Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Milliárdokkal kevesebb jut az egyetemeknek az államtól

Jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben - derül ki a Magyar Rektori Konferencia hétfőn közzétett összegzéséből.
A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE kényszerül szembenézni, a vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése közel 84 milliárd forint.

A rektori testület az érintett egyetemek és főiskolák támogatásának alakulását vette górcső alá, évenkénti bontásban.

Eszerint a Budapesti Corvinus Egyetem támogatása több mint 4 milliárddal, a Budapesti Gazdasági Főiskoláé több mint 2 milliárddal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé több mint 5,2 milliárddal, a Debreceni Egyetemé több mint 9,2 milliárddal kevesebb 2013. január 1-jén, mint 2008 végén.

A Dunaújvárosi Főiskola 1,45 milliárddal, az Eszterházy Károly Főiskola 1,76 milliárddal, az Eötvös József Főiskola 836 millióval, az ELTE 9,19 milliárddal, a Kaposvári Egyetem 2,18 milliárddal kevesebb forrásból gazdálkodhat.

A Kecskeméti Főiskolának 1,33 milliárddal, a Károly Róbert Főiskolának 2,14 milliárddal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek 514 millióval, a Miskolci Egyetemnek 4 milliárddal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek 423 millióval, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek 393 millióval jutott kevesebb állami támogatás.

A Magyar Táncművészeti Főiskola 328 millió, a Nyíregyházi Főiskola 3,4 milliárdos, a Nyugat-Magyarországi Egyetem 6,5 milliárdos, az Óbudai Egyetem 944 milliós, a Pannon Egyetem 3,16 milliárdos, a Pécsi Tudományegyetem 9,4 milliárdos mínuszt könyvelhet el.

A Semmelweis Egyetem állami támogatása 2,5 milliárddal, a Széchenyi István Egyetemé 1,45 milliárddal, a Szegedi Tudományegyetemé 6,8 milliárddal, a Színház- és Filmművészeti Egyetemé 414 millióval, a Szent István Egyetemé 3 milliárddal, a Szolnoki Főiskoláé 1,56 milliárddal csökkent.

Közben mégis nőnek a források

- Nőnek a felsőoktatás rendelkezésére álló források: 2013-ban 47 milliárd forintos plusztámogatást jelent a PPP-beruházások kiváltására, az EU-s pályázatok önrészének teljesítésére és a szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló állami kötelezettségvállalás - áll az államtitkárság közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a megyei felsőoktatásba - Nézze meg táblázatunkat!

A Nyugat-magyarországi Egyetem és a Széchenyi Egyetem támogatása is csökken. Tovább olvasom