Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megírták a győri Da Vinci-kódot? - Mária-fegyver csőre töltve

Egy hónapja borzolja a könyvesboltok polcain az olvasók kedélyeit egy szokatlan könyvcím. Mária-fegyver. Vallásos érzéseket sértő, vagy simán bombasztikusnak szánt címet visel az első Győrről, Pannonhalmáról szóló kalandregény? Az íróval, Fábián Györggyel beszélgettünk.
- Nem fél?
- Mitől?

- Attól, hogy túl sokan ismernek magukra a könyv szereplői közül. Püspökök, polgármesterek, egyetem rektora, hogy csak néhányat ragadjunk ki a sorból.
- Kitalált személyek.

- De aki kicsit is képben van azonnal beazonosíthatja őket.
- Ahogy leírtam a könyvben is, minden szereplő a képzelet szüleménye, ha van hasonlóság, az csak a véletlen műve lehet. Az azonban nem véletlen, hogy mindazok, akik valós pozíciókat töltenek be a könyvben jó emberek.

- A jókat felismerhetjük, a rosszakat nem?
- A kérdés az én felfogásomban nem létező dologra próbál választ találni. Nincs jó és nincs rossz. Nincs fény a sötét nélkül.- Hú, ettől a bölcsességtől nem dőlünk a falnak, nem először halljuk, szerencsére a regényében azért árnyaltabban fogalmaz. Azt is mondhatnánk, izgalmasabban. Azt olvasni a plakátokon, hogy a Mária-fegyver a győri Da Vinci-kód. Ez is elég erős állítás.
- Egyik barátom mondta róla, miután elolvasta. És azt gondolom, valahol igaza van. Dan Brown egy stílust teremtett. És nyilván sokan követték, követik. Általában a nagyvilágról, ismert városokról szólnak ezek a művek. De én, mivel egy sikeres helyi újságnak a Kisalföldnek vagyok az újságírója, nagyon hiszek a helyi értékben. És abban, hogy Győr is egy olyan csodás és misztikus város, amelynek meg kellett írni a maga Da Vinci-kódját.

- Győrieknek írta a könyvet?
- Nem csak nekik. De talán elsősorban. Ám azt gondolom, mivel történelmi és turisztikai tablót is az olvasó elé tárok, azok számára is örömteli lehet ennek a lektűrnek az olvasása, akik a városba látogatnak. Nem itt élnek, de egyszer talán pont azért jönnek ide, hogy megnézzék a csodás kazamatákat és a Káptalan-domb titkait, a városháza tornyát, a Mátyás corvinát.

- Poéngyilkosok leszünk, ha elmondjuk mi is az a Mária-fegyver?
- Mindenképpen, bár ha valaki figyelmesen megnézi a borítót rögtön rájöhet. Egyébként általában ha a könyvről kérdeznek ez az első kérdés: Mondjam meg mi is az a Mária-fegyver? Hát nem mondom. Olvassák el.

- Bár a könyve Győrben játszódik, napjainkban, egy eszelős, rohanós verekedős, lövöldözős kalandregényként, de közben a történet szálai elfutnak Rómáig, Párizsig, Angliáig.
- És a múltban is elmerülök egy kissé.

A szerző: Fábián György
A szerző: Fábián György


- Kissé? Szent Ágoston, Janzen tanai. A misztikus bölcsek sokasága, pápai bullákban írt titkos üzenetek, az alkímisták örökéletet ígérő kísérleteiről szóló beszámolók tartalmai keverednek. Néha már-már elveszünk bennünk, mint a labirintusban, ahol a hőseinek utat kell találni.
- Ők is utat találnak, és én sem engedem, hogy az olvasó elvesszen a számtalan történelmi utalásban. A nagy gondolkodóktól sokat lehet tanulni. És ha tanaikból csak a nekem tetsző részeket, a hit erejéről, a teremtő gondolatról, a művészet szabadságáról vettem át, az azért van, mert bennem ez összeáll egy egységes az embert, mint az istenit tisztelő, de egyben azt megközelítő csodát bemutató egységgé.

- A hit fontos?
- Fontos. Anélkül egy lépést sem tehetünk. Azt azonban kiben és hogyan hisz, mindenkinek magának kell megtalálni.

- Azért kérdezem, mert a könyve a zsoltárok könyvéből vett idézettel kezdődődik.
- Ha nem a Te törvényed lett volna az én gyönyörűségem, akkor elvesztem volna az én nyomorúságomban. Néhány szó, de mindent elmond az emberi létről.

- Ezek szerint a Mária-fegyver, bár kissé furcsa a keresztény vallás egyik legfontosabb alakjának nevéhez a fegyver szót is odailleszteni, nem sérti a vallásos érzelmeket?
- Az én hitem szerint nem.

- A két főhős egy újságíró és egy katonatiszt. Olyan, mintha mindkettő maga lenne. Bár könyveket már írt, de ez az első regénye, azt szokták mondani az ilyen művekbe a szerzők mindig beleírják magukat.
- Ikrek vagyok. Voltam katonatiszt, vagyok újságíró. Van tudásom a múltról, a jelenről. De nagyot téved, aki azt hiszi a Mária-fegyver rólam szól. Én, íróként is csak epizódszereplő lehetek. A történet bízom benne magáért beszél. Én annyit tehettem, csőre töltöttem. Most az olvasókon múlik, képletesen szólva, meghúzzák-e a ravaszt?

Megírták a győri Da Vinci-kódot? - Mária-fegyver csőre töltve

Olvasóink írták

 • 4. Búzakörte 2013. július 05. 20:47
  „"Az azonban nem véletlen, hogy mindazok, akik valós pozíciókat töltenek be a könyvben jó emberek"
  Ez a mondat zavaros. Egy vessző hiányzik, ráadásul két helyről is hiányozhat.

  Első variáció: Az azonban nem véletlen, hogy mindazok, akik valós pozíciókat töltenek be, a könyvben jó emberek. Ez esetben arról van szó, hogy akik ma valós pozíciókat töltenek be, azok jó emberként lettek ábrázolva. Értjük. De miért fontos ez?

  Második lehetőség: Az azonban nem véletlen, hogy mindazok, akik valós pozíciókat töltenek be a könyvben, jó emberek.
  Ezzel meg az a baj, hogy egy könyv szereplői minden esetben ,,valós" pozíciót töltenek be, másképp nem lehetnének szereplők.

  Az interjú többi részét hagyjuk, mert sok zöldséget állít s az is egyértelmű, hogy alappillérnek szánta F.Gy. a relativizációt, ami korunk legrombolóbb közfilozófiája, a kocsmafilozófia szintjére emelkedett neobarbár értelmezési rendszer, amelyben a new age összes lelki kárvallotja szédeleg s a kiutat nem leli.”
 • 3. Valaki 2013. július 04. 19:18
  „A hataloméhes komonisták minden fegyvert bedobnak az hőnáhított hatalom megszerzése érdekében. :)))

  De hiába. :))))”
 • 2. csapdlecsacsi 2013. július 04. 15:48
  „Fábián Gyuri meginterjúvolta magát...(x) és még az óra szponzortól is leesik egy kis morzsa (x)
  "Az azonban nem véletlen, hogy mindazok, akik valós pozíciókat töltenek be a könyvben jó emberek"”
 • 1. BudaiKr 2013. július 04. 14:09
  „csodálatossan izgalmas letehetetlen könyv!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusznak ütközött, elhajtott

Közlekedési baleset történt a 8222 számú, Győrság-Halomalja és Győr közötti útszakaszon június 24-én… Tovább olvasom