Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Milliárd közeli támogatás kutatásfejlesztésre

Győr - „Integrált járműipari termékek és technológiafejlesztő rendszer kutatása" projektre 894 millió forint támogatást nyert a Rába Futómű Kft., közösen két győri céggel és a Széchenyi-egyetemmel. Az elnyert támogatáshoz a Rába Nyrt. még 300 millió forintot hozzátett.
A Rába Futómű Kft. vezette – s a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft., a HNS Műszaki Fejlesztő Kft. és a Széchenyi István Egyetem alkotta – konzorcium „Integrált járműipari termékek és technológiafejlesztő rendszer kutatása" projektre adott be pályázatot, amelyen 894 millió forintot elnyert.

A Nemzeti Technológiai Program keretében a projekt célja a Nyugat-dunántúli régió versenyképességének fokozása a járműgyártás területén. Ezen belül a járműipari technológia és termékinnováció által új termékek és szolgáltatások létrehozása, valamint korszerű tervezési és termelésirányítási eljárások fejlesztése és terjesztése a régió vállalatainál.

A Rába Futómű Kft. a világ számos járműalkatrész-piacán jelen van korszerű haszonjármű-futóműveivel.Fotó: H. Baranyai Edina
A Rába Futómű Kft. a világ számos járműalkatrész-piacán jelen van korszerű haszonjármű-futóműveivel.Fotó: H. Baranyai Edina


A Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Pintér István elmondta lapunknak, a kezdeményezés egyedi, az értékét az adja, hogy egy nagyvállalat, egy közép- és egy kisvállalkozás, valamint egy egyetem pályázott.
A három és fél éves időtartamú projekt teljes költségvetése mintegy 1,26 milliárd forint, melyben az ipari partnerek által biztosított saját forrás aránya megközelítően 30 százalék. A program kulcstevékenységei az integrált termékfejlesztés és a számítógéppel támogatott mérnöki tevékenységek – tervezés, gyártás, illetve minőség-ellenőrzés – területeit ölelik fel.

– Mindezek mellett a projekt célul tűzte ki a megszerzett tudás menedzselését és terjesztését, illetve a vállalati kutatási potenciál emelését a fejlesztőmérnökök tudományos tevékenységének támogatásával. A program eredményeként várhatóan olyan jelentős tudás- és humánerőforrás-koncentráció jön létre, mely hatékonyan szolgálja a fenntartható fejlődést – nyilatkozta Pintér István.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a célok elérését segíti az egyetem alapkutatási tevékenységének hasznosítása és az alkalmazott kutatásba történő bekapcsolódása, valamint ipari kapcsolatrendszerének további bővülése is. A vállalatok számára különös értékkel bír majd a létrehozott komplex innovációs rendszer kis-, közép- és nagyvállalati modellje. Az elnyert támogatáshoz a Rába Nyrt. további 300 millió forintot hozzátett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas tüzérek találkoztak

Győr - A légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem nyugállományú tisztjei és tiszthelyettesei… Tovább olvasom