Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megbüntethetők a szemetelők Győrben

Olvasói SMS: Minden reggel szépen kitakarítják a győri Ikva utcai játszóteret, de délutánra már egy undorító, bűzös szemétdomb.

Felnőttek, gyerekek ott dobálják el a csikkeket, a tökmaghéjakat, a chipses zacskókat, az üdítőspalackokat, sőt, oda hordják a kutyákat piszkítani, vizelni.

Sokba kerül a városnak a terület, ami mindenki örömére szolgálhatna. Volt, amikor rászóltam egy fiatalra, erre az volt a válasz, hogy "fogd be a pofád, mert hátba váglak". Meg kellene bírságolni a szemetelőket. Van erre lehetőség? Nyugdíjas

A közterület-felügyelők 3 ezertől 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják a köztisztasági szabálysértést elkövetőket, azaz a közterületen szemetelőket.

A megyeszékhelyen tavaly 21, idén az első félévben 33 esetben szabtak ki ilyen büntetést, de ezekben az adatokban benne vannak az illegálisan nagyobb mennyiségű hulladékot elhelyezők is.

Tuka István, a győri közterület-felügyelet vezetője elmondta: azok is megbüntethetők, akik a játszótéren dohányoznak. Felügyelőik ezt és a szemetelést is rendszeresen ellenőrzik és szükség esetén eljárást indítanak. Az elkövetőket azonban tetten kell érniük. A tapasztalatok szerint a bírságolásnak is kicsi a visszatartó ereje.

– Nem tudnak mindenhol mindig ott lenni felügyelőink és túl sokan kérnek a szemetelés miatt fokozott ellenőrzést saját házuk előtt, de az Ikva utcai játszótérhez lakossági bejelentésre többször kiküldtem munkatársainkat – szögezte le Tuka István és hozzátette: sajnos, ha már egy terület szemetes, mások is hajlamosabbak ott eldobni hulladékaikat.

Szerinte is sok pénz megspórolható lenne más célokra, ha az emberek ügyelnének a tisztaságra, de a helyzet csak akkor változhat, ha többen belátják, hogy érdemes a közös értékekre vigyázni.

Olvasóink írták

 • 10. kisember1 2011. augusztus 09. 08:28
  „Még mindig pöfögnek a szülők a játszótereken és szemetelnek az utcán az emberek. Én bejelentettem a közterület felügyeletnek és a vezető a telefonba dicsekedett a 33 esettel, akiket lekapcsoltak fél év alatt. Naponta 33 esetet tudnék találni egyedül napi 8 órában, rajtakapással. El is mondtam neki. Erre úgy magyarázta, hogy hogy ő egyenruhába kiküldi a felügyelőt, akkor nem tudják rajtakapni. Miért nem lehet civilbe kiküldeni, vagy civilre hasonlító egyenruhát kitalálni?

  A nem akarásnak nyögés a vége.”
 • 9. vanessa 2011. augusztus 07. 13:26
  „Szép napot!igy igaz nane, ott a felnöttek is ugy szemetelnek, hányszor láttam felnött emberek családos anyák, éppen ugy eldobták a szemetes mellé a szemetet,lakásában pedáns de kint az utcán már nem érdekli,ja mikor a liftben eldobják az üres cigisdobozt, a szemetet,ez a magyar mentalitás ((”
 • 8. Star-Spangled 2011. augusztus 06. 22:03
  „IGAZAN? Jaj,ez nagyon jo hir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. anuvuk 2011. augusztus 06. 17:17
  „Volt szerencsém közterület felügyelőkkel el beszélgetni, a büntethetőségről és kérdeztem, - büntettek már valakit?
  A válasz, immel-ámmal, hogy igen, az a 33 eset iszonyúan kevés, - "vas ökölt"!!!!”
 • 6. CsabaKiraly 2011. augusztus 06. 07:03
  „Tudom sokan nem fogjak elhinni, de ahol en elek szemetelesert (autobol kidobni szemetet) 1000 dollara buntetik az embert. Persze a rendornek rajta kell kapni azokat. Es ez megtortenik. A rendor kitolt egy "jegyet" es az embernek birosagra kell menni ahol megbuntetik. Ha nincs penze akkor sem ussza meg mert a biro maskepen bunteti, pedaul hetente egyszer hat honapon at szemetet kell felszedni az utszelrol. Szemetelest alltalaban azok a fiatalok kovetik el akik lazadni akarnak (tobbnyire reszeg allapotban) a szabalyok ellen. Termeszetesen vannak diszno-felnottek is akik sajat "hazukat" is ossze-piszkoljak akarcsak egy diszno.
  Az allam neve Alaszka.”
 • 5. Prédikátor 2011. augusztus 05. 17:21
  „Hasonlókat észlelve ide lehet jelezni.: www.arrabonapolg.fw.hu”
 • 4. jóhatudod 2011. augusztus 05. 14:32
  „Azt senki sem várja el,hogy mindenhol ott legyenek/fizikai képtelenség /, de azt már ezerszer leirták : Legyen egy nyilvános számuk közzétéve /zöldszám / ahol ellehet érni a területfelügyelőket vagy ne adj isten sms-t lehet küldeni nekik ha valahol szemétlerakást látunk tapasztalunk !/kocsijuk meg van, benzinre is kerül és sokkal több lehetne a "tettenérés" mert a jóérzésü emberek akik óvják környezetüket már nagyon unják hogy egy-két vadbarom szemétteleppé változtatja a környezetünket !!”
 • 3. vanessa 2011. augusztus 05. 12:41
  „igaza van az ujságironak, tapasztalom, ott ülnek szotyiznak, de nem csak gyerekek hanem meglett felnöttek is,ott van mellettük a szemetes de eldobálják melléje, Én is szoltam rájuk már, de durva választ kaptam”
 • 2. nane 2011. augusztus 05. 12:37
  „Bakker egyszer látnám már hogy valakit szemetelésért megbüntetnek.pl a Lajta utcai házak mögött:szemétszőnyeg.”
 • 1. miracle 2011. augusztus 05. 11:42
  „"A megyeszékhelyen tavaly 21, idén az első félévben 33 esetben szabtak ki ilyen büntetést"
  "Nem tudnak mindenhol mindig ott lenni felügyelőink"
  Nem is kell. Itt kéne 1 hétig nézelődni és naponta meglenne 33 eset, nem fél év alatt az egész városban összesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretett tanítója után ment a győrszentiváni osztály

Néhány hét leforgása alatt két pedagógust is elbocsátottak a győrszentiváni Váci-iskolából. A szülők… Tovább olvasom