Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nagy durranás a Nyugdíjasegyetemen Győrben

A jövő autóiban elképzelhető, hogy csak egy gombot kell megnyomniuk a beülőknek és elég, ha megmondják, hova akarnak eljutni. A többi teljesen automatizáltan működhet, "robotsofőrökkel".

Persze csak akkor, ha minden kocsit így irányítanak, mert ha ezt bevezetik, akkor nem ülhetnek a volán mögött emberek, akik esetleg megszegik a szabályokat. Többek közt erről volt szó a győri Nyugdíjasegyetem tegnapi tanóráján.

Szauter Ferenc egyetemi tanársegéd tartott előadást "Utazzunk a jövőben!" címmel. Szavait látványos kísérletek egészítették ki, amiket a Széchenyi-egyetem és Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakemberei mutattak be.

Például folyékony nitrogént használva, a légneművé váló anyaggal lufit fújtak fel, s a gáz tágulása miatt az hangosan kidurrant. Ezzel illusztrálták a robbanómotor működését.

– Annyira tetszettek a tervezett autófejlesztések, hogy szeretnénk még mi is megérni azok bevezetését. De ha a mi életünkben ki is dolgozzák a megoldásokat, nem valószínű, hogy elkezdődik azok sorozatgyártása és drágák lesznek eleinte.

Az biztos, hogy sokkal biztonságosabbá válhat a közlekedés, például a sávváltást támogató rendszerekkel, amelyek szenzorok, kamerák révén segítenek az autóvezetőknek.

Annak örülünk, hogy unokáink felnőttkorában már sokkal kevesebb lehet a baleset ezek miatt – mondta el Baranyó Katalin, Szabó László és Szabó Lászlóné, akik mindig együtt járnak a győri Nyugdíjasegyetemre.

(Szombati számunkban bővebben írunk az előadáson elhangzottakról. A szervezők – a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld – a következő tanórára november 12-én várják a hallgatókat.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzó papírok, elmaradt jövedelmek

"A napokban kiderült, hogy majdnem egy évre visszamenőleg kiléptettek az OEP-től. Engedhetik, hogy a munkáltató ilyet tegyen?" - írja olvasónk. Tovább olvasom