Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nagy igény, kevés közmunka

Győrság - Közmunkához kötné az új szociális törvény a segélyeket, ám az érintettek szerint soha ilyen rossz nem volt a helyzet: csekély a pályázatok száma, ennélfogva a közmunka lehetősége. Orsós Sándor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke úgy véli, másként látszik a helyzet a parlamentből és megint másként a győrsági cigánytelepről, ahol tizenhat család él.
Sok a beteg, a rokkant a majorságban, ahol a szegénység ellenére rendet tartanak a családok, legalábbis erre törekednek. Orsós Sándor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke éjjel dolgozott, de nappal sem sokat pihent: készült a hétvégi roma kulturális napra. A gyerekeknek szeretnének olyan programot, amely a kulturális és sportrendezvények mellett lovas kocsikázást ígér. Visszatérve a munkára, a kisebbségi elnök csak reméli, a közhasznú munkára a jövőben nagyobb keret jut.

A puszta (ahogyan ők nevezik) lakói rendben tartják környezetüket, ám önerőből képtelenek változtatni a helyzetükön. Fotó: Krizsán Csaba
A puszta (ahogyan ők nevezik) lakói rendben tartják környezetüket, ám önerőből képtelenek változtatni a helyzetükön. Fotó: Krizsán Csaba

– A településeknek nagy szükségük lenne a közhasznú munkára, hisz bőséggel akad tennivaló – szögezte le Orsós Sándor –, de csekély a lehetőség: ötre pályáztunk, s csupán egyre kaptunk keretet. Az indoklás szerint nincs pénz, pedig sok a létminimum alatt élő, szegény ember a majorságban. Figyelemmel kísérjük a törvényalkotók munkáját, szívesen meginvitálnám őket akár ide hozzánk is: nézzék meg, hogyan látszik a segély kontra közmunka a pusztában élők szemszögéből!

A kisebbségi elnök öt-hat ember nevét kapásból elsorolja, akik azonnal elmennének dolgozni közhasznúnak, akár a kistérségi társuláson belül vagy azon kívül is – mindegy, csak munka legyen. Az erdészet tavaly meghirdetett lehetősége mentőövnek tűnt, akkor ott többen is dolgoztak. Most ez nincs, nehezebben élnek, a mélyszegénységből pedig szinte lehetetlen kitörni.

– Vesszőparipám a tanulás, így az enyéimet is csak erre biztatom – folytatta a telepiek szószólója. – Tisztában vagyok vele, a gyerekeink eleve hátrányból indulnak, megkülönböztetik őket.
Hallatnánk a hangunkat erősebben is, de tudom, hogy szinte reménytelen a dolog.

Lehet, vannak helyek és családok, akik kifejezetten a segélyekből élnek, Monokon és másutt is ez került terítékre. Ami biztos: a győrsági romák közül a mostaninál többen dolgoznának, hiszen mindenki csak boldogulni szeretne, utóbbi pedig csak munkával lehetséges.

Olvasóink írták

  • 2. Tahószegedi 2008. augusztus 14. 15:33
    „:-)”
  • 1. upho 2008. augusztus 13. 06:25
    „ez a cikk mirol szol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Csaba levelére már készül a válasz

Győr - A felnőtt- és gyermek-háziorvosi praxisok egyszeri támogatásáról, illetve Molnár Csaba… Tovább olvasom