogy egészségtelen – mondta Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország vállalati kapcsolatok és piackutatási koordinátora. A cégnél már folyamatban van az új receptek kidolgozása, az azok alapján készülő termékek 6–18 hónapon belül kerülhetnek a boltokba. Ha azonban tovább szigorítják a határértékeket, akkor a szakember szerint felesleges lehet a fejlesztői munka.

– Az új adóról szóló törvény célja „a népegészségügyi szempontból nem hasznos élemiszerek visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása". Ez alapján azt hihetnénk, hogy a receptek megreformálását pozitívumként értékeli a kormányzat, hiszen egészségesebbek lesznek a nassok. De nem ez történt – adóbevételre van szükség, ezért merült fel a határértékek szigorítása – vélekedett Ágyai Szabó Gábor.

A Chio hazai vállalatának a győri üzembe tervezett fejlesztés miatt is nagy érvágás az adó: a megyeszékhelyen lévő gyár pattogatottkukorica-gyártósorral és mogyorót tartalmazó termékek gyártócsarnokával bővülhetett volna, de nagyrészt az adóbejelentés miatt az anyacég az előbbit Franciaországban, utóbbit pedig Ausztriában vagy Csehországban valósítja meg. A fejlesztés a meglévő 200 mellé további 30–45 főnek biztosított volna megélhetést Győrben.

A fejlesztés a meglévő 200 mellé további 30–45 főnek biztosított volna megélhetést a megyeszékhelyen.

Új recept. A Chio termékei közül a sós magvak és burgonyachipsek sótartalma 1,2–1,7, a puffasztott snackeké 2 százalék. Ezt a bekeverés csökkentésével vagy különleges, apró szemcsés só különböző módszerekkel történő felhordásával csökkentik, a mesterséges ízfokozók használatára nem térnek vissza – tájékoztatott Ágyai Szabó Gábor. (A lisztből sütött termékeknél 3–4 százalék a sótartalom, ezt nem lehet csökkenteni, így azokat a régi recept szerint készítik.)

Olvasóink írták

 • 3. njozsi 2011. szeptember 29. 11:30
  „Azért állapodjunk meg abban, hogy ezt "pártunk és kormányunk" is elszabta egy kicsit.”
 • 2. lacivélemény 2011. szeptember 28. 20:18
  „Én meg nem veszek több chio terméket...így is lehet játszani ezt a játékot.
  Persze ez csak akkor hatásos, ha nem vagyok "egyedűl" ezzel a gondolkodásmóddal...”
 • 1. westi 2011. szeptember 28. 10:01
  „Megint elővették ezt a kamu hírt?
  Azért nem itt épül meg a be sem tervezett gyártósor,mert semmilyen állami támogatásra nem jogosult a cég!
  Ugyanis azon kevés cégek közé sorolható akik semmilyen korrekciót nem adtak a dolgozóiknak a lecsökkent bérek után!Sőt!

  A másik! Ehhez sok ész sem kell,hogy kitaláljuk.Miért is Ausztriában vagy Csehországban akarna megtelepedni?
  Pusztán a munkabéreken sokkal többet bukna mint a csipszadón.Nem hiszem,hogy bármelyik országban is elmennek az emberek 70 000 ft-nak megfelelő bérért dolgozni.Itt meg minden adott lenne.Kész gyár,éhbérért dolgozó emberek.
  Hazugság hazugság hátán!
  Több éve a gyár tudatos leépítése és tönkretétele zajlik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr helyett a SYMA-ban rendezik a 2014-es női kézilabda Eb-t

Győr helyett a budapesti SYMA-csarnokban rendezhetik meg a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság egyik csoportjának küzdelmeit. Tovább olvasom