Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Legendából fesztivál

Győr - Fellendülhet a kulturális és a zarándokturizmus, ezt remélik a szakemberek a jövő hét végi háromnapos rendezvénytől, az első Ír–Magyar Kulturális Fesztiváltól.
A legértékesebb győri egyházi relikviák közé tartozik az a Könnyező Szűzanya-kegykép, amelyet a XVII. század közepén Walter Lynch, Clonfert püspöke az angol csapatok elől menekülve győri vendéglátóira hagyott, s az azóta is a győri székesegyházban található. A kép 1697. március 17-én, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett. Az ír püspök 1663. július 14-én halt meg Győrben – 345 év elteltével nem véletlen, hogy a fesztivál ideje alatt többféle program a kegyképhez kapcsolódik.

A rendezvény fővédnöke Sólyom László magyar és Mary McAleese ír köztársasági elnök – ez az első alkalom, amikor ír elnök külföldi fesztiválhoz adja a nevét. Az Ír–Magyar Kulturális Fesztivál három napja kicsiknek és nagyoknak igazi élménnyel szolgál. Július 11-én délután 1 órától a kereskedelmi és iparkamara székházában vetítik le a kegyképről és annak kultuszáról szóló filmet, a programsorozat ünnepélyes megnyitóján pedig a Palestrina kórus fellépését követően Sebestyén Márta koncertjét láthatják-hallhatják az érdeklődők. A vásári és gyermekprogramok Széchenyi téri kavalkádján túl a kulturális csemegék között megtaláljuk a Rajkó Művészegyüttes produkcióját éppúgy, mint az Ír–Magyar Szimfonikus Estet. Ennek keretében Neil Mulligan ír dudás játéka szórakoztatja a nagyérdeműt, a Győri Filharmonikus Zenekart pedig ezúttal Robert Houlian vezényli.

A Gyermekek Háza szervezésében a következő hétvégén hajólovagok „népesítik" be a Széchenyi teret: megelevenedik Bergengócia, mindenki részt vehet a nagy játékban.

A szerdai tájékoztatón elhangzott még: a szervezők évről évre egyre több vendéget és zarándokot várnak majd a programokra, idén egy-egy csoport érkezik Németországból és Írországból. A fiatalok bevonása a jövőt jelenti, ezért a Győrbe érkező ír és német diákoknak tábort szerveznek a fesztivál idejére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss János berekesztette a Győri Balett évadát

Győr - Szerdán hivatalosan berekesztette Kiss János a Győri Balett 29. évadát. Az értékes pillanatok… Tovább olvasom