Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Műemlék lehetne a kismegyeri emlékmű

Győr-Kismegyer - Nagyszabású ünnepséggel, nemzetközi hadijátékkal készül Győr a kismegyeri csata 200. évfordulójára. Az emlékmű környékének rendbetétele máris megkezdődött.
Már most óriási az érdeklődés a kismegyeri csata 200. évfordulója alkalmából rendezendő, nemzetközi méretű eseménysorozat iránt. A jövő évi jubileumig sok még a teendő, de például az emlékmű környékének rendbetételét már most megkezdték, mondta el helyszíni sajtótájékoztatóján Simon Róbert alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

Az 1809. június 13-án és 14-én itt elesett több mint háromezer katonának 1897-ben Ottó főherceg védnökségével állítottak emlékművet. A süttői kőbányából rendelt, szürke gránitból készült, hatméteres oszlop tetején áll kiterjesztett szárnyakkal az ősi magyar turulmadár – a maga nemében talán a legszebben kimunkált alkotás az országban. Az emlékhely sarkain álló négy ágyút a legendás komáromi várból hozatták.

A kismegyeri emlékmű tetején áll az ország talán legszebben kimunkált turulmadara. Fotó: Krizsán Csaba
A kismegyeri emlékmű tetején áll az ország talán legszebben kimunkált turulmadara. Fotó: Krizsán Csaba

A kismegyeri csatában 3031 magyar, osztrák és francia katona halt meg. Még ma is áll az a magtárépület, amelyben a védők hősiesen helytálltak az óriási túlerővel szemben. Nyilván nem nekik szóltak Petőfi sorai A nép nevében című költeményében, amikor „győri vitézségtek"-ről csúfolódott... Az idő által alaposan megviselt magtárépület ma egy mezőgazdasági vállalkozó magántulajdonában van, vegyszereket tárol benne. Attól ugyan nem kell tartani, hogy egyszer csak lebontja, hiszen helyi építészeti védettséget élvez, de ez korántsem olyan, mintha műemlék lenne.

A műemléki kérelmet egyébként még a város korábbi vezetése (két-három éve) benyújtotta az örökségvédelmi minisztériumhoz, ahol nem utasították el, de a sok munka miatt még nem tudtak rá sort keríteni. Talán a jövő évi jubileumig ez is meglesz. Egyébként a Magyar Királyság területén vívott egyetlen napóleoni csata emlékműve maga is megérdemelné a műemléki védettséget, elmúlt százéves.

Most nemzeti kegyeleti emlékhelynek számít. Oldaláról időnként el-eltűnik a bronztábla. Elképzelhető, hogy helyette hasonló benyomást keltő, ámde műanyagból készült lesz, ami nem vonzza a színesfémtolvajokat. Az emlékmű méltó helyreállítását Lebó Ferenc győri szobrászművész vállalta.

Olvasóink írták

  • 2. Josh 2008. március 21. 23:03
    „Annyi mindent lehetne mondani-mesélni-kérdezni a kismegyeri emlékmű kapcsán... Miért éppen ez a cinikus hangzású kérdés hangzott el, Boróka? Egy közismert győri szobrászművész - akinek nem az első ilyen jellegű restaurációs munkája lenne ez - felújít egy felújításra váró emlékművet. Szerintem teljesen rendben van a dolog.
    Vannak populista, trendi kérdések, amiket divat feltettni úton-útfélen, akár van létjogosultságuk, akár nincs. A te kérdésed a cikk egészét tekintve cseppet sem helyénvaló. Kár, hogy nem a lényeg érdekelt.”
  • 1. Boróka 2008. március 21. 17:37
    „Érdekelne, miből áll Lebó művész úr "helyreállítási vállalása"?? és legfőképp mennyiért??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul Győr első víztornya

Győr - A jövő héten kezdődik a munka, s várhatóan három hónap alatt megújul Győr első víztornya.… Tovább olvasom